URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2023, 18:38

Se prefigurează un nou scandal: ca să fie construit un pasaj peste DN1 în Oșorhei vor trebui demolate gardurile unor firme și locuințe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Realizarea unui pasaj suprateran peste DN1 la ieșirea din Oșorhei spre Săcădat, peste girația actuală amenajată la intersecția cu drumul comunal spre Fughiu, va naște noi nemulțumiri. Consiliul Județean Bihor a aprobat încadrarea unei porțiuni din șoseaua națională ca drum județean, dar și declanșarea exproprierilor pentru terenurile de 7.000 mp ce vor fi afectate prin construirea pasajului.

În cadrul exproprierilor, vor trebui mutate gardurile a două firme și a șase case.

Mai multe conexiuni

În unanimitate, aleșii bihorenilor au votat, în reuniunea de luni a CJ Bihor, încadrarea ca drum județean – sub denumirea DJ 767M – a unei porțiuni de 5,43 km din DN1 Oradea – Cluj, între kilometrul 617 + 817 și kilometrul 623 + 247, mai exact între girația din dreptul Cartierului Tineretului (din Oradea) până la intersecția giratorie cu strada 440 (din Oșorhei).

După cum BIHOREANUL a mai relatat, preluarea acestei porțiuni din DN1 ca drum județean ar urma să fie provizorie, pentru a permite derularea proiectului pasajului peste girația din Oșorhei, la inițiativa președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, în scopul racordării mai multor drumuri, între care și centura Oșorhei și centura metropolitană de nord a Oradiei, spre Biharia.

În luna iunie, când a lansat această idee, Bolojan preciza că actuala girație de la ieșirea din Oșorhei spre Săcădat ar rămâne la sol pentru a permite virajele în orice direcție, mai puțin dinspre centura Oșorhei către actuala stradă 440.

Cost estimat: 10 milioane euro

Documentația care a stat la baza hotărârii adoptate luni de consilierii județeni arată că amenajarea „intersecției denivelate” peste proaspăt rebotezatul DJ 767M ar urma să coste, cu aproximație, 50,296 milioane lei (cu TVA inclusă), sumă din care 43,158 milioane lei ar fi lucrările de construcții și montaj propriu-zise. Sursa de finanțare ar urma să fie fondurile europene.

Pasajul rutier este proiectat cu o lungime de 402 metri, din care lungimea tablierului de 210 metri, iar cea a rampelor de 89 și respectiv 103 metri. Carosabilul va avea o lățime de 8,5 metri, iar gabaritul vertical (adică înălțimea) va avea între 5,30 și 5,50 metri.

De asemenea, pasajul va avea două benzi adiționale de câte 355 metri și încă două de câte 517 metri, trotuare cu o lățime de 1 metru și bandă rapidă de acces la centura Oșorhei.

Vor fi mutate garduri

Tot documentația tehnică aferentă hotărârii adoptate luni arată că pentru realizarea pasajului va fi necesară exproprierea a 7.218 metri pătrați de teren, astfel încât despăgubirile se vor ridica la aproximativ 470.000 lei.

Mai concret, pentru a face loc pasajului, 2 firme și 6 persoane fizice care au proprietăți în zonă vor fi expropriate cu suprafețe între 9 și 1.007 metri pătrați.

După cum reiese din documentație, în cazul în care proiectul va fi implementat, gardurile acestor persoane juridice și fizice vor trebui mutate spre interiorul proprietăților, așa cum se întâmplă și în cazul centurii orașului Aleșd, unde 23 de localnici au deschis procese împotriva autorităților tocmai din acest motiv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Maikeltroll
Și o sa vitam in continuare, e lozul câștigător, dar tu ești propagandist .
Postat 30 August 2023, 21:04 de Sandu2100
Ghi-ni-on
Ati votat lozul necâstigător.
Postat 30 August 2023, 00:13 de Maikeltroll
KP
Nu are ce sa susțină, ea și conturile ei nu au argumente, și mai și fuge de argumente. Se apropie campania electorală și propaganda se agită ca molusca pe uscat pt ca nu are argumente. Argumente la 11 drumuri de centură ::::)))) bai propagandă in Romania nu se fac 11 drumuri de centură, dar se fac 11 drumuri de centură în zona Bihor, din taxele noastre mărite cu 50% și fonduri Europene.
Postat 30 August 2023, 00:01 de Sandu2100
Poiu
Citez din KP pe vremea când era CrisDumi " voi nici nu știți câte conturi am eu , și ce pot sa va fac " :::::::)))))
Postat 29 August 2023, 23:56 de Sandu2100
Porumbelu kp
Vii cu "nu conteaza numele", dar ti-am demontat-o, da? Apoi o dai pe aialalta. Dar tot tu, in incapacitatea ta "telectuala" continui cu numele celor la care.nu ti-am adus contra-argumente. Deci inca o data, esti praf, adica esti ce inghiti. Hai, nu te obosi sa raspunzi ca sunt in concediu ai nu am chef de joaca cu dez-anonimizarea. Dar keep in touch!
Postat 29 August 2023, 15:59 de poiu
Kp
Ai ceva sa iti sustina afirmatiile? Hai ca eu vorbesc germana, nu as avea probleme in a-ti valida sursele. Pana atunci, lasa-ne cu jurnalistica ta de *. Rahatul il mananci tu, nu il imprastia pe aici. Pana nu sustii cu dovezi clare, zici acolo ca e o investigatie, probabil e publica, nu te vad ca fiind tu cu acces la informatii confidentiale din interiorul unei investigatii, esti doar un agitator public pasibil de pedeapsa legata de raspandirea in spatiul public a informatiilor intentionat alterate. Tine minte 3 cuvinte: nu esti anonim!
Postat 29 August 2023, 15:57 de poiu
Se vede din dronă ... inteligența lui Bolojan.
Pasaj la ieșire din Oșorhei către nicăieri ... iar inelul de centură pe partea nordică la intrarea dinspre Oradea. Profund retardat birtinezul ... pentru că simpla desființare a giratoriului și formarea a două benzi în plus pe 50 m, la nivelul relației cu Fughiu și contrar, ar rezolva traficul acelui loc aglomerat.
Postat 29 August 2023, 10:49 de KP
Re: poiu.
Lasă vrăjeala, nu bate câmpii. Că nu denumirea firmelor e importantă. E vorba de Bolojan ca acționar, neavând voie legal la așa ceva. Bolojan este asociat, prin doi interpuși, cu Fane "cămătarul" Kopani. Prima Investments care încearcă să spele niște bani în Austria, prin niște afaceri imobiliare. Este o anchetă în acest sens la Viena, iar ministrul de interne austriac i-a trântit clar în față lui Bode, la începutul acestui an, numele lui Bolojan. Toate astea apar în copia unui raport transmis de la JAI, pe tema Schengen, către președintele României ca reprezentant la Consiliul European din partea țării noastre. Și nu-i vorba de firfirei ci de o "spălătură" de peste 100.000.000 Euro. Așa că, taci și înghite dacă nu ai habar.
Postat 29 August 2023, 10:42 de KP
Omido
Esti mai idioata decat betonul. In primul rand bolojan era asociat cand era parte din Trameco, statia. Bolojan era afara din companie cand s-a separat in Beton Construct. Daca vrei sa dai cu stiri, mai invata. Apoi esti din nou idioata, betonul carat din Alesd la Oradea costa net mai mult decat cumparat local. Ai habar la cat se ridica transportul, dpdv costuri? Nu, ca tu stai cu parintii probabil, nu ai facut o casa si nici nu vei face in viata ta. Prima e privatzl, deci costurile de investitie trebuie tinute cat mai mici pt maximizarea profitului. Ori tu nu ai avut, nu ai si nu vei avea vreodată o afacere. Asa ca daca simion si alti aurari te platesc sa vomiti cu bucati pe aici, mesteca inainte.
Postat 29 August 2023, 07:35 de poiu
Mama-omizii
La Rulikovsky o sa ai verdeață
Postat 28 August 2023, 21:39 de Sandu2100
intrebarea ramane
oare expropriaza doar cu contravaloarea terenului de sub gard, sau si cu contravaloarea reconstruirii unui gard nou la noua limita de proprietate?
Postat 28 August 2023, 19:11 de unu
VREM BLOCURI PRIMA cu beton de la STATIA DE BETOANE din Alesd BETON CONSTRUCT unde a fost BOLOJAN ASOCIAT!
Si la adresa: https://j4media.biz/probleme-pentru-ilie-bolojan-in-paradisual-vienez/
Postat 28 August 2023, 19:07 de Mama_Omida
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON