URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2017, 17:35

Şcoală de sudori, la Cadea: CJ Bihor şi câteva companii private vor înfiinţa o şcoală de meserii după un model german

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul profesional dual se va dezvolta şi în judeţul Bihor, pentru a le asigura angajatorilor forţă de muncă specializată. Iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean, alături de societatea subordonată Parcuri Industriale Bihor, autorităţile urmând să împrumute modelul de succes al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov.

Inspiraţie de la nemţi

Marţi, la Hotel Continental, a avut loc o conferinţă de presă în care reprezentanţii autorităţilor judeţene au anunţat că s-a semnat declaraţia de intenţie pentru înfiinţarea unui ONG care, la rândul lui, va înfiinţa o şcoală profesională pe sistemul de învăţământ dual.

Părţile semnatare sunt Parcuri Industriale Bihor, compania nemţească Lucas Nülle, care oferă soluţiile educaţionale şi de training, precum şi câteva companii locale: Selina, Gavella şi Auto Bara. Potrivit organizatorilor, vor să se alăture proiectului şi alte companii care lucrează în Bihor, precum Eberspächer şi Faist Mekatronic.

La conferinţa de marţi au participat preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedintele Traian Bodea, preşedintele CA al Parcuri Industriale Bihor, Delia Ungur, precum şi Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, care a dezvoltat Şcoala Kronstadt, respectiv Andreas Hart, preşedintele companiei Lucas Nülle.

Bătaie pe sudori

Şcolile profesionale în sistem dual funcţionează în baza unei colaborări între autorităţi şi mediul privat, astfel încât absolvenţii să răspundă nevoilor companiilor locale şi internaţionale care lucrează în zona respectivă.

Potrivit informaţiilor transmise marţi, în baza acestei declarații, prima astfel de şcoală va fi deschisă - probabil la începutul anului şcolar viitor (2018-2019) - la Cadea, unde funcţionează deja un liceu tehnologic, care a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani printr-un proiect european.

Prima specializare care va fi abordată va fi cea de sudor, extrem de cerută pe piaţa locală şi pe cea internaţională. Cursurile se vor face în limba română şi în limba maghiară. "Am făcut studii de teren. Există o cerinţă imensă pentru această meserie şi acum nu există meseriaşi. O bună parte din lucrările de infrastructură vor mai dura în următorii 10-20 de ani, termoficare, conducte de apă, probleme de ape uzate, deci va fi nevoie de sudori", a spus Pásztor Sándor.

Învăţământ modern

Şcoala Profesională va fi finanţată de CJ Bihor, precum şi de companiile care s-au asociat sau se vor asocia în acest ONG, cota parte a fiecăreia urmând să fie stabilită în funcţie de mai mulţi parametri. La schimb, companiile vor avea drept să aleagă meseriile în care îşi doresc oameni pregătiţi şi, deci, specializările predate în şcoala profesională, la fel cum se întâmplă şi la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov.

Preşedintele Lucas Nülle, Andreas Hart, a explicat că firma pe care o reprezintă oferă servicii educaţionale la standarde internaţionale care pun accent pe pregătirea practică a elevilor, prin metode eficiente. Elevii vor avea ore de simulări înainte de a intra în hală şi a face practică, cu ajutorul unor echipamente care implementează sistemul Augmented Reality. Practic, ei vor putea simula exerciţiul de sudare şi vor primi imediat feedback referitor la eventualele greşeli.

Reprezentanţii autorităţilor îşi propun să înfiinţeze astfel de şcoli şi în alte zone ale judeţului, ca Beiuş şi Aleşd, precum şi în zona Tileagd, unde CJ Bihor a înfiinţat un parc industrial, încă nepopulat. O şcoală profesională în sistem dual funcţionează, din 2013, în Oradea, fiind înfiinţată de Eurobusiness Parc (societatea de parcuri industriale a Oradiei), în parteneriat cu mai multe companii din Parcul Industrial I.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON