URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2020, 19:35

Scriitorul Paul Goma a murit în Franţa din cauza noului coronavirus

Scriitorul Paul Goma a murit în Franţa din cauza noului coronavirus (sursa foto: playtech.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi disidentul anticomunist Paul Goma (84 ani) a murit din cauza COVID-19, într-un spital din Franţa, informează presa centrală citând un comunicat transmis de Mariana Sipoş, biografa cunoscutului autor.

"În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret și mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat", arată Mariana Sipoş, potrivit G4Media.ro.

Fiul scriitorului, Filip Goma, a rugat presa şi publicul să nu fie contactat. "Conform indicaţiilor lui Filip Goma, respectând dorinţa tatălui său şi ţinând cont de restricţiile actuale în vigoare în Franţa, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul Pére Lachaise din Paris", a mai precizat Mariana Sipoş.

"Am fost prietenă cu Paul Goma, sunt singura care l-a vizitat în ultimii ani. Am făcut emisiuni TV şi un film documentar despre el («Strict secret: Paul Goma»), am scris prima carte dedicată lui («Destinul unui disident: Paul Goma»), am îngrijit publicarea ultimei sale cărţi în România la sfârşitul anului trecut («Paul Goma: Unde am greşit?»)”, a explicat Mariana Sipoş pentru Mediafax.ro.

Paul Goma s-a născut în Basarabia în 1935, mai precis în satul Mana din judeţul Orhei. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia sa s-a refugiat în România. 

În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia şi o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu. A fost anchetat de Securitate şi arestat, dar a fost eliberat la insistenţele Amnesty International. 

În noiembrie 1977, lui Paul Goma, soţiei şi fiului său li s-a retras cetăţenia română. Au cerut azil politic la Paris.

Paul Goma a debutat ca scriitor cu volumul "Camera de alături", în 1968. Mai târziu, în 1971, romanul "Ostinato" a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi, din acel moment, Goma s-a confruntat cu interdicţii de semnătură, anchete şi arest la domiciliu, notează Mediafax. 

G4media.ro scrie că, între 1981 şi 1990, Securitatea a pus la cale mai multe atentate împotriva lui Paul Goma, printre ele, celebra "L’Affaire Tanase-Goma", din 1982 (vezi volumul Soldatul câinelui), recunoscute public chiar de Ion Iliescu cu prilejul decorării postului Europa liberă (în cel de-al doilea mandat al său).

În 1996, Paul Goma a fost decorat de Ungaria prin ambasadorul său la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluţia Maghiară cu care Paul Goma s-a solidarizat. În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele şi nu a fost decorat.

UPDATE:

Miercuri seara, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj prin care deplânge moartea lui Paul Goma şi spune că acesta a fost unul dintre maii dizidenţi români, care a trezit speranţa în rândul populaţiei în perioada comunistă.

"Am primit vestea tristă a dispariției unuia dintre marii dizidenți anticomuniști ai României. Paul Goma a fost un supraviețuitor. În tinerețea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava și Gherla, apoi în domiciliul forțat din Bărăgan. În anii maturității a făcut față atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceaușescu însuși și persecuțiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetățenie. Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut și necruțător care amenință umanitatea. Atunci când Revoluția era încă departe și când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reușit aproape de unul singur să ne trezească și să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceaușist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranța și a întărit rezistența în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească!", a transmis premierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iluminist
A fost unul din putinii dizidenti adevarati, care prin emisiunile Rádió Europa Libera a informat, a tinut speranta vie, si moralul ridicat al multora din cetateni intr-o perioada neagra a Romaniei. Amintirea ii va ramane vie!!!!!!
Postat 26 Martie 2020, 10:28 de iahim
A mai murit un ROMÂN
Dumnezeu sa-l odihneasca! P.S. Cum se face ca numarul jigodiilor, in loc sa scada, creste?!
Postat 26 Martie 2020, 05:57 de pinonel
Aici e radio Europa Libera !
Cu multa emotie i-mi aduc aminte de numele lui...Si Bunicul si Tatal meu ascultau Europa Libera
Postat 25 Martie 2020, 20:01 de shareware
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON