URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2017, 19:00

Şedinţă de 3 ore la CJ Bihor. Liberalii acuză: "Investiţiile sunt praf, semănăm cu Guvernul Tudose..." (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când se ţin, şedinţele Consiliului Judeţean nu se mai încheie. Cea ordinară a lunii noiembrie, care a avut loc joi, a durat 3 ore şi jumătate, timp în care au trecut însă prea puţine proiecte prioritare pentru  judeţ.

Judeţul ca Guvernul

Primul punct de pe ordinea de zi, şi anume validarea mandatului lui Adrian Szatmari în Consiliul Judeţean Bihor, în locul Anei Maria Tiron, a picat din nou, prin votul negativ al liberalilor, aşadar raportul de forţe a rămas de 17 consilieri PNL vs. 17 consilieri UDMR, PSD, ALDE.

Al doilea proiect s-a referit la rectificarea bugetului judeţului Bihor şi a fost votat inclusiv de liberali, însă cu observaţii. "Investiţiile sunt praf. Semănăm din ce în ce mai mult, sigur la o scară mai mică, cu Guvernul Tudose", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, cu trimitere la faptul că rectificarea include diminuarea secţiunii de dezvoltare la capitolul Transporturi cu 8.356.000 lei. 

"În continuare de la investiţii se iau bani. După ce în luna august s-au luat aproximativ 3 milioane de lei, acum este iar o rectificare negativă de 8,3 milioane lei. Per ansamblu, din bugetul CJ alocat pentru acest an, la acest capitol avem o tăiere de aproape 23-24%, deci nerealizări la capitolul Drumuri. De la foarte multe drumuri sunt luate sume, cei mai importanţi sunt cei 6 milioane lei de la Beliu-Tinca-Leş, care ar fi trebuit finalizat anul acesta", a detaliat Avrigeanu.

Acesta a subliniat că dacă rectificarea n-ar fi cuprins şi "chestiuni legate de veniturile pentru persoanele cu handicap şi anumite salarii noi", liberalii nu ar fi votat-o. "Dar nu dorim să afectăm oameni care sunt nevinovaţi", a completat PNL-istul.

Mang: "Asta e situaţia"

Drept răspuns, vicepreşedintele Ioan Mang a luat cuvântul încercând să explice că, de fapt, diminuarea bugetului de investiţii n-ar fi din vina executivului.

"Drumul Leş-Tinca este prins de câţiva ani de zile pe PNDL 1. Sumele de bani sunt doar credite de angajament, deci banii nu-i avem şi îi primim (n.r. – de la Guvern) pe măsură ce depunem situaţii de lucrări. Ultima analiză pe care am avut-o cu constructorul este că nu poate lucra în acest an de mai mulţi bani, ca urmare suma aceea de 6 milioane a fost tăiată şi de la venituri, şi de la investiţii", a spus Mang.

Vicepreşedintele CJ a precizat că acelaşi lucru ar fi valabil şi la celelalte lucrări de la care se taie din bugetul prevăzut iniţial. "Sunt doar sume de bani care nu pot fi cheltuite în acest an, pentru că... asta e situaţia. Vine iarna peste noi, constructorul pe Leş-Tinca a avut probleme cu nişte fisuri care au apărut în asfalt la lucrările făcute în anii trecuţi. Drumul este asfaltat până la limita judeţului, trebuie refăcute nişte fisuri şi trebuie finalizate nişte şanţuri. Vor fi finalizate anul viitor. Nu este nicio diminuare, nu s-au luat bani pe care să îi dăm la salarii. Sunt bani pe care nu i-am avut, erau doar prevăzuţi în buget", a spus Mang.

Jocuri de putere

N-au fost singurele contre din şedinţa CJ Bihor. La fiecare proiect care a prevăzut numirea sau aprobarea unui reprezentant al Consiliului Judeţean în diferite entităţi subordonate sau în comisii, aleşii au votat pe buletine de vot şi nu deschis.

Dacă de regulă liberalii nu făceau propuneri pentru diverse comisii, acum, având raportul de 17 consilieri la 17, au schimbat placa şi şi-au prezentat propriii candidaţi. Drept urmare, n-a fost aprobat aproape niciun reprezentant al CJ, căci voturile "pentru" şi "împotrivă" s-au anulat reciproc. Excepţia a fost juristul Lucian Costa, votat, la propunerea PSD, ca nou reprezentant al CJ în Consiliul de Administraţie al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1.

De asemenea, PNL-iştii au trântit din nou aprobarea inventarelor actualizate ale judeţului, precum şi alocarea, prin dezmembrare, către AJOFM a unui teren pe strada Traian Blajovici pentru proiectul unui centru de cercetare a pieţei muncii.

După metoda, "ochi pentru ochi", membrii alianţei UDMR, PSD şi ALDE, deci inclusiv şefii CJ, care l-au pus pe ordinea de zi, au respins proiectul privind acordarea dreptului de administrare a unui teren de 2.600 mp către Primăria Oradea. Terenul a fost cerut deoarece municipalitatea doreşte să prelungească drumul de legătură din zona campusului şcolar la Colegiului Partenie Cosma către Peţa şi să realizeze acolo o pistă de biciclete.

În fine, ceva concret…

În schimb, liberalii au aprobat prelungirea duratei de valabilitate a acordului de locaţiune încheiat cu Episcopia Romano-Catolică pentru găzduirea Muzeului Ţării Crişurilor în Palatul Baroc până pe 31 ianuarie 2018.

De asemenea, a fost aprobată realizarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea DJ767 pe porţiunile Sîmbăta-Dobreşti şi Dobreşti-Luncasprie, precum şi co-finanţarea din bugetul judeţului a acestor viitoare investiţii.

În aceeaşi şedinţă, s-a votat cu unanimitate scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unor terenuri hotărâre necesară proiectului de investiţii Traseul Regional Transilvania Nord - Drumul Apuseni, în zona Remeţi - Stâna de Vale.

Tot joi, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Judeţului Bihor în cel al Municipiului Oradea a unui teren de circa 2.000 mp din Piaţa Regele Ferdinand nr. 6 astfel încât Primăria să poată, pe viitor, derula proiectul de reabilitare şi modernizare a Pieţei Ferdinand. Deci, printre certuri, s-a avansat şi pe nişte proiecte mai serioase. Prea puţine... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON