URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 17:05

Consiliul Județean Bihor preia un tronson din DN 1 între Oșorhei și Oradea pentru a face un pasaj suprateran

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mai puțin de 10 minute, consilierii județeni, întruniți marți în ședință extraordinată online, au aprobat, în unanimitate, preluarea temporară de la CNAIR a unui tronson din drumul național DN 1 Oradea – Cluj, situat între oraș și Oșorhei, cu scopul de a construi un pasaj rutier suprateran.

Acesta ar urma să asigure încă o racordare la șoseaua națională atât a viitorului inel rutier metropolitan, cât și a centurii Oșorhei.

Șosea națională, drum județean. Temporar

Consilierii județeni care au participat la ședința condusă de vicepreședintele Mircea Mălan – președintele Ilie Bolojan fiind în concediu – au votat unanim proiectul „privind solicitarea delegării dreptului de administrare temporară a unor sectoare de drum și a unor terenuri situate pe raza municipiului Oradea și a comunei Oșorhei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere”.

Dincolo de denumirea aridă, Mălan a explicat că este vorba despre faptul că administrația județeană intenționează să depună o cerere de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest pe axa Creșterea siguranței traficului rutier, pentru că „vrem să realizăm un pasaj pe DN 1”, care să asigure noi racorduri la șoseaua națională pentru centura Oșorhei și inelul rutier metropolitan.

Concret, a spus el, este vorba despre un tronson dintre intersecția giratorie a DN 1 cu strada 440 din Oșorhei, unde ar urma să fie ridicat pasajul, până la sensul giratoriu din zona cartierului Tineretului din Oradea. 

„După preluarea în administrarea temporară, va trebui să declasificăm drumul și să-l reclasificăm ca drum județean, pentru a putea depune proiectul”, a mai spus Mălan, precizând că acest nou statut va fi valabil doar până la terminarea lucrărilor la viitorul pasaj.

În total, suprafața de DN care va intra în administrarea CJ Bihor este de 105.349 metri pătrați.

Artificii bugetare

Pe de altă parte, tot în scurta ședință online de marți, consilierii județeni au aprobat, și tot în unanimitate, rectificarea bugetului județului, astfel încât sume necheltuite din unele proiecte încă nelansate – cum ar fi cele alocate inițial pentru amenajarea parcurilor industriale din Beiuș, Marghita, Aleșd și Ștei – să fie folosite pentru plata lucrărilor din proiecte aflate în derulare, ca de pildă cele pentru construirea de drumuri.

De asemenea, aleșii bihorenilor au aprobat și actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru repararea capitală a clădirii din strada Republicii nr. 35 în care a funcționat fosta Policlinică Mare în vederea transformării în sediu al administrației județene. Concret, în contextul scumpirilor, valoarea proiectului „sare” de la 44 la 48 milioane lei.

„Facem actualizarea pentru că intenționăm să depunem acest proiect și în cadrul Programului Regional Nord-Vest”, a spus vicepreședintele Mircea Mălan, precizând că CJ Bihor l-a depus spre finanțare și în cadrul PNRR, iar acum este în așteptarea evaluării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Birtinezule....
.... mai e nevoie de rovigneta pe acel tronson de drum ,,judetean''?!
Postat 09 August 2023, 15:11 de pinonel
Consiliul județean Bihor ar putea prelua și Luna ...
... la câtă putere de îndatorare a pus pe bihoreni, ca să-l lase în deplină admirație chiar și pe Niel Armstrong.
Postat 09 August 2023, 08:22 de KP
cine-i harnic si munceste, gaseste o solutie
artificii pe care PSD nu le facea in veac, "da-i vremii de bani europeni, nu avem cum sa ii atragem". Nici UDMR nu cred ca se incumeta la artificii si portite si doar pasau responsabilitatea la ministerul transporturilor la Bucuresti
Postat 08 August 2023, 17:41 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON