URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Aprilie 2020, 21:07

Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: "Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi"

Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: 'Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi' (foto: generic, sursa: schooleducationgateway.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un ordin al ministrului Educaţiei, emis pe 21 aprilie, cursurule online devin obligatorii şi efectuarea lor va fi monitorizată, informează site-ul Edupedu.ro. La scurt timp după emiterea ordinului, mai multe asociaţii ale elevilor din ţară au criticat măsurile impuse, spunând că se instituie o obligativitate, dar sunt ignoraţi elevii care nu au laptopuri şi nici acces la internet. 

Critici din partea elevilor

Prin acelaşi ordin - "de aprobare a  instrucţiunii privind asigurarea continuităţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar" - profesorii vor fi obligaţi să preia un feedback de la părinţi şi elevi, părinţii sunt obligaţi să ia măsuri pentru a le asigura copiilor tehnologia necesară pentru participarea la cursurile online, iar şcoala poate să dea laptopuri în custorie părinţilor, mai notează Edupedu.ro.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării face şcoala online obligatorie înainte să asigure accesul la educaţie! Autorităţile nu au niciun plan pentru salvarea acestui an şcolar!", avertizează, printr-un comunicat transmis miercuri după amiaza reprezentanţii mai multor asociaţii de elevi: Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) , Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE).

Organizaţiile condamnă măsurile impuse prin noul ordin de ministru şi atrag atenţia privind imposibilitatea elevilor din mediile dezavantajate de a participa la învăţarea la distanţă. 

Cine asigură accesul online?

Elevii subliniază că se pasează responsabilitatea asigurării tehnologiei necesare între mai mulţi factori şi citează articole din Ordinul de ministru:
- Art. 3, alin. (3) prevede faptul că MEC dezvoltă instrumentele necesare actorilor din învăţământ în vederea susţinerii accesului la educaţie;
- Art. 11, alin. (1) prevede faptul că părintele, tutorele legal sau susţinătorul legal are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la activităţile de învăţare on-line. 
- Art. 15, alin. (1) prevede responsabilitatea inspectoratelor şcolare, ca împreună cu  autorităţile locale şi alţi parteneri educaţionali, să identifice soluţii de dotare cu echipamente informatice conectate la internet;
"Articolele amintite mai sus menţionează trei surse diferite care ar trebui să asigure accesul la educaţie în această perioadă, totuşi nu este reglementat clar a cui este responsabilitatea unei posibile achiziţii pentru elevii din mediile dezavatajate sau modalităţile prin care acestea urmează să fie implementate", subliniază reprezentanţii elevilor. 

Aceştia reamintesc că "aproape o treime din copiii României trăiesc în condiţii cu lipsuri materiale grave, conform statisticii Eurostat, şi că de la începutul crizei COVID-19, nu a existat nicio măsură prin care elevilor din mediile dezavantajate să le fie asigurat dreptul constituţional la învăţătură, ba din contră, elevii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi şi în apropierea examenelor naţionale". 

Cer măsuri concrete

"După o perioada în care au fost privaţi de dreptul la educaţie şi nu au avut acces la o recapitulare a materiei sub îndrumarea unui cadru didactic, elevii vor avea dificultăţi în ceea ce priveşte încheierea mediilor şi totodată, performanţe de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor fi afectate în mod semnificativ", mai subliniază aceştia. 

Asociaţiile de elevi au solicitat ministrului educaţiei, Monica Anisie, să efectueze o achiziţie directă, în regim  de urgenţă, astfel încât elevii din mediile rurale şi din familiile cu posibilităţi materiale reduse să aibă acces la învăţare în această perioadă şi să nu mai fie discriminaţi de autorităţi.

"Aşadar, asociaţiile de elevi din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să asigure în primul rând accesul la internet tuturor elevilor şi să prezinte nişte măsuri concrete privind finalizarea acestui an şcolar, astfel încât elevii să nu aibă de suferit!", se arată în comunicatul comun emis de asociaţiile menţionate. 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON