URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2015, 14:46

Secretul lui Vâlcov: Fostul ministru avea aproape 100 de tablouri ascunse la prieteni, inclusiv de Picasso şi Grigorescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, a venit la DNA, vineri, pentru a fi audiat, după ce la percheziţii la firme şi apropiaţi ai fostului ministru au fost găsite aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de www.gandul.info, procurorii DNA au făcut joi percheziţii în Bucureşti şi judeţul Olt, la firme şi la persoane de încredere ale fostului ministru al Finanţelor.

Anchetatorii au găsit la percheziţii aproximativ o sută de tablouri, printre care şi opere ale lui Picasso, Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu, care ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii. În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde ar fi fost achiziţionate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruţ Şuşală pentru Darius Vâlcov.

Sursele citate au precizat că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă, au mai arătat sursele citate.

Din datele anchetei nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziţia operelor de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.

Majoritatea tablourilor ridicate de DNA fuseseră achizititionate din străinătate, unele la licitaţie, a declarat, vineri, procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, conform Hotnews.ro.

El a precizat că tablourile se află la sediul DNA, însă trebuie predate imediat unei instituţii de profil care să aibă condiţii de păstrare.

"Majoritatea sunt achiziţionate din afara teritoriului României. Provenienţa e stabilită în anumite limite. Unele sunt de la case de licitaţie", a declarat Nistor.

DNA va începe vineri procedura de identificare şi certificare a tablourilor, o echipă de muzeografi şi alţi specialişti în domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmând să facă evaluările.
 
"De astăzi demarăm procedura de identificare-certificare, de către o comisie de specialişti în domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi şi falsuri, pot fi şi reale. Noi vrem să facem evaluarea cât mai rapid, pentru că avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituţii de profil, noi nu avem condiţii să păstrăm acele obiecte. Pe măsură ce se derulează procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate către o instituţie de profil care le va păstra până la soluţionarea definitivă a cauzei", a mai spus Călin Nistor, prezent la conferinţa Combaterea Criminalităţii în Domeniul Achiziţiilor Publice, organizată de Freedom House.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele: "Comoara secretă din seiful lui Darius Vâlcov: bani, un tablou de Renoir şi lingouri de aur" şi Darius Vâlcov, reţinut de DNA, chiar de ziua lui

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON