URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2018, 18:41

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru "Noduri şi Plăci", vine să vadă spectacolul de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei de teatru Noduri şi Plăci, vine la Oradea miercuri, 11 aprilie, pentru a viziona cea de a treia reprezentaţie a spectacolului F.A.D, realizat de regizorul Horia Suru, după textul amintit, au anunţat reprezentanţii Teatrului Regina Maria. 

Publicul orădean care va fi prezent la vizionare este invitat să o cunoască pe scriitoare, imediat după spectacol, în cadrul unei conferinţe deschise la care vor participa o serie de personalităţi culturale, potrivit aceleiaşi informări. 

Astfel, miercuri, 11 aprilie, începând cu orele 21.15, în foaierul Teatrului Regina Maria, scriitoarea Nicola Wilson şi regizorul Horia Suru, vor răspunde la o serie de întrebări despre text, despre spectacol, despre alegerea de a monta această piesă, în premieră naţională, la Oradea.

La eveniment sunt invitate o serie de personalităţi din Oradea şi nu numai, scriitori, profesori universitari, critici literari şi cronicari de teatru. De asemenea, studenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Oradea vor fi prezenţi şi vor avea şansa de a o cunoaşte pesonal pe autoarea britanică.

Nicola Wilson este o scriitoare contemporană care creează texte scurte pentru teatru, radio şi televiziune. A contribuit la realizarea scenariilor pentru seriale în timp ce studia la BBC Writers’ Academy până în anul 2009, apoi a continuat să scrie pentru serialele Holby City, Eastenders şi Casualty.

Înainte să se dedice creaţiei literare, a ocupat postul de director artistic la Bush Theatre Londra. Piesa de teatru Noduri şi plăci este primul său text integral şi este montat pentru prima dată la The Royal Court Theatre (Teatrul Curţii Regale) din Londra în toamna anului 2015.  

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa Noduri şi plăci a fost tradusă din limba engleză de către Ionuţ Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria.

Piesa tratează subiectul bolii Alzheimer familială, accentual fiind pus pe capacitatea omului de a se sustrage din situaţii dramatice prin umor, autoironie şi optimism. Spectacolul trupei Iosif Vulcan ilustrează, într-o manieră captivantă, momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soţului şi copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar.

Denumirea "Noduri şi plăci", păstrată ca subtitlu, are însă aceeaşi importanţă edificatoare pentru text, deoarece nodurile şi plăcile sunt considerate principalii factorii declanşatori ai bolii Alzheimer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON