URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2020, 18:11

Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite

Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite CA NICIODATĂ. Aşa cum au cerut Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, la Liceul de Arte din Oradea s-au marcat traseele de acces pentru elevi cu săgeţi galbene pentru intrare, respectiv roşii pentru ieşire. "Băncile sunt la 2 metri una de alta şi, credeţi-mă, cu rigla am măsurat distanţa", spune directoarea Mihaela Bondar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni în care nu s-au mai întâlnit decât virtual, o parte dintre profesorii şi elevii bihoreni se întorc în sălile de clasă. Bucuria revederii se va împleti cu grija, însă, pentru că toţi vor trebui să respecte reguli stricte, menite să evite îmbolnăvirea lor cu Covid-19.

Câţi elevi se vor întoarce în bănci este greu de spus, pentru că alegerea le aparţine lor şi părinţilor. În unele şcoli din Bihor vor merge exclusiv liceenii, mulţi nerăbdători să-şi vadă colegii, în timp ce elevii de gimnaziu sunt ţinuţi de părinţi acasă, pentru a nu risca să se îmbolnăvească înainte de Evaluarea Naţională. În alte părţi, nici măcar absolvenţii de liceu nu vor trece poarta. Cert este că fiecare şcoală, indiferent că pregătirile se fac faţă în faţă sau pe internet, va fi verificată, promite noul inspector şcolar general, Virgil Blage.

Reguli respectate 

Între 2 şi 12 iunie, elevii de a VIII-a şi a XII-a se pot întoarce în sălile de clase, pentru a participa la lecţii de pregătire pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au stabilit reguli stricte de acces şi de desfăşurare a activităţilor didactice, astfel încât niciun elev sau profesor să nu se îmbolnăvească cu Covid-19.

Şcolile din Bihor au tratat cu seriozitate măsurile dictate de autorităţi. "Nu doar pentru că trebuie să respectăm regulile, ci pentru că absolut nimeni nu-şi doreşte să se îmbolnăvească vreun elev sau profesor", spune directoarea Liceului de Arte din Oradea, Mihaela Bondar (foto).

În această şcoală, au confirmat revenirea la ore 72 de elevi de clasa a VIII-a şi 62 din ultimul an de liceu. Unii părinţi au preferat să nu-şi trimită copiii la şcoală, de teamă să nu se îmbolnăvească, iar decizia lor este respectată. "Vor continua lecţiile online", precizează directoarea.

Obligatoriu cu mască

Aşa cum au cerut autorităţile, elevii au fost împărţiţi în grupe de maximum zece, iar grupele vor intra la clase cu 15 minute întârziere una faţă de alta. În plus, elevii de clasa a VIII-a vor face orele într-un corp de clădire, iar liceenii în altul, astfel încât să intre pe porţi diferite.

Accesul lor va fi permis doar după ce asistentele medicale detaşate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor le va măsura temperatura şi vor constata că au sub 37,3 grade Celsius. Sunt şi părinţi care deja au anunţat că nu vor ca temperatura copiilor lor să fie măsurată pe frunte, aşa că, pentru aceste situaţii, DSP Bihor a decis că termometrele se vor îndrepta spre mână.

Toţi elevii şi profesorii trebuie să poarte măşti pe tot parcursul activităţilor, iar elevii trebuie să primească o mască şi la plecarea spre casă. La finalul săptămânii trecute, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a primit de la Ministerul Educaţiei 403.000 măşti, care vor acoperi necesarul şi în timpul examenelor naţionale. Pentru că nu ştiau dacă acestea vor sosi la timp, majoritatea directorilor de şcoli au cumpărat măşti sau au căutat parteneri dornici să le doneze.

La distanţă

Când vor intra în şcoală, toţi elevii îşi vor şterge tălpile de covoare îmbibate cu soluţii dezinfectante, iar pe fiecare coridor vor găsi recipiente cu alcool sanitar, pentru a-şi igieniza mâinile. De asemenea, toţi elevii şi profesorii din Oradea vor primi geluri şi şerveţele dezinfectante, pentru că Primăria municipiului a cumpărat 7.579 de asemenea kit-uri.

În toate sălile de clase, elevii vor sta la 2 metri distanţă unii de alţii, băncile fiind anume aşezate. În pauze, li se va recomanda să rămână pe loc, iar dacă totuşi doresc să iasă pe coridoare sau în curte, să păstreze distanţa faţă de colegi.

Şi în zonele auxiliare ale şcolilor s-au făcut modificări, pentru protecţia angajaţilor şi a elevilor deopotrivă. De pildă, la secretariatul Liceului de Arte, au fost montate panouri de plexiglas, iar în cancelarie şi scaunele profesorilor au fost depărtate. 

În schimburi 

Tocmai pentru a limita interacţiunile, la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cei 147 de elevi de clasa a VIII-a şi cei 119 de clasa a XII-a vor merge la cursuri în schimburi: o parte dintre ei dimineaţa, de la ora 8, ceilalţi după-amiaza, începând cu ora 15. Fireşte, şi ei vor trece prin aceleaşi "ritualuri" de măsurare a temperaturii şi dezinfecţie, iar în clase vor sta la distanţă.

Regulile se vor respecta întocmai şi la şcolile gimnaziale de la sate. "Avem totul pregătit, materiale dezinfectante, săli de clasă cu bănci distanţate", spune Delia Sim (foto), directoarea şcolii din Cheresig, unde învaţă 15 elevi de a VIII-a.

La Liceul Tehnologic din Şuncuiuş, nu doar elevii sunt dornici să revină la şcoală, ci şi profesorii. "Am avut învăţătoare care s-au oferit voluntar să vină în şcoală. Le-am spus că nu e cazul, acoperim cu profesorii de la clase", spune directorul Dumitru Lazău. 

Continuă pe net

Există însă şi şcoli unde părinţii şi elevii au spus "pas" revenirii la şcoală. De pildă, la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", doar liceenii se vor vedea faţă în faţă. "Majoritatea părinţilor elevilor de clasa a VIII-a au spus că preferă pregătirea online, ca să fie siguri că nu se îmbolnăvesc. I-am rugat, dacă pot, să ia o decizie unitară, pentru că e dificil să-i punem pe profesori să predea de două ori. Au discutat şi au optat pentru lecţii online", spune directoarea Antonia Nica.

Sunt şcoli unde însă niciun elev nu se va întoarce. "Am făcut un sondaj printre elevi şi profesori şi absolut toţi au zis că preferă că continue pregătirea online. Noi suntem pregătiţi să îi primim la şcoală, dar nu vor să vină", a declarat directorul Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Marghita, Marcel Sas Adăscăliţii (foto). Aşadar, toţi cei 117 elevi de clasa a VIII-a şi 115 de clasa a XII-a vor continua şcoala pe internet.

La fel vor face şi elevii de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". "Ni s-a recomandat să continuăm lecţiile online şi toată lumea a fost de-acord", spune părintele unei eleve de clasa a VIII-a. La rândul lor, liceenii consideră că reîntoarcerea la şcoală nu prea îşi are rostul. "Dacă se păstrau probele de competenţe la Bac, puteam merge la pregătire, dar pentru examenele scrise, mai bine continuăm online, că merg bine lecţiile aşa", spune Alex Trandafir, absolvent de a XII-a.

Simulare pentru examene 

Indiferent că vor continua lecţiile faţă în faţă sau pe internet, toate şcolile vor fi controlate, promite noul inspector şcolar general, Virgil Blage (foto). "Vom verifica cum se desfăşoară aceste lecţii, chiar şi cele online", spune şeful IŞJ Bihor, instalat în funcţie chiar joia trecută.

Înainte de a fi numit inspector şcolar general, Blage a pregătit revenirea la şcoală la Colegiul Economic "Partenie Cosma", unde a fost director din 2012 până acum. "Am făcut traseele, am amenajat sălile în care se vor întoarce 235 de elevi din totalul de 250. Aceste zile vor fi o simulare pentru examenele naţionale, care probabil se vor organiza în aceleaşi condiţii", spune Blage. Vrând-nevrând, profesorii şi elevii vor trebui să se obişnuiască cu noile condiţii. Cine ştie, ar putea fi noul "normal", cel puţin o vreme... 


ABSOLVIRE... DE ACASĂ
"Generaţia Covid" 

Anul şcolar s-a încheiat, vinerea trecută, pentru elevii de clasa a VIII-a şi cei de-a XII-a, dar din cauza pandemiei nu au putut sărbători acest moment cu fast. Gojdiştii au marcat momentul, însă, chiar şi de la distanţă. Fiecare absolvent de liceu s-a îmbrăcat în robă şi s-a postat, alături de părinţi, în faţa laptopului, pentru o ultimă oră de dirigenţie online. 

"Iniţial, am fost sceptic, mă gândeam că va trece pe lângă noi momentul. Dar s-a transmis emoţia şi prin ecran", spune Alex Trandafir. El însuşi a profitat de cadrul informal şi a sărbătorit absolvirea alături de părinţi, cu pisica în braţe (foto). 

Adolescenţii au însă un mare regret: în loc să rămână în istorie ca "generaţia 100", deoarece Colegiul lor a sărbătorit centenarul în toamnă, sunt "generaţia Covid"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON