URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2014, 17:09

Şcoala "nem tudom": Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română

Şcoala "nem tudom": Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română NU NE LĂSĂM ŞCOLILE! În 2009, sute de profesori şi elevi maghiari din tot judeţul au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar cerând să li se respecte dreptul la educaţie în limba maghiară. Afişând mesaje precum "Nu ne lăsăm şcolile!" sau "Viitor mai bun pentru copiii noştri", protestatarii n-au vorbit şi despre obligaţia lor, măcar morală, de a-i învăţa pe copiii maghiari, spre binele lor, limba naţională...
Şcoala "nem tudom": Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română PROFESORI ÎNVĂŢĂCEI. Sorina Muntean (foto) predă română la Liceul Tehnologic Cadea de 14 ani, timp în care a fost nevoită să înveţe şi vocabularul limbii maghiare, ca să îşi înţeleagă elevii. "Mă ajută să predau colegii care ştiu limba maghiară ori câte un elev care ştie mai bine româneşte", explică profesoara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clopoţelul a sunat de ceva timp, profesoara a intrat în clasă, dar un elev întârziat bate la uşă. "Csókolom, bocsánat", spune el, salutând şi cerându-şi scuze, şi primeşte permisiunea de a intra. Este ora de limba română la o clasă de-a XII-a a Liceului Tehnologic Cadea, iar din cei 10 elevi prezenţi la oră, doar vreo doi ştiu să vorbească româneşte. "Aici predau limba română ca limbă străină", explică profesoara Sorina Muntean.

Situaţia e aceeaşi în majoritatea şcolilor din nordul judeţului, care au doar clase cu predare în limba maghiară. Pentru că au tangenţă cu româna doar la orele de profil şi nici nu simt vreo nevoie s-o înveţe, elevii de aici aproape că nu ştiu o boabă româneşte. Iar la examenele naţionale pică pe capete, pentru că nu înţeleg nici măcar ce li se cere să facă...

Dezastru simulat

Luna trecută, la simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii de clasele a VIII-a, în 12 şcoli din Bihor promovabilitatea a fost zero, niciun elev nereuşind să ia măcar media 5, cât să treacă examenul. Jumătate din aceste şcoli sunt în nordul judeţului, în zona Săcueni - Valea lui Mihai, iar restul sunt răsfirate prin alte sate din celelalte zone ale Bihorului.

"În nordul judeţului avem o problemă cu înţelegerea limbii române", explica la acea vreme şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean. Elevii şcolilor exclusiv maghiare nu cunosc prea bine limba română şi, drept urmare, la examen nici n-au înţeles ce au de făcut. Şi, chiar dacă au luat note mai mari la limba maternă şi la matematică, unde primesc subiectele atât în română, cât şi în maghiară, notele dezastruoase de la română le-au tras mediile în jos. "Le-am cerut profesorilor de acolo să facă ore suplimentare de limba română", spunea inspectorul general.

Dezinteres şi neştiinţă

Ordinul lui Negrean a devenit literă de lege la Şcoala Gimnazială Dr. Balási József din Curtuişeni, unde atât la şcoala principală, cât şi la subunitatea din Văşad, toţi cei 41 de elevi de a VIII-a au reuşit să pice cu brio simularea Evaluării Naţionale. Acum, în fiecare sâmbătă, timp de trei ore, elevii fac ore suplimentare de română. Profesoara Klan Gabriela vine la şcoală din Valea lui Mihai, pe cheltuiala ei, fără ca cineva să o plătească suplimentar.

12_Vincze_Marta_bihoreanul.jpg"Pentru simulare, copiii n-au fost motivaţi să înveţe, pentru că ştiau că notele nu vor fi trecute în catalog", motivează directoarea şcolii, Vincze Marta (foto), convinsă că aceasta este principala cauză a notelor sub 5. Nu neagă, totuşi, că elevii au o problemă cu limba română, dovadă fiind că la maghiară şi la matematică au reuşit să ia 6 şi 7, iar la română cea mai mare notă a fost 3,70. "Acesta e adevărul: nu au înţeles ce li se cerea în subiect, pentru că nu cunosc limba română", spune şi Gabiela.

De la zero

Pentru că guvernul ungar oferă câte 10.000 forinţi fiecărei familii din România care îşi înscrie copilul în clase cu predare în limba maghiară, toţi părinţii din zona Valea lui Mihai îi dau numai în aceste clase unde, în afara orelor de limba şi literatura română, toate lecţiile le sunt predate în ungureşte. "Cu elevii de clasa a V-a trebuie să fac culorile şi zilele săptămânii, pentru că nu au nici măcar această bază de cuvinte", spune Gabriela. Elevii ajung în gimnaziu fără să cunoască româneşte pentru că acasă părinţii le vorbesc doar în maghiară, educatoarele cântă şi se joacă doar în maghiară, iar învăţătoarele lasă această corvoadă în grija profesorilor din anii mai mari. Asta chiar dacă încă din învăţământul primar, teoretic, elevii ar trebui să se familiarizeze şi cu limba naţională!

Aşa că, în timp ce programa şcolară îi cere să le predea elevilor maghiari exact aceeaşi materie ca şi celor români, Gabriela constată că acest lucru e imposibil. "Când intru în clasă, dacă le spun «Deschideţi caietele», copiii nici nu mă înţeleg", spune profesoara. Norocul ei este că, la rându-i, provine dintr-o familie maghiară, aşa că ştie limba şi reuşeşte să se înţeleagă cu elevii.

Româna, limbă străină

Profesoara se străduie să lucreze intensiv cu elevii în limba română, dar îi este greu să recupereze în câteva luni ceea ce ei au pierdut în mulţi ani. "Ei au nevoie să înveţe româna de mici, când o percep mult mai uşor, şi de o programă diferită, similară unei limbi străine", explică Gabriela.

Însă puţini elevi au cum să înveţe limba oficială din pruncie; nici părinţii lor n-o prea cunosc şi nici nu au această pretenţie de la ei. "Părinţii nu le cer să înveţe. Oamenii sunt săraci, nu au ambiţii, se mulţumesc dacă copiii lor îşi găsesc un loc de muncă la fabrica de pantofi din Valea lui Mihai", spune directoarea şcolii.

În faţa dezinteresului părinţilor şi a unei programe şcolare care se încăpăţânează să-i înveţe de câte feluri este complementul în loc să se asigure că vor stăpâni vocabularul limbii române, elevii termină gimnaziul fără a putea comunica în limba statului ai cărui cetăţeni sunt.

"Io nu înţelege"

La fel se întâmplă în majoritatea şcolilor gimnaziale din comunele maghiare ale Bihorului, unde din simpla întrebare "Cum te cheamă?" mulţi elevi nu înţeleg nimic. Situaţia e aceeaşi până şi în licee. La Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea sunt zeci de clase de gimnaziu şi de liceu, toate cu predare în maghiară. Cine îi cere, în română, unui adolescent să îl îndrume spre Primăria din Săcueni, îl pune pe acesta într-o situaţie imposibilă: "Io nu înţelege".

"Aici limba română este, pur şi simplu, limbă străină", "traduce" profesoara Sorina Muntean. De 14 ani predă româna la liceul din Cadea, timp în care a ajuns să înveţe ea vocabularul limbii maghiare mai mult decât ştiu elevii ei româneşte. "Nu ştiam maghiara când am venit aici. Am intrat în clasă, i-am întrebat pe elevi cum îi cheamă şi i-am auzit: «Mit mondott?». Nu mă înţelegeau", povesteşte profesoara.

Ca să poată preda, în primii ani se ruga de colegi s-o însoţească la ore şi să le traducă elevilor ceea ce ea explica în română. Acum a învăţat destule cuvinte încât să se descurce singură ori cu ajutor de la puţinii liceeni care bâjbâie ceva în româneşte. Şocul mai mare a fost la prima şedinţă cu părinţii, când a constatat că, din 21 de adulţi, doar cinci o înţelegeau!

Fără niciun folos

Ca să-i ajute să înveţe româna, profesoara a organizat ore suplimentare, dar abia dacă le-au frecventat 2-3 elevi. I-a sfătuit pe elevi să se uite la programele TV româneşti şi să citească reviste şi cărţi în română: "Tot ce mi-au spus a fost: «Hát, nem értem». Nu înţeleg de ce să citească".

12_Agota_Ostroveanu_bihoreanul.jpgÎntrebaţi de ce nu învaţă româna, elevii dau din cap a necunoaştere. N-au simţit niciodată că le-ar folosi la ceva, aşa că nu văd de ce ar face-o. "Îşi dau seama doar când încearcă să se angajeze prin Oradea sau când merg la medic în oraş şi au nevoie de translator", spune directoarea adjunctă a liceului, Agota Ostroveanu (foto).

Oricât s-ar strădui dascălii, de multe ori n-au pe cine convinge. Cei mai mulţi elevi nu vor să înveţe nici limba statului, nici altceva. Din cei care sunt acum în clasa a XII-a, 39 au susţinut simularea Bacalaureatului şi toţi au picat proba la română, iar acum nici nu mai vor să susţină examenul real, cel "pe bune", programat în vară, aşa că se vor mulţumi cu orice loc de muncă pe care şi-l vor găsi pe lângă casă. Pentru cei mai mulţi dintre ei, limba română va rămâne în continuare o mare necunoscută. Poate chiar cea mai mare...


ROMÂNO-MAGHIARII
Universitate bilingvă

Elevii care termină şcoala şi nu cunosc limba română au şansa să îşi continue studiile la singura universitate cu predare în limba maghiară din Bihor, Universitatea Creştină Partium. Cu trei facultăţi, de Ştiinţe Socio-Umane, de Ştiinţe Economice şi de Arte, instituţia privată acoperă un spectru destul de larg de specializări, pregătind în mare măsură viitorii profesori din învăţământul preuniversitar cu predare în limba maghiară.

Totuşi, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane are inclusiv o specializare unde nu se vorbeşte aproape deloc maghiara, cea de Engleză-Română. Aici sunt înscrişi chiar şi studenţi români, care nu ştiu o boabă ungureşte, iar orele de română sunt predate de profesori care, la fel, nu cunosc limba acestei etnii. Din vară, Universitatea Partium va organiza examen de admitere şi la o nouă specializare, Maghiară-Română, o premieră pentru judeţul Bihor, tocmai pentru cei care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele în ambele limbi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
nii vorbesc in necunostinta de cauza!
e duminica ora 21. copilul meu de clasa a 5-a invata disperat pt teza la romana de maine. in conditiile in care am invatat constant impreuna, facand analize gramaticale! conversational, este la un nivel destul de bun, dar cum sa poti invata, si intelege arhaisme si regionalisme care nu le inteleg nici macar copii romani! inainte de a acuza de rea vointa sau sovinism, uitati-va la copii romani care abia daca iau 5 in teza la la examen! cu ei care e problema?!? sa le fie rusine tuturor celor care generalizeaza! la ora asta copilul meu plange ca inca nu a reusit sa invete toate definitiile aiurite pe care nu le va folosi poate niciodata in viata, cat timp, colegii lui din clasele romane habar nu au le ce intrebari raspunde atributul!
Postat 18 Mai 2014, 21:03 de hilda
cum nu castiga nimeni ?
politicianul ungur isi asigura viitorul. acesti copii (votul lor) sunt crescuti si educati pt bunastarea.... politicienilor unguri.
Postat 10 Mai 2014, 20:08 de mentalitate ungureas
Scoala de ratati !
In Romania nu au nici o sansa daca nu pot comunica cu romanii majoritari. In ungaria sunt priviti ca si cetateni de mana a sasea, avand acces doar la munca de jos (daca mai au loc si acolo, pt ca e inghesuiala mare in pusta). Acesta e rezultatul parsiveniei politicienilor unguri si a parintilor stupizi. Ca atare "se ingrasa" doar conturile politicienilor unguri instigatori la separatism, izolationism, s.a.m.d. Fraierii trag ponoasele.
Postat 10 Mai 2014, 19:00 de Life
"carne de tun"
''multumita'' parintilor lor, acesti copii vor fi viitori salahori din hungaria. problema e insa ca invata pe banii romanilor !
Postat 10 Mai 2014, 18:25 de rezultatele
Clasa I.
De unde sa stie sa vorbeasca corect un copil maghiar limba romana, cand de la clasa I. invata romana ca limba materna cu sprijinul statului "asimilator"? Nu stiti nici macar cum trebuie asimila o natiune? Nu a invatat regina Maria, si cel mai mare roman: Ceausescu? Ba stiti, numai maghiarii rezista, pana la ultimul suflet. Puteti incepe cautarea rudelor din Bucuresti, ca nu autonomie vine, ci trupele maghiare.
Postat 07 Mai 2014, 19:48 de Vlad T.
rusine
GU..Noaie ale societatii in care traiesc. Si au pretentia la alocatia care o primesc de la Statul Roman.
Postat 30 Aprilie 2014, 08:04 de jiji
si ce daca
Dragilor, toti cei care adaugati comentarii de genul copiii sunt dati la sectia maghiara pt 10000 de forinti, doresc sa va informez ca acei bani sunt 20000 de forinti de fapt. Insa decizia parintilor le apartine si nimeni nu are dreptul sa critice sau sa judece aceasta decizie. Nu cred, ca isi dau copiii la scoala pentru bani, insa cred ca orice copil are dreptul sa invete in limba materna, si implicit orice alta limba este una straina. Vreau sa va intreb, voi in cat timp reusiti sa invatati o alta limba decat cea materna, si cine va critica dur, in cazul in care nu dati rezultate. Acest articol a fost fabricat, pentru a va provoca la niste discutii care oricum nu au niciun rost. Nu acestea sunt problemele adevarate....
Postat 30 Aprilie 2014, 01:06 de nu conteaza
....
Este o jignire la adresa noastră , adică eu am dat copilul la secția maghiară pentru 10.000 de forinți ???? Nu cred......eu am dat de exemplu copilul la secția maghiară pentru că locuesc la sat și pur și simplu nu am avut posibilitate de a începe grădinița în lima română dar, marele dar, este acela că educatoarele și învățătoarele de la sate nu vorbesc corect sau aproape deloc românește, deci aici ar trebui corectat sistemul. Dacă educatoarea vorbește bine românește atunci poate învăța copilul de mic. În casa a V-a deja totul este pierdut... Revenind la cei 10.000 de forinți, acesta este un impuls mai ales pentru țigani, toți pruncii sunt înscriși la grădiniță ceea ce ar fi ok dacă ar și frecventa cursurile..... La ultimul recensământ, dintr-o comună cu un număr real de țigani de aprox. 750 de persoane au rămas 78 de persoane care s-au declarat țigani, restul s-au declarat unguri de frică că pierd cei 10.000 de ft.
Postat 29 Aprilie 2014, 21:43 de klodi
fc
Din pacate clasele la sectia romana din Valea lui Mihai sunt plini de elevi maghiari. ....... Deci afirmatiile nu sunt corecte. Parinitii nu dau copilul la sectia maghiara pt. 150 de lei, ci ca sa invata in limba materna.
Postat 29 Aprilie 2014, 21:06 de elev
jurist
Autoarea articolului ar face bine daca s-ar documenta.localitatea Sacueni nu exista numele localitatii din articol esre corect si istoric SACUIENI pt.ca székely in limba romana este sacui .Ce ar fi daca si dansa ca jurnalista in Oradea ar invata lb .maghiara.
Postat 29 Aprilie 2014, 20:55 de maghiar
Copiii NU STIU VORBI ...????
In limba romana s-ar cuveni a se scrie :" copiii ... NU STIU SA VORBEASCA ..." Ori ,din moment ce ziaristul titreaza in dialect "Sititelec" si nu in LIMBA ROMANA LITERARA , ce pretentii mai avem de la unguri !?! Pe de alta parte aceste aspecte sunt noutati doar pentru cei mai ... neumblati prin lume ; politica ungureasca a fost intotdeauna aceea DE A NU VORBI LIMBA TARII IN CARE TRAIESC CA MINORITARI, DOAR DACA ESTE NEAPARAT NECESAR !!!! Si cum altfel s-ar putea ei comporta in mijlocul unui popor de tembeli care le tolereaza toate pretentiile absurde , revansardismul, sovinismul , si toate matrapazlacurile politice !?! Vreau sa-l vad pe romanul din ungaria (CARE MAI ARE CURAJUL SA SE DECLARE ROMAN !?!) incercand sa nu vorbeasca in ungaria limba maghiara !?!. Politicienii provenind tot din sanul aceluias popor , masurile care NU SE VOR LUA sunt deja clare pentru noi .
Postat 29 Aprilie 2014, 20:48 de Magyar ember ???????
O simplă opinie...
Dragi cititori ai acestui articol. Sunt un cadru didactic care se vede pus in fața unei dileme în ceea ce privește acest articol. Este școala românească pregătită să treacă peste neajunsurile sociale și economice? Cu siguranță nu. Să ataci o minoritate nu înseamnă să fii un bun patriot și nici comentariile răutăcioase nu ne ajută și nu ne dau soluții la această problemă legată de cunoașterea limbii române. Este adevărat că acești copii nu știu vorbi românește, este adevărat că sistemul educațional românesc este în colaps, dar aș dori să afirm că de multe ori fiind profesor te lovești de tot felul de obstacole care îți sunt puse în cale de oameni care nu cunosc realitatea din interiorul unei școli. Mă confrunt cu o mare lipsă de interes a părinților în ceea ce privește educația propriilor copii lucru care de cele mai multe ori ne face să ne întrebăm dacă merită să continuăm. AM PUTEREA SĂ AFIRM CĂ MERITĂ, deoarece văd o evoluție în fiecare elev, fie el român, maghiar sau de altă naționalitate.
Postat 29 Aprilie 2014, 20:13 de UN PROFESOR
.
Decat o scoala cu rebuturi precum cea din Cadea mai bine una de nivel minim. Poate exista predare in limba maghiara nu e nici o problema daca se invata un minim de romana. De exemplu Ady Endre chiar daca se preda in maghiara si cei de acolo vorbesc o romana mai pocita dar reusesc sa se inteleaga la nivel conversational cu cineva(si nu e singurul caz). Finantarile sa se dea in functie de performanta scolilor. Performante obtinute de elevi la olimpiade si concursuri scolare cat mai ales la promovabilitatea cat mai ridicata la examenele nationale. E drept ca atunci scoli din Oradea ar duceo mai bine si rebuturi de scoli s-ar descurca mai greu si ar intra in faliment dar alea nu sunt scoli care dupa 12 ani nu poti face un copil sa zica buna ziua! Sa lase corigenti si asa vor avea promovabilitate mai mare si nu vor intra in colaps. Nu toti trebuie sa termine un liceu sau 8 clase etc
Postat 29 Aprilie 2014, 13:36 de doggy_c
.
Politicieni unguri care se gandesc numai la cum sa mai stea la ciolan. Parinti inconstienti care distrug viitorul copiilor ii baga la scoli cu predare in limba maghiara pt 10 000forinti si copilul astfel nu mai are contact cu limba nationala romaneasca pt ca in familie vorbeste maghiara comunitatea e maghiara(pt ca is separatisti) la scoala tot maghiara si la final nu stiu o boaba de limba romana conversationala la nivel de incepator si cad pe capete la examene. Astfel nu pot intra la o facultate sa devina si ei oameni mai breji condamnati la a trai doar din sapa tocmai de parinti pt aprox 1500lei-se pare ca atat valorea un copil de maghiar(trist). In strainatate nu pot merge pentru ca nu au bani familiile lor traiesc doar din sapa. La RER nu se pot angaja pt ca e necesar un minim de limba romana si acolo sunt in preponderenta tigani(care cunosc limba nationala pe langa asa zisa limba rromani). Pacat ca profesorii de limba romana ii trec si nu ii lasa corigenti si astfel le creaja mirajul parintilor ca fac ceea ce trebuie. Ar trebui penalizati acei profesori si ar trebui penalizata si scoala pentru rezultatele foarte slabe. Penalizata pana la desfiintare daca nu pricep.
Postat 29 Aprilie 2014, 13:27 de doggy_c
materna
Le-or fi distribuit si Bake Rolls ? https://www.youtube.com/watch?v=S-qzdXruLFM
Postat 29 Aprilie 2014, 09:59 de vlad
@;)
AI DREPTATE FRAIERII CU PASAPORTUL ROMANESC NU AU DREPTUL LA LUCRU,CU PASAPORTUL MAGHIAR AI DREPTURI CA ORICE CETATEAN DIN SPATIUL SCHENGEN,
Postat 29 Aprilie 2014, 07:46 de HOPE
@:)
DECIT CA TINE FRATE CU TIGANI, ROMANII CIND AJUNG SA PRINDA UN POST IN EU PRIMUL LUCRU ESTE SA CEARA DREPTURI SI ATUNCI ANGAJATORUL LE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA SI AJUNG REPEDE INAPOI PE MELEAGURILE NATALE,
Postat 29 Aprilie 2014, 07:36 de NAIL
Angajam gunoieri
Foarte bine ca nu stiu limba romana, ii asteptam la angajare, avem niste posturi de gunoieri pt.ei. Sunt liberi sa plece la munca in strainatete dar acolo ii asteapta aceleasi posturi. Nu cunosc alte limbi. Ha ha ha.
Postat 29 Aprilie 2014, 06:50 de RER Ecologic Service
Ratati pe banda rulanta.
Asta scoate mentalitatea ungureasca aici. In Romania sunt din start niste ratati. Nu cunosc limba sunt pe dinafara. In ungaria sunt folositi la munca de jos si priviti ca fiind cetateni de rangul trei, de catre ungurii "bastinasi". "Bravo" politicienilor unguri care pt a-si conserva ciolanu si privilegiile puterii, ii tampesc de tot cu teoriile lor separationiste si "bravo" parintilor care nu sunt mai breji decat politicienii respectivi, educandu-i asa cum vedem.
Postat 29 Aprilie 2014, 06:04 de 2K14
@walk
Degeaba ai dreptul sa mergi in Canada sau USA. 1. Nu ai bani sa ajunge acolo, si 2. Chiardaca prin absurd ai ajunge NU AI DREPT DE MUNCA, FRAIER COCLIT ! Ajungi sa fii expulzat !
Postat 29 Aprilie 2014, 05:04 de :)
:)
Gratulalni szeretnek ennek a ciknek az irojanak :) nagyon okos ember lehet :) Nagyon kedves szavak :)
Postat 28 Aprilie 2014, 22:55 de Czifra
LIMBA ROMANA
PT. OBTINEREA CETATENIEI MAGHIARE NU AI NEVOIE DE LIMBA ROMANA,DACA AI OBTINUT CETATENIA TE POTI DESCURCA MAI BINE SI USOR IN LUME CU UN PASAPORT MAGHIAR,
Postat 28 Aprilie 2014, 22:25 de WALK
Nu stiu, pe naiba, nu vor !
Daca nu stiu limba nationala a statului in care s-au nascut si traiesc, atunci sa plece in Ungaria ... Insa exista o diferenta intre "nu stiu" sau "nu vreau" !!!
Postat 28 Aprilie 2014, 22:17 de marius
Daniel Negrean
"Elevii şcolilor exclusiv maghiare nu cunosc prea bine limba română şi, drept urmare, la examen nici n-au înţeles ce au de făcut." Domnule Negrean la asa afirmatie, daca nu a-ti fi numit politic in functie nu prea ar fi loc pentru dumneavoastra in invatamant nici macar la o scoala cu predare in limba maghiara. Seful IŞJ Bihor, Daniel Negrean nu prea a înţeles ce are de făcut: "Le-am cerut profesorilor de acolo să facă ore suplimentare de limba română". Domnule pus in functie politic, fara nici o legatura cu invatamantul, daca eminentii elevi nu au invatat limba romana pana in clasa XII-a si nu vor sa invete limba romana, atunci ce rost mai are efortul profesorilor. Numai ca sa va inscrieti cu masuri luate. Asta da tupeu. Felicitari.
Postat 28 Aprilie 2014, 21:44 de Petru
da
Imi Place ca stiti critica elevii maghiari...dar voi care ati scris acest articol ati fot in cateva scoli unde sunt numai elevi romani si sa faceti un studiu de piata cat de bine vb limba lor materna...si mai els cat de bine scriu in romana? ca si ei au un vocabular de 200-300 cuvinte de baza pe care le folosesc..in rest..ioccc!!!! Asta e generatia de azi!
Postat 28 Aprilie 2014, 21:32 de max
Solutii sunt, dar nu se vrea aplicarea lor !
La sfarsitul clasei a IV-a, examen de absolvire. Una dintre probe sa fie limba romana. La absolvirea a 8 clase, examen, una din probe limba romana. La sfarsitul clasei a XII-a, bac cu limba romana obligatorie. N-ai trecut, ai pierdut timpul si banii parintilor. Poti sa inveti in limba materna (ungureste, ca noi cu ungurii avem probleme) toate materiile si muzica si desenul si educatia fizica, dar dai examen din limba romana la absolvirea fiecarei etape. In harghita, covasna, satu mare, etc, comisii din tulcea, gorj, ialomita. Repet, solutii sunt !
Postat 28 Aprilie 2014, 21:18 de ionel
O intrebare :)
Daca nu cunosc limba romana....cum au ajuns pana in clasa Xll-ea????????
Postat 28 Aprilie 2014, 20:56 de Timi
Da sint nebun
Ios marele Emil care stie totul sint ciora de doi bani si imi plac baieti.
Postat 28 Aprilie 2014, 18:50 de emil
D-apoi, nu-i bai!
La săpat de șanțuri nu le trebuie limba romana. Cunostintele le sunt rudimentare si la limba maghiara. Au un vocabular de 200-300 cuvinte de baza pe care le folosesc. In Ungaria sunt considerati sau tigani sau inapoiati si muncesc la munci conforme pregatirii si calificarii lor: in constructii, agricultura, la curatenie si spatii verzi.
Postat 28 Aprilie 2014, 17:49 de emil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON