URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2021, 12:49

Şcoala în pandemie: Câţi profesori din Bihor s-au pregătit pentru predarea online şi câte echipamente IT s-au cumpărat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în ultimii doi ani, lecţiile s-au ţinut adesea online, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a prezentat public un bilanţ cu demersurile făcute de la debutul pandemiei, pentru a se asigura că elevii şi profesorii pot să continue activitatea.

Jumătate din profesori, instruiţi

Prin mai multe programe, 3.300 de cadre didactice din Bihor, adică jumătate din totalul dascălilor din judeţ, au participat la cursuri de formare pentru predarea online. Din aceştia, 1.400 au participat la un curs gratuit oferit de organizaţia Digital Nation, iar 1.114 în programul naţional derulat de Ministerul Educaţiei „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”.

„Printr-un parteneriat cu Rotary Club Oradea Art Nouveau, Inspectoratul Școlar a format pe aceeași componentă peste 50 de cadre didactice metodiști sau membri în consilliile consultative de la nivelul tuturor disciplinelor. Casa Corpului Didactic Bihor de asemenea a urmărit cu prioritate valorificarea dezvoltării competențelor în gestionarea predării online și a utilizării instrumentelor specifice, beneficiind de astfel de programe de formare 740 de cadre didactice în perioada 2020-2021”, a transmis IŞJ Bihor.

În plus, arată instituţia, experienţa profesorilor care au deja rezultate bune în gestionarea instrumentelor şi resurselor online a fost valorificată în cercurile pedagogice.

Peste 6.000 de tablete pentru elevi

La capitolul dotări, IŞJ Bihor a precizat că o componentă importantă de finanțare pentru liceele bihorene a fost acordată în cadrul Schemei de Granturi pentru Licee, finanțată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Din bugetul acestui program, s-au cumpărat 1.855 de laptopuri, 165 de table interactive şi 177 de camere de videoconferinţă, echipamente care au ajuns în anii şcolari 2020-2021, 2021-2022 în 39 de licee din Bihor.

Prin programul „Şcoala de acasă” al Ministerului Educaţiei, în Bihor au ajuns 5.768 de tablete, distirbuite în şcoli din tot judeţul, cu excepţia celor din Oradea, unde Primăria a cumpărat asemenea echipamente.

„De asemenea, din fondul de rezervă al Guvernului României alocat județului Bihor, după achiziționarea de dezinfectanți și măști pentru unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a alocat o parte din buget pentru achiziția a 623 de tablete”, a mai transmis instituţia.

În prezent, 137 de şcoli gimnaziale din Bihor sunt cuprinse în programul Platformă Natională Integrată – „Wireless Campus”, prin care se vor crea infrastructuri de comunicatii WiFi.

Pe lângă toate astea, arată IŞJ Bihor, programe şi proiecte s-au mai derulat individual de către unităţile de învăţământ ori în parteneriat cu primăriile locale şi cu mediul de afaceri.

„Preocupările Inspectoratului Școlar Bihor și ale unităților de învățământ rămân constante în ce privește problematica predării online, complementar dezvoltându-se parteneriate cu instituții sau organizații locale și județene eligibile să acceseze finanțări pentru unitățile de învățământ din județul Bihor în așa fel încât acestea să devină incluzive, prietenoase  și performanțe deopotrivă”, a mai transmis instituţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON