URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
22 Aprilie 2020, 21:07

Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: "Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi"

Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: 'Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi' (foto: generic, sursa: schooleducationgateway.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un ordin al ministrului Educaţiei, emis pe 21 aprilie, cursurule online devin obligatorii şi efectuarea lor va fi monitorizată, informează site-ul Edupedu.ro. La scurt timp după emiterea ordinului, mai multe asociaţii ale elevilor din ţară au criticat măsurile impuse, spunând că se instituie o obligativitate, dar sunt ignoraţi elevii care nu au laptopuri şi nici acces la internet. 

Critici din partea elevilor

Prin acelaşi ordin - "de aprobare a  instrucţiunii privind asigurarea continuităţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar" - profesorii vor fi obligaţi să preia un feedback de la părinţi şi elevi, părinţii sunt obligaţi să ia măsuri pentru a le asigura copiilor tehnologia necesară pentru participarea la cursurile online, iar şcoala poate să dea laptopuri în custorie părinţilor, mai notează Edupedu.ro.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării face şcoala online obligatorie înainte să asigure accesul la educaţie! Autorităţile nu au niciun plan pentru salvarea acestui an şcolar!", avertizează, printr-un comunicat transmis miercuri după amiaza reprezentanţii mai multor asociaţii de elevi: Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) , Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE).

Organizaţiile condamnă măsurile impuse prin noul ordin de ministru şi atrag atenţia privind imposibilitatea elevilor din mediile dezavantajate de a participa la învăţarea la distanţă. 

Cine asigură accesul online?

Elevii subliniază că se pasează responsabilitatea asigurării tehnologiei necesare între mai mulţi factori şi citează articole din Ordinul de ministru:
- Art. 3, alin. (3) prevede faptul că MEC dezvoltă instrumentele necesare actorilor din învăţământ în vederea susţinerii accesului la educaţie;
- Art. 11, alin. (1) prevede faptul că părintele, tutorele legal sau susţinătorul legal are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la activităţile de învăţare on-line. 
- Art. 15, alin. (1) prevede responsabilitatea inspectoratelor şcolare, ca împreună cu  autorităţile locale şi alţi parteneri educaţionali, să identifice soluţii de dotare cu echipamente informatice conectate la internet;
"Articolele amintite mai sus menţionează trei surse diferite care ar trebui să asigure accesul la educaţie în această perioadă, totuşi nu este reglementat clar a cui este responsabilitatea unei posibile achiziţii pentru elevii din mediile dezavatajate sau modalităţile prin care acestea urmează să fie implementate", subliniază reprezentanţii elevilor. 

Aceştia reamintesc că "aproape o treime din copiii României trăiesc în condiţii cu lipsuri materiale grave, conform statisticii Eurostat, şi că de la începutul crizei COVID-19, nu a existat nicio măsură prin care elevilor din mediile dezavantajate să le fie asigurat dreptul constituţional la învăţătură, ba din contră, elevii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi şi în apropierea examenelor naţionale". 

Cer măsuri concrete

"După o perioada în care au fost privaţi de dreptul la educaţie şi nu au avut acces la o recapitulare a materiei sub îndrumarea unui cadru didactic, elevii vor avea dificultăţi în ceea ce priveşte încheierea mediilor şi totodată, performanţe de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor fi afectate în mod semnificativ", mai subliniază aceştia. 

Asociaţiile de elevi au solicitat ministrului educaţiei, Monica Anisie, să efectueze o achiziţie directă, în regim  de urgenţă, astfel încât elevii din mediile rurale şi din familiile cu posibilităţi materiale reduse să aibă acces la învăţare în această perioadă şi să nu mai fie discriminaţi de autorităţi.

"Aşadar, asociaţiile de elevi din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să asigure în primul rând accesul la internet tuturor elevilor şi să prezinte nişte măsuri concrete privind finalizarea acestui an şcolar, astfel încât elevii să nu aibă de suferit!", se arată în comunicatul comun emis de asociaţiile menţionate. 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON