URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2020, 17:32

Şcoala de talente: Cu ajutorul EduBiz, peste o mie de liceeni bihoreni au descoperit ce meserie li se potriveşte

Şcoala de talente: Cu ajutorul EduBiz, peste o mie de liceeni bihoreni au descoperit ce meserie li se potriveşte PROFESIONIŞTII DE MÂINE. Înfiinţată în 2013 de Teodora Chifor, o economistă cu înclinaţii psiho-pedagogice, asociaţia EduBiz este coordonată în prezent de mai mulţi tineri care au trecut prin programul de descoperire a talentelor, cum îl defineşte fondatoarea. "Inclusiv această responsabilizare îi ajută", e convinsă Teodora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronii susţin că vor să angajeze tineri, dar nu ştiu unde să-i găsească, iar tinerii spun că îşi doresc o carieră solidă, însă nu ştiu de unde să înceapă. Pentru ca aceste întrebări să primească răspunsuri, o asociaţie din Oradea a dezvoltat un program de identificare a talentelor menit să ghideze liceenii spre carierele potrivite.

Seminariile şi stagiile de practică EduBiz au căpătat atât de multă notorietate între adolescenţi, încât concurenţa la înscriere e aproape la fel de acerbă ca la facultăţile de medicină: patru pe un loc...

Ajutaţi să "crească"

Teodora Chifor De profesie economistă, licenţiată şi în psiho-pedagogie, specializată în consultanţa companiilor care recrutează absolvenţi, Teodora Chifor (foto) a auzit numeroşi administratori de firme plângându-se că nu găsesc tineri pe care să-i angajeze sau că nu reuşesc să-i motiveze. "Companiile caută, tinerii caută, societatea caută, dar nimeni nu ştie exact ce", spune Teo, cum o ştiu toţi "edubiştii".

Vorbind cu adolescenţii, şi-a dat seama ce le lipseşte: un program care să-i ajute să-şi descopere pasiunile şi abilităţile şi care, totodată, să-i facă să înţeleagă care sunt pretenţiile pe piaţa muncii. Aşa a apărut, în 2013, EduBiz, o asociaţie dedicată liceenilor din Oradea. "Derulăm un program de identificare a talentelor născut din nevoi reale", spune Teodora.

Ce nu învaţă la şcoală

Ana PuiberÎntr-un an şcolar, elevii participă la zeci de workshop-uri ţinute de diverşi specialişti. De pildă, învaţă tehnici de comunicare, inclusiv cum să scrie un e-mail către un posibil angajator, "personal branding", adică crearea unui brand personal, care să le evidenţieze calităţile şi aptitudinile, cum să-şi gestioneze timpul, noţiuni de educaţie financiară şi multe altele. "Nimeni nu te învaţă asta la şcoală", spune "edubista" Ana Puiber (foto).

În plus, la aceste ateliere, elevii au ocazia să cunoască profesionişti din diferite domenii, de la medici şi avocaţi la ingineri şi actori, cărora pot să le pună întrebări despre meseriile lor. Anul acesta, din pricina pandemiei, deşi workshop-urile s-au ţinut online, au fost la fel de serioase.

Confruntaţi cu realitatea

O componentă importantă a programului este voluntariatul. Obligatoriu, toţi elevii trebuie să meargă în orfelinate, centre de zi şi aziluri de bătrâni, pentru a petrece timp cu cei mai puţin norocoşi. "Fiecare dintre noi trebuie să dea din ceea ce este el", explică Teodora.

Tinerii mărturisesc că această experienţă le schimbă complet perspectivele. Ana, de pildă, a făcut teme cu copii cu retard, iar afecţiunea lor a copleşit-o. "Dacă acei copii ar avea posibilităţile pe care le am eu, ar face incredibil de multe. Dar au atât de puţine...", spune adolescenta.

Elena VariÎn vacanţele de vară elevii fac practică la firme din domeniile în care cred că le-ar plăcea să lucreze, EduBiz având parteneri în tot judeţul. Pe Elena Vari (foto), care din toamnă va fi studentă la Teatru, stagiul a ajutat-o să decidă ce să studieze. "Oscilam între actorie şi turism. Am fost în practică la un hotel şi mi-am dat seama că nu mi s-ar potrivi", spune tânăra.  

"Bătaie" pe locuri

Programul este gratuit pentru toţi tinerii, dar selecţia, riguroasă. "Acceptăm 100 de tineri la Oradea şi 20 la Cluj, unde avem o filială graţie unor tineri care au trecut deja prin program şi acum sunt studenţi", zice Teodora. În toamna trecută, numai la Oradea a primit peste 400 de solicitări şi au fost acceptaţi adolescenţii care au dovedit mai mult entuziasm.

EduBiz a lansat un program similar pentru studenţii din Oradea, dar, spre deosebire de cel pentru elevi, spune Teodora, acesta nu prea are trecere: "Este incredibil de multă plictiseală în ei".

An de an, tinerii care se dovedesc implicaţi şi vor să continue activitatea în EduBiz rămân ca aşa-zişi ambasadori, având ocazia să facă propriile lor proiecte pentru colegi de-ai lor. De pildă, vara asta "edubiştii" ţin ateliere de educaţie ecologică, despre importanţa sportului pentru o viaţă sănătoasă ori despre sănătatea mintală. "Jumătate dintre tineri rămân ambasadori", spune Teo, bucuroasă că adolescenţii vor să ducă mai departe programul EduBiz. S-au convins personal cât de folositor este...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON