URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2021, 21:35

Şcoala şi vaccinarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 

O minciună, bineînţeles. Nu pentru că România nu alocă 6% din PIB avem educatoare, învăţătoare şi profesori submediocri, care produc promoţii după promoţii de analfabeţi funcţional, ci pentru că "dăscălimea" însăşi provine din rândurile acestora. Nu pentru că România nu dă destui bani şcolilor avem profesori cu grave deficite, nu doar de cultură generală, ci şi de cultură de specialitate în propriile discipline. Nu "subfinanţarea" face ca grafia unor profesori să fie la fel de primitivă ca a unora dintre elevii pe care îi modelează.

Zilele astea aflăm că nici măcar jumătate din personalul angajat în învăţământ nu vrea să se vaccineze împotriva Covid, ceea ce este consternant. În Bihor, conform conducerii Inspectoratului Şcolar, s-ar vaccina doar 41% dintre angajaţii unităţilor şcolare. La egalitate cu personalul din societatea de Termoficare Oradea, mult mai puţin şcolit. 

Practic, partea cea mai educată a societăţii, cea mai "luminată", refuză un adevăr elementar, şi anume că vaccinurile nu sunt experimente sadice şi cinice pe care le face cine ştie ce Ocultă, ci rezultatul unor cercetări ştiinţifice, validat deja în urma experimentelor (efectele vaccinului Pfizer-BioNTech, de pildă, au fost urmărite după studii clinice pe 40.000 de oameni înainte să fie pus în fabricaţie).

Urmarea acestei stări de fapt e că, în plan imediat, redeschiderea şcolilor, măsură pe care autorităţile au anunţat-o pentru luna viitoare, poate fi compromisă de slaba imunizare prin vaccinare şi, implicit, prin creşterea riscului de infectare atât a profesorilor înşişi, cât şi a copiilor, aspect care pe nu puţini îi face să suspecteze că "dăscălimea" preferă, de fapt, ca şcolile să rămână închise. Aşa, îşi poate ascunde impostura, poate da vina mai departe pe constrângerile şcolii online, pe lipsa tabletelor, a semnalului de internet, pe părinţii care nu îşi ţin copiii pe Zoom etc, toate în timp ce leafa o primeşte integral. 

Un alt efect este, totodată, că dacă medicilor nu li se alătură şi cei de la catedre, tot restul populaţiei primeşte un semnal prost, de respingere ab initio a vaccinării, ceea ce propagă efecte dureroase în plan social şi economic. 

De o vreme ies la iveală tot felul de aberaţii răspândite de profesori pe grupurile lor de Facebook şi Whatsapp. "Marş, mă, îi las pe doctori şi pe politicieni", "să ne pupe undeva" sunt doar câteva dintre "punctele de vedere" exprimate cu privire la vaccinare. Ignoranţa profesorimii e deja pandemică şi cere un tratament pe scară largă, dar cine ştie dacă şi când va începe acesta, încă de la bază, câtă vreme viitorii dascăli încă sunt pe băncile şcolilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Excelent articol!
Ai prezentat cam toate variantele, da' una este cu adevarat de cosmar! Ca o sa crape unu, doi, zece, o suta de dascali, e alegerea lor. Dar ca unii dascali vor fi asimptomatici si vor transmite virusul elevilor (ATENTIE! elevii sub 16 ani nu se vaccineaza!) iar elevii il vor ,,imparti" parintilor/bunicilor/rudelor, e de luat in seama! Nu zic ca vor muri TOTI elevii si/sau toate rudele elevilor, dar daca unul singur moare, poate fi acuzat dascalul de crima cu premeditare?! Eu zic ca da!
Postat 19 Ianuarie 2021, 08:58 de pinonel
grupurile FB & WA
Grupurile profesorilor sunt groaznice. Am prieteni care ori au fost dati afara/blocati, ori au parasit grupurile de buna voie. Ma sunt si astia care nu vor sa se certe ca vad ca prostii sunt mai vocali...
Postat 19 Ianuarie 2021, 07:19 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON