URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2020, 20:15

Se poate şi de acasă! Izolați în case, bihorenii sunt invitaţi să-și consume online plăcerile de timp liber. Vezi ce opțiuni sunt

Se poate şi de acasă! Izolați în case, bihorenii sunt invitaţi să-și consume online plăcerile de timp liber. Vezi ce opțiuni sunt MAGIA SCENEI... ONLINE. Teatrul Regina Maria şi-a închis porţile odată cu celelalte instituţii de cultură, însă actorii orădeni continuă să-şi dea întâlnire cu fanii online, difuzând spectacole din stagiunile trecute, cum ar fi "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (Foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obişnuiţi până săptămânile trecute ca în timpul liber să hoinărească, să iasă în baruri şi restaurante, la teatru, cinema şi concerte, bihorenii sunt, în această perioadă, consemnaţi la domiciliu.

Cum între patru pereţi plictiseala vine repede, chiar şi cu toate filmele disponibile pe Netflix, consumatorii sunt îmbiaţi cu variante alternative de petrecere a timpului, multe dintre ele tentante. Spre exemplu, Teatrul Regina Maria postează online câteva spectacole, magicienii orădeni Eduard şi Bianca "predau" pe Facebook trucuri şi jocuri distractive, iar antrenorii de fitness au creat exerciţii speciale pe care le-au filmat şi pus la dispoziţia celor care vor să se menţină activi.

Călătorii virtuale

După ce pe tot mapamondul oamenii s-au retras în case, ascultând sfaturile autorităţilor şi ferindu-se de noul coronavirus, o sumedenie de instituţii de cultură, platforme independente, precum şi artişti au căutat să le ofere variante alternative de a petrece timpul liber, fără să iasă.

Celebrul rocker american Bruce Springsteen a publicat pe YouTube, pentru prima oară în format integral, un concert susţinut la Londra, liderul formaţiei Coldplay, Chris Martin, a dat un recital live pe Facebook, din casa sa, iar tot mai multe muzee au pus la dispoziţie pe propriile pagini tururi virtuale, inclusiv Luvru din Paris (louvre.fr) şi muzeele de la Vatican (museivaticani.va), curioşii putând "intra" inclusiv în Capela Sixtină.

De asemenea, platforma Arts and Culture dezvoltată de Google îi cheamă pe curioşi să vadă cea mai mare colecţie de lucrări realizate de celebra pictoriţă mexicană Frida Kahlo, în timp ce pe operavision.eu au fost încărcate spectacole întregi de operă filmate pe marile scene ale Europei, între care "Tosca", "Bărbierul din Sevilla" şi "Carmen".

La Traviata, acasă

Şi instituţiile de cultură din România s-au străduit să ajungă la publicul lor prin lumea virtuală. Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a gândit un program de transmitere online a spectacolelor, pe site-ul operacluj.ro, astfel că pe 27 martie e programată "premiera" operei "Macbeth", pe 31 martie poate fi urmărită "Traviata", în timp ce pe 3 aprilie va fi publicat spectacolul "Madama Butterfly". Fiecare dintre acestea va fi disponibil în zilele menţionate, începând cu ora 18, şi va rămâne apoi public timp de 20 de ore.

Pentru cei mici, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti oferă înregistrări ale unor spectacole haioase şi educative, între care "Crăiasa zăpezii", "Păcală" şi "Motanul încălţat". Toate vor putea fi văzute în regim de transmisie în direct (live stream) pe pagina de Facebook a Teatrului.

O altă opţiune tentantă oferă platforma filmedocumentare.com, care publică sute de documentare, inclusiv româneşti, cum ar fi "Epoca lui Carol I" şi "Enigma Transfăgărăşanului".

Teatru în izolare

În Bihor, Teatrul Regina Maria îşi cheamă publicul tot pe pagina de Facebook, unde periodic sunt difuzate, în regim de live stream (producţiile pot fi văzute în anumite zile, la anumite ore, iar apoi nu mai sunt disponibile), spectacole apreciate din stagiunile trecute.

Luna aceasta, amatorii de teatru pot să vadă sau să revadă "Zbor deasupra unui cuib de cuci", regia Marius Oltean (28 martie) şi "Cei ce nu uită", regia Gavriil Pinte (31 martie), toate de la ora 19. Teatrul Szigligeti a programat, la rândul său, vizionări pentru mai multe spectacole din repertoriu.

Şi Teatrul Arcadia îi invită pe copii online, pe pagina de Facebook, unde actorii vor spune poveşti şi vor ţine ateliere virtuale, iar sâmbătă dimineaţa, la ora 11, va fi difuzat spectacolul "Motanul încălţat".

Şi compania privată de teatru Trendart din Oradea a publicat pe Youtube înregistrarea integrală a spectacolului "Hainele cele noi ale împăratului".

În formă

Chiar şi "carantinaţi" în propriile case, micuţii pot învăţa să facă "vrăji". De câteva zile, magicienii orădeni Eduard şi Bianca publică pe pagina de Facebook tutoriale cu jocuri şi trucuri care pot fi realizate acasă, cu obiecte simple, aflate la îndemână.

Pentru a nu ne petrece tot timpul pe canapea, antrenorii de fitness din Oradea au lansat programe special concepute cu exerciţii antrenante. Spre exemplu, Kinga Sebestyen, femeia din spatele orei de kangoo jumps cu 1.500 de participanţi care a pus Oradea în Cartea Recordurilor, ţine zilnic, de acasă, antrenamente live pe Facebook. De asemenea, antrenorii lanţului de săli Fit4 U publică periodic, pe aceeaşi reţea de socializare, seturi de exerciţii pentru cei care vor să se menţină în formă. Până la urmă, tocmai de aceea rămânem în case, să fim sănătoşi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON