URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2018, 07:55

Scrisoare deschisă a magistraţilor: „Atacuri fără precedent la adresa a numeroși judecători și procurori”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1.000 de magistrați români au semnat o scrisoare deschisă pentru susținerea independenței justiției, intr-un moment in care "dezbaterile publice recente pun în grav pericol independența justiției și parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene".

„Toți procurorii și judecătorii, inclusiv cei care soluționează infracțiuni de corupție, trebuie să se bucure de independența și autonomia necesare pentru îndeplinirea funcțiilor lor și să nu fie supuși unor influențe incompatibile. Acestea se aplică și mecanismelor disciplinare, iar judecătorii și procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate”, arată documentul.

Semnatarii - judecători și procurori, magistrați asistenți și auditori de justiție - atrag atentia ca "în momentul actual, exprimărilor incoerente ale factorilor politici, într-o țară măcinată de o corupție endemică, li se adaugă numeroase acțiuni de manipulare a opiniei publice și atacuri fără precedent la adresa a numeroși judecători și procurori care instrumentează inclusiv cauze de mare corupție, dar și a celor mai importante instituții ale statului, cu rol de apărare și siguranță publică, cu precădere Direcția Națională Anticorupție".

Mai mult, însuși Ministrul Justiției „își permite să atace public pe toți procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție” şi „nesocotește faptul că, pe rolul Inspecției Judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, Înaltei Curți de Casație și Justiție există proceduri în derulare”.

Scrisoarea subliniază că fenomenul corupției reprezintă o amenințare serioasă pentru dezvoltare și stabilitate, are consecințe negative la toate nivelurile de guvernare și subminează încrederea publică în democrație. „Comisia Europeană a precizat repetat și clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracțiunilor de corupție sau provocările majore la adresa independenței și eficacității Direcției Naționale Anticorupție ar constitui un pas înapoi cât privește parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene”. De asemenea, atunci când, din anumite motive, funcția și rolul puterii judecătorești sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecințele ce decurg din aceasta, mai arată magistraţii.

Semnatarii condamnă inducerea, de către ministrul Justiţiei, a ideii unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar. „Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale Ministrului Justiției (între altele, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției) asupra judecătorilor și procurorilor din România, cu precădere a colegilor din Direcția Națională Anticorupție, subrogându-se autorităților judiciare cu atribuții constituționale în materie”, arată scrisoarea.

Documentul poartă şi semnătura a 23 magistraţi de la instanţele şi parchetele din Bihor. Aceştia sunt: Florentina Sandu, Corina Maria Florea, Ciprian Marius Morar, Carmen Miron, Iulia Casap, Natalia Gherman, Nicoleta Lucaciu, Oana Rugină (Judecătoria Oradea), Valentin Toduța, Florin Sas, Cristina Tisu, Radu Ioan Alba, Delia Sabău, Ramona Filip, Mircea Florin Munje (Parchetul Oradea), Mihaela Bulzan (DIICOT Oradea), Cristian Ardelean, Felicia Popovici, Ciprian Man (DNA Oradea), Radu Harja, Monica Popovici (Tribunalul Bihor), Ion Adrian Popovici (Parchetul Curţii de Apel Oradea), Laura Sovarschi (Parchetul Aleşd).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
WinDos
Noroc cu tine ca esti DESTEPTUL satului. Ia uite cine susține corupția.
Postat 27 Februarie 2018, 13:28 de Sandu1201
1.024 de tăntălăi se dau în stambă !?!
Inca n-au aflat ca DNA Kovesiveste istorie deja ... si pleaca Dracu' care a impuțit rău locul, ca să vina in loc Maica-sa mai parfumata !?!
Postat 27 Februarie 2018, 12:37 de WinDos
cine striga hotul ?
m...da ,printre judecatori nu exista si nu a existat niciodata nici un corupt :)))
Postat 27 Februarie 2018, 10:53 de User anonimizat
Scortosul
Aici e problema, politicul de azi are o mentalitate de țigan manelist, care fura si se scuză la poliție ca el e corectu si ca nu a furat. Doar noi putem schimba asta , ne bazăm prea mult pe DNA, JUSTITIE etc. Noi trebui sa iesim in strada. Avem nevoie de INFRASTRUCTURĂ, EDUCAȚIE, SANATATE. Dacă ai astea e succesul pt dezvoltare. Infrastructura ajuta copii sa meargă la școală, educația face medici si ingineri buni , ambulanța ajunge la pacient mari repede, educația face specialiști care să construiască infrastructură spitale mai bune, medicii îngrijesc populația. INFRASTRUCTURA, EDUCAȚIA și SĂNĂTATEA joaca un rol rotativ ( precum plimbaretii între partide, CORUPȚIA joaca un rol rotativ intre ei), astea 3 sunt esența, dar de la astea se taie ca sa se dea la spagari. Ne-am saturat de hoti.
Postat 27 Februarie 2018, 10:47 de Sandu1201
Si cand te ...
Si cand te gandesti ca toata bulversarea de azi din Romania este facuta de catre si pentru cei cu dosare penale, de catre si pentru cei ce au distrus Roamnia de azi si cea de maine! Cloaca politica cu varful ei de lance dragnea vor sa ramana si la conducere si cu furaciunea si sa creasca la postura de sef de stat!Romania TEZESTE-TE!!!..... Romani doar in strada, doar in piata o sa iti poti recastiga demnitatea, vitorul!!!!
Postat 27 Februarie 2018, 09:03 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON