URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2021, 14:16

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Două săptămâni de carantină naţională ar face minuni. Premierul respinge ipoteza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, susţine că o carantină de două săptămâni la nivel naţional "ar face minuni" în România.

Declaraţiile au fost făcute într-o intervenţie la DigiFm, în care Moldovan a explicat că "Perioada de incubaţie a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa".

"Două săptămâni de carantină ar face minuni", a susţinut Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, noile restricţii valabile în weekend în zonele cu o rată de infectare de peste 4 (situaţie în care magazinele se închid la ora 18 şi populaţia nu mai are voie să iasă din casă decât după ora 20, din motive bine întemeiate) s-au dovedit eficiente şi au contribuit la o scădere a numărului de cazuri de Covid-19.

"Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conştienţi să evităm acele aglomeraţii care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi şi în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai uşor manageriate. Am spus şi repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să ştim ce este bine de făcut şi ce nu", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul SănătăţiiMoldovan (foto) a fost întrebată şi dacă regretă că nu a reuşit să îşi convingă colegii în privinţa instituirii unei perioade de carantină naţională.

Ea a răspuns că înţelege cât de grea este această decizie, în special pentru cetăţeni, cărora le este frică de limitările impuse de o astfel de măsură.

"Este o decizie dificilă şi care ar fi cu siguranţă greu acceptată, în primul rând de către populaţie, pentru că ne e teamă de constrângeri şi de limitări şi înţeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcţioneze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca nişte lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou şi necunoscut cum era acum un an", a spus ea. 

De precizat că, în acest moment, autorităţile din România nu iau în discuţie o măsură a carantinării naţionale.

De altfel, chestionat în legătură cu declarația secretarului de stat, premierul Florin Cîţi a declarat, miercuri, că autorităţile nu iau în calcul aşa ceva. "Nu luăm în calcul o carantinare. Mergem, aşa cum vedeţi, în direcţia relaxării. Dar cu această condiţie, să ne vaccinăm cu toţii. 1 iunie (cu referire la declaraţii anterioare în care spunea că de la 1 iunie se poate discuta despre "revenirea la normalitate" - n.r.), se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem şanse.

Pe de altă parte, secretarul de stat a mai vorbit şi de spre vaccinul Astra Zeneca, în legătură cu care Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea prezenta în cursul zilei de miercuri rezultatul analizei. Experţii studiază 44 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, iar în România, peste 300 de mii de oameni au anulat programarea la vaccin. Moldovan a spus că, deocamdată, nu trebuie să ne panicăm.

"Sunt nişte semne de întrebare vizavi de aceste cazuri de tromboză care apar. Însă, pe de altă parte, numărul acestora este comparabil cu cel al cazurilor care apar la populaţia nevaccinată. Categoric este un semnal de alarmă, categoric trebuie să fim precauţi, dar fără să trecem în panta decredibilizării acestui vaccin. Întotdeauna se pun în balanţă risc contra beneficiu. Riscul este, deocamdată, cel al unei pandemii care e în plină desfăşurare. Aş spune că trebuie o precauţie către pacienţii care au un risc de a dezvolta tromboze şi care au un risc mai mare de a dezvolta tromboze prin boala pe care o au", a mai spus Moldovan într-un interviu mai amplu, în emisiunea Matinalii, de la DigiFm.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Atunci
...si cei care beau si au diverse boli din cauza asta sau mananca nesanatos sa plateasca. Fumatorii poate, etc etc. Eu as vrea sa nu mai platesc CAS si sa primesc din urma banii dati minus minusculele sume de care am beneficiat utilizand sistemul medical de stat, dar, ia ghiceste, nu se poate! Daca s-ar intampla asa o minune as fi de acord sa-mi platesc din buzunar tot ce tine de sanatate!
Postat 07 Aprilie 2021, 19:30 de Neutryno
Mda...
Presupunând că ar fi necesară, sunt țări unde dă rezultate iar în altele nu, nu are nimeni curajul politic să o facă.
Postat 07 Aprilie 2021, 16:21 de User anonimizat
@gigi
Cât timp faci un lucru voit ești pasibil de pedeapsa. Exista precedent legal în cazul infecției cu HIV. Așa ca, ciocul mic daca minte nu ai ;)
Postat 07 Aprilie 2021, 16:14 de sasi
@ sasi
De ce să plătească spitalizarea? Poate plătește taxele pentru sănătate - are tot dreptul să beneficieze de serviciile din sănătate. Dar ce, tu nu iei o răceală de la un coleg/a? Sau poate mai iei și ceva boli cu transmitere sexuală de la vre-una că n-ai folosit condom. Ce faci, îi împuști sau îi bagi la închisoare?
Postat 07 Aprilie 2021, 15:54 de Gigi_Manivela
NU!
Ar face minuni daca ati actiona impotriva celor care ar terbui. Ei raspandesc boala. Nu eu. De ce sa fiu si eu copulat din cauza altora??? Sau macar sa ne dati o arma in mana ca sa putem actiona ca cetateni! (1) Raspundere penala daca ai imbolnavit pe cineva prin nerespectarea regulilor. (2) Iti platesti cheltuielile de spitalizare; platesti si celor pe care l-ai imbolnavit. (3) Pierderea oricarei prioritati la tratmente sau la ATI; cu decuplare daca este cazul pt a putea elibera patul...
Postat 07 Aprilie 2021, 15:09 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON