Anul şcolar ar putea să debuteze la distanţă în numeroase şcoli din Bihor. Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis, luni la prânz, rata incidenţei îmbolnăvirilor cu Covid-19 în fiecare unitate administrativ-teritorială pentru ultimele 14 zile, iar Bihorul nu stă prea bine.
Pentru că au mai mult de trei bolnavi la mia de locuitori, cinci comune sunt incluse în scenariul roşu, care presupune că lecţiile se vor ţine la distanţă. Este vorba de comuna Bulz, cu o rată a îmbolnăvirilor la mia de locuitori foarte mare, de 16,26%, comuna Pocola (3,48%), Tulca (3,33%), Măgeşti (3,06%) şi Ţeţchea (3,05%).
Alte 32 de UAT-uri din Bihor au fost incluse în scenariul galben, care presupune o formă mixtă de învăţământ, în care o parte dintre elevi merg la şcoală şi alţii rămân acasă, urmărind lecţiile online. În acest scenariu este inclus şi municipiul Oradea, dar şi Beiuşul, Salonta, Nucet, Vaşcău şi comunele Abram, Aştileu, Auşeu, Boianu Mare, Brusturi, Buduslău, Bulz, Căbeşti, Cefa, Ceica, Curăţele, Drăgăneşti, Drăgeşti, Gepiu, Hidişelu de Sus, Husasău de Tinca, Lunca, Mădăras, Oşorhei, Popeşti, Remetea, Roşiori, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Suplacu de Barcău, Tărcaia, Tăuteu şi Vadu Crişului.
Potrivit INSP, în Oradea, rata incidenţei îmbolnăvirilor la mia de locuitori este de 1,13%, la Beiuş 1,09%, iar la Salonta de 1,12%.
Ţinând cont de aceste date, şcolile trebuie să comunice până pe 10 septembrie către comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă modul exact în care vor derula cursurile începând de luni.
Conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţii, în scenariul roşu, unităţile de învăţământ nu pot primi profesorii şi elevii în clase, ci lecţiile trebuie predate de la distanţă, pe internet. În scenariul galben, merg la şcoală doar elevii din învăţământul primar, respectiv cei din clasele a V-a, a VIII-a, a IX-a şi a XII-a, iar în scenariul verde, toţi elevii şi profesorii pot merge la şcoală, cu condiţia să respecte distanţa minimă de un metru între ei şi să poarte măşti continuu.
"La ora actuală, direcţiile de sănătate publică au transmis datele pe fiecare localitate, consiliile de administraţie, managementul şcolilor şi administraţiile locale au aceste date şi ştiu foarte clar cum începe şcoala. Dacă începe în clasă, trebuie să ia toate măsurile pentru începerea în clasă, dacă începe în scenariul mixt, managementul şcolii trebuie să ia toate deciziile care se impun, inclusiv informarea părinţilor, care trebuie făcută de învăţător, diriginte", a declarat premierul Ludovic Orban, luni, într-o scurtă declaraţie de presă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.