URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2022, 15:06

Ședință fulger: Oradea vrea bani din PNRR pentru 18 tramvaie și 27 de intersecții inteligente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai Oradiei s-au reunit joi într-o ședință extraordinară convocată de îndată și care a durat puțin mai mult de 5 minute, pentru a aproba două investiții interesante pe care Primăria ar vrea să le facă, dacă obține bani din Programul Național de Redresare și Reziliență, precum și o modernizare de stradă și o construcție de pistă pentru bicicliști, ambele proiecte implicând și exproprieri.

Soluții de trafic

Cele două investiții pe care Primăria le depune spre finanțare în cadrul PNRR vizează transportul public și traficul rutier.

„Colegii noștri au pregătit iar câteva materiale care se vor depune pentru finanțare pe fonduri europene prin PNRR. Este vorba de 18 tramvaie pe care le depunem spre finanțare în acest moment, după ce am mai depus 7 undeva în primăvară. În total vom avea 25 de tramvaie noi pe care le achiziționăm. În plus, sunt pregătite două materiale pentru 27 de intersecții și treceri de pietoni care vor fi supuse unei modernizări inteligente, vor fi intersecții inteligente care vor da prioritate de trecere în zona mai aglomerată din intersecția respectivă”, a explicat primarul Florin Birta, în plenul ședinței care s-a ținut online.

Cele 18 tramvaie pe care Primăria vrea să le cumpere cu bani din PNRR costă 158 de milioane de lei, fără TVA.

Proiectul de trafic inteligent a fost gândit în două etape, fiecare în valoare de 5,2 milioane de lei, fără TVA. Potrivit hotărârii votate de toți consilierii locali prezenți la ședință (singurul care a absentat de la vot a fost UDMR-istul Szabo Jozsef), acest sistem de management al traficului va presupune montarea, la intrările în oraș, a unor panouri cu informații din trafic și amplasarea de detectori video pentru colectarea datelor de trafic rutier și pietonal în intersecții, care vor comunica cu automatele de control a semafoarelor. Astfel, semafoarele vor permite cu prioritate accesul mașinilor ori al pietonilor de pe rutele mai aglomerate.

Asfalt pe Arinului

În aceeași ședință, au fost votate, tot în unanimitate și fără comentarii, două investiții ce se vor face din bugetul local al Oradiei. Este vorba de modernizarea străzii Arinului, pe tronsonul cuprins între Calea Adevărului și strada Sofiei, și construirea unei piste pentru bicicliști din cartierul Grigorescu spre strada Sextil Pușcariu.

Pe strada Arinului, investiția va costa 5,3 milioane de lei și va presupune amenajarea unei șosele cu două benzi de câte 2,7 m lățime fiecare și trotuare pe ambele părți, așa cum a recomandat Poliția Rutieră.

Pista pentru bicicliști aprobată joi va costa 1,7 milioane lei, va fi lungă de un kilometru și va străbate străzile Thurzo Sandor, Atelierelor, Ceyrat, Ronald Reagan, Piața 22 Decembrie.

Cele două investiții au un lucru în comun: ambele implică și un coridor de exproprieri. Pentru modernizarea străzii Arinului, Primăria va expropria aproape 40 de terenuri, în suprafață totală de 1.152 mp, iar pentru realizarea pistei o suprafață și mai mică, de 543 mp, deținută de patru proprietari.

Vezi mai jos înregistrarea video a ședinței:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Petre93 aka adi13 aka KP
Pastilele ember, pastile aia de 6 îți dau tratamentul bun, dar ăștia de la Bihon te îndrumă sa nu-l iei ::)))
Postat 15 Octombrie 2022, 01:48 de Sandu2100
adi13 doar eu
Esti nebun dropila, paranoic ca Putin, toti sunt impotriva ta. Acum bagi pe toata lumea intr-o oala? Lasa Petre39 ca e nebun asta
Postat 14 Octombrie 2022, 14:53 de adi13
Petre93 aka adi13 aka KP aka Drop de ploaie
Pe tine te compari cu Teleorman și Vaslui, nu Oradea. Tu dai semne ca a ta cultura e de la coada vacii. Bolojan îți spune ca trebuie sa ai buda-n casă, și tu te opui, ca tu nu te caci in ea de casă.
Postat 14 Octombrie 2022, 12:14 de Sandu2100
Sandu 2100
Tu esti prostu cu Teleorman. Tu ne compari si ne trimiti in Teleorman. Vai da prost esti. Exact gargara ruseasca o folosesti. Vai da prost mai esti. Incredibil????????????????????
Postat 14 Octombrie 2022, 11:57 de Petre93
Petre93 aka adi13 aka KP aka Drop de ploaie
Ce vrei sa spui ca e mai bine la Alexandria sau Roșiorii de Vede decât la Cluj :::)))) Te compari cu Teleorman și Vaslui pt ca asta e cultura ta, de asta dai dovadă de baltă.
Postat 14 Octombrie 2022, 10:47 de Sandu2100
Pt sandu 2100
Nu sunt cei 3 pe care i-ai enumerat. Mie scarba de prostia ta cu Teleorman. Psi da Clujul e reperul nu Vaslui si Telrorman sluga de postac. Doar voi postacii ne comparati cu Teleormanul. Mai schimba placa cu mutatul, esti patetic
Postat 14 Octombrie 2022, 10:32 de Petre93
Pt sandu 2100
Nu sunt cei 3 pe care i-ai enumerat. Mie scarba de prostia ta cu Teleorman. Psi da Clujul e reperul nu Vaslui si Telrorman sluga de postac. Doar voi postacii ne comparati cu Teleormanul. Mai schimba placa cu mutatul, esti patetic
Postat 14 Octombrie 2022, 10:32 de Petre93
Petre93 aka adi13 aka KP
Arevdreptate adi13 , pt ca tu ești ala, nu te tromit la Cluj , dar te trimit la Socola acolo au alt tratament.
Postat 14 Octombrie 2022, 09:47 de Sandu2100
Viziunea.
Pana cand vor putea fi folosite tramvaiele astea (reteaua va deveni functionala in urma numeroaselor lucrari), sper sa mai fie energie suficienta la cata risipa face primaria cu iluminatul arhitectural (de exemplu).
Postat 14 Octombrie 2022, 07:13 de User anonimizat
În continuare interesul primăriei primează.
Să scadă costurile primăriei cu electricitatea, să scadă costurile cu întreținerea. Când, când o să se facă un program amplu de asfaltare a atâtor străzi care sunt fără asfalt? Iar lăsăm oportunitatea să treacă pe lângă noi și rămânem oraș din UE doar cu numele. Dacă îi să vorbim despre economisit la factură, sunt convins că ar avea un impact mai mare asupra facturii dacă primăria ar schimba becurile cu halogen de iluminat public cu becuri cu led decât înlocuirea tramvaielor.
Postat 14 Octombrie 2022, 06:44 de Vio_427
Are dreptate adi. Sandu postacu
Pai Sandu2100 de ce tot cu Teleorman si Vaslui. Am fost in Vaslui , au strazi mai bune ca noi. Tu esti un postac. De ce nu ne comparam cu Sibiu, Cluj, Iasi, Timisoara? Ca Bolojan a adus Oradea la nivel de Vaslui, Videle. Aia o duc mai bine ca au salarii msi mari, cheltuieli mai mici. Dar cand un prost postac de 2 bani vine de la sat , atunci Oradea i se pare ceva fantastic. Dar tu drop sandu esti un postac platit asa cum stiu si eu pe unu cu 5 conturi pe retele, platit de Primarie asa esti si tu. Tu toata ziua esti prezent pe toate paginile, tu nu lucrezi esti platit sa ne trimiti in Teleorman. Penibil si rudimentar. De ce nu ne trimiti in Cluj??? Apropo sandu drop hai sa iti luam un bilet de tren sa vezi dezvoltare in Cluj apoi sa vii sa vezi dezvoltarea ca in Nufaru marca birtineza. Imbecilu ce esti.
Postat 14 Octombrie 2022, 06:05 de Petre93
adi13
Ești bolnav cu capul mă , bai nebunule mie și celor care am vota Bolojan ne place Oradea, ne place ce face PNL pe la noi, am stat destul in întuneric. Tu nu ai inteligenta necesară de a vedea lucrurile, tu ești ca PSD, asfaltezi un drum și le spui la proști ca e făcut de la 0 . Incearca o excursie în Vaslui sau în Teleorman, PSD e acolo sa vezi ce fain e , numai selfie o sa îți faci . Mai ma faci și ca sunt Drop de pe Bihon ::::))))) schimbă pastilele, poate vezi Oradea cât e de frumoasă de 14 ani încoace.
Postat 13 Octombrie 2022, 21:32 de Sandu2100
Sandu 2100
Degeaba dai din gura sandu2100(drop), esti lingaul nr 1 al partidului, de aici iti castigi banii de ciorba. Mai schimba placa asta bolsevica, esti singurul care apreciaza orice cacat ce il face primaria. Esti singurul care a apreciat semafoarele de la Ramada, singurul prost care vede Nufarului ca fiind bun, toti suntem prosti din Nufaru si oras, numai noi nu vedem ce rahat de lucrare s-a facut, doar tu si Bolo vedeti ca o mare realizare, pai normal dupa ce v-ati umplut de bani, normal ca e bine.
Postat 13 Octombrie 2022, 21:00 de adi13
adi13
O fac din propria inițiativa, nu ma plătește niciun partid. Referitor la inteligenta, nu ai fost înzestrat cu aceasta opțiune . Așteaptă sicialu si fa o plimbare la birt .
Postat 13 Octombrie 2022, 20:35 de Sandu2100
Nu vrem intersectii inteligente
Inteligenta e la nivel de Birtin, din cocina. Se vede ce liber e la Emanuel fara semafoarele in functiune, cu ele inteligente vesnic era blocata intersectia. Se vede inteligenta fluidizarii din Nufarul, e DEZASTRU cum se circula in Nufaru dupa ce inteligenta din Birtin si-a spus cuvantul . Numai lingaul nr 1 drop alias Sandu2100 vede dezvoltare in orice ii trimite seful de partid sa scrie. NU VREM INTERSECTII INTELIGENTE. Vrem oameni inteligenti la primarie, nu slugi si vinituri de la coada vacii
Postat 13 Octombrie 2022, 19:52 de adi13
Christa
Nu trebuie sa intrebi, iti trebuie un firmware update.
Postat 13 Octombrie 2022, 16:10 de Sandu2100
ce fel de intersectie
Ce fel de intersectie inteligenta? Cumva ca si turbo giratia? Cu politisti, cu semafoare si cu artere la nivel de DC? Intreb sa imi reconfigurez traseul. n.b. noroc ca se face pasaj in locul TURBO.
Postat 13 Octombrie 2022, 15:44 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON