Comitetul Executiv al PSD de joi după-amiază s-a prelungit până în noapte, cu discuţii controversate şi tensiuni. Chemată să dea un răspuns premierului Mihai Tudose, care cere schimbarea miniştrilor cu probleme penale şi de imaginie, o bună parte din conducerea partidului a făcut scut în jurul acestora şi a "mentorului" lor Liviu Dragnea.
Prima lovitură a venit din partea preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat, joi, înaintea reuniunii PSD, că partidul său nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatul a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.
Ulterior, la intrarea la şedinţa CEX al PSD, vicepreşedintele Gabriela Firea l-a criticat dur pe premierul Mihai Tudose, cel care a cerut schimbarea în funcţie a cinci miniştri din guvernul său. La intrarea la şedinţa PSD care a început după ora 17, premierul Tudose a răspuns mai mult sau mai puţin resemnat "Oricând îmi cere partidul, demisionez".
Patru miniştri PSD şi-a pus demisiile la dispoziţia Cex, aceştia fiind Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer. Potrivit presei centrale, au fost însă 20 de luări de cuvant din partea liderilor locali, care au pledat pentru mentinerea ministrilor demisionari in functie.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus o pauză inainte de a se trece la vot. Conferinţa de presă comună Liviu Tudose – Liviu Dragnea a fost amânată, discuţiile continuând în sediul partidului, fără a se fi ajuns la o înţelegere până la ora 23.
Liviu Dragnea le-a prezentat colegilor săi din partid situaţia dificilă în care se află PSD în acest moment, în care sunt tensiuni între Guvern şi conducerea formaţiunii.
"Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea. A fost o comunicare gestionată prost, atât din partea mea cât şi din partea Guvernului. S-a intrat pe o spirală de suspiciune şi neîncredere, care l-a pus pe Mihai într-o stare de tensiune maximă. La Mihai am ţinut şi ţin în continuare. Îmi asum starea de supărare şi tensiune în care a ajuns Mihai şi din vina mea", a declarat Liviu Dragnea, potrivit unor stenograme publicate pe internet.
Mai mult, liderul PSD a punctat faptul că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier. "Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc (...) Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm", a completat Dragnea.
Interesant e faptul că, înainte ca membrii Comitetului Executiv al PSD să se adune pentru a lua o decizie în privinţa problemelor ridicate de premierul Mihai Tudose, inclusiv remanierea miniştrilor cu probleme penale, presei i-a fost livrat un aşa-zis raport de evaluare a activităţii Cabinetului Tudose.
Din document reiese cât de slab e Guvernul la circa trei luni şi jumătate de la instalare. Îi sunt imputate actualului premier PSD atât măsuri care au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, cât şi măsuri la care coaliţia PSD-ALDE a decis să renunţe, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Grindeanu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.