URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 08 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
01 Iunie 2020, 18:11

Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite

Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite CA NICIODATĂ. Aşa cum au cerut Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, la Liceul de Arte din Oradea s-au marcat traseele de acces pentru elevi cu săgeţi galbene pentru intrare, respectiv roşii pentru ieşire. "Băncile sunt la 2 metri una de alta şi, credeţi-mă, cu rigla am măsurat distanţa", spune directoarea Mihaela Bondar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni în care nu s-au mai întâlnit decât virtual, o parte dintre profesorii şi elevii bihoreni se întorc în sălile de clasă. Bucuria revederii se va împleti cu grija, însă, pentru că toţi vor trebui să respecte reguli stricte, menite să evite îmbolnăvirea lor cu Covid-19.

Câţi elevi se vor întoarce în bănci este greu de spus, pentru că alegerea le aparţine lor şi părinţilor. În unele şcoli din Bihor vor merge exclusiv liceenii, mulţi nerăbdători să-şi vadă colegii, în timp ce elevii de gimnaziu sunt ţinuţi de părinţi acasă, pentru a nu risca să se îmbolnăvească înainte de Evaluarea Naţională. În alte părţi, nici măcar absolvenţii de liceu nu vor trece poarta. Cert este că fiecare şcoală, indiferent că pregătirile se fac faţă în faţă sau pe internet, va fi verificată, promite noul inspector şcolar general, Virgil Blage.

Reguli respectate 

Între 2 şi 12 iunie, elevii de a VIII-a şi a XII-a se pot întoarce în sălile de clase, pentru a participa la lecţii de pregătire pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au stabilit reguli stricte de acces şi de desfăşurare a activităţilor didactice, astfel încât niciun elev sau profesor să nu se îmbolnăvească cu Covid-19.

Şcolile din Bihor au tratat cu seriozitate măsurile dictate de autorităţi. "Nu doar pentru că trebuie să respectăm regulile, ci pentru că absolut nimeni nu-şi doreşte să se îmbolnăvească vreun elev sau profesor", spune directoarea Liceului de Arte din Oradea, Mihaela Bondar (foto).

În această şcoală, au confirmat revenirea la ore 72 de elevi de clasa a VIII-a şi 62 din ultimul an de liceu. Unii părinţi au preferat să nu-şi trimită copiii la şcoală, de teamă să nu se îmbolnăvească, iar decizia lor este respectată. "Vor continua lecţiile online", precizează directoarea.

Obligatoriu cu mască

Aşa cum au cerut autorităţile, elevii au fost împărţiţi în grupe de maximum zece, iar grupele vor intra la clase cu 15 minute întârziere una faţă de alta. În plus, elevii de clasa a VIII-a vor face orele într-un corp de clădire, iar liceenii în altul, astfel încât să intre pe porţi diferite.

Accesul lor va fi permis doar după ce asistentele medicale detaşate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor le va măsura temperatura şi vor constata că au sub 37,3 grade Celsius. Sunt şi părinţi care deja au anunţat că nu vor ca temperatura copiilor lor să fie măsurată pe frunte, aşa că, pentru aceste situaţii, DSP Bihor a decis că termometrele se vor îndrepta spre mână.

Toţi elevii şi profesorii trebuie să poarte măşti pe tot parcursul activităţilor, iar elevii trebuie să primească o mască şi la plecarea spre casă. La finalul săptămânii trecute, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a primit de la Ministerul Educaţiei 403.000 măşti, care vor acoperi necesarul şi în timpul examenelor naţionale. Pentru că nu ştiau dacă acestea vor sosi la timp, majoritatea directorilor de şcoli au cumpărat măşti sau au căutat parteneri dornici să le doneze.

La distanţă

Când vor intra în şcoală, toţi elevii îşi vor şterge tălpile de covoare îmbibate cu soluţii dezinfectante, iar pe fiecare coridor vor găsi recipiente cu alcool sanitar, pentru a-şi igieniza mâinile. De asemenea, toţi elevii şi profesorii din Oradea vor primi geluri şi şerveţele dezinfectante, pentru că Primăria municipiului a cumpărat 7.579 de asemenea kit-uri.

În toate sălile de clase, elevii vor sta la 2 metri distanţă unii de alţii, băncile fiind anume aşezate. În pauze, li se va recomanda să rămână pe loc, iar dacă totuşi doresc să iasă pe coridoare sau în curte, să păstreze distanţa faţă de colegi.

Şi în zonele auxiliare ale şcolilor s-au făcut modificări, pentru protecţia angajaţilor şi a elevilor deopotrivă. De pildă, la secretariatul Liceului de Arte, au fost montate panouri de plexiglas, iar în cancelarie şi scaunele profesorilor au fost depărtate. 

În schimburi 

Tocmai pentru a limita interacţiunile, la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cei 147 de elevi de clasa a VIII-a şi cei 119 de clasa a XII-a vor merge la cursuri în schimburi: o parte dintre ei dimineaţa, de la ora 8, ceilalţi după-amiaza, începând cu ora 15. Fireşte, şi ei vor trece prin aceleaşi "ritualuri" de măsurare a temperaturii şi dezinfecţie, iar în clase vor sta la distanţă.

Regulile se vor respecta întocmai şi la şcolile gimnaziale de la sate. "Avem totul pregătit, materiale dezinfectante, săli de clasă cu bănci distanţate", spune Delia Sim (foto), directoarea şcolii din Cheresig, unde învaţă 15 elevi de a VIII-a.

La Liceul Tehnologic din Şuncuiuş, nu doar elevii sunt dornici să revină la şcoală, ci şi profesorii. "Am avut învăţătoare care s-au oferit voluntar să vină în şcoală. Le-am spus că nu e cazul, acoperim cu profesorii de la clase", spune directorul Dumitru Lazău. 

Continuă pe net

Există însă şi şcoli unde părinţii şi elevii au spus "pas" revenirii la şcoală. De pildă, la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", doar liceenii se vor vedea faţă în faţă. "Majoritatea părinţilor elevilor de clasa a VIII-a au spus că preferă pregătirea online, ca să fie siguri că nu se îmbolnăvesc. I-am rugat, dacă pot, să ia o decizie unitară, pentru că e dificil să-i punem pe profesori să predea de două ori. Au discutat şi au optat pentru lecţii online", spune directoarea Antonia Nica.

Sunt şcoli unde însă niciun elev nu se va întoarce. "Am făcut un sondaj printre elevi şi profesori şi absolut toţi au zis că preferă că continue pregătirea online. Noi suntem pregătiţi să îi primim la şcoală, dar nu vor să vină", a declarat directorul Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Marghita, Marcel Sas Adăscăliţii (foto). Aşadar, toţi cei 117 elevi de clasa a VIII-a şi 115 de clasa a XII-a vor continua şcoala pe internet.

La fel vor face şi elevii de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". "Ni s-a recomandat să continuăm lecţiile online şi toată lumea a fost de-acord", spune părintele unei eleve de clasa a VIII-a. La rândul lor, liceenii consideră că reîntoarcerea la şcoală nu prea îşi are rostul. "Dacă se păstrau probele de competenţe la Bac, puteam merge la pregătire, dar pentru examenele scrise, mai bine continuăm online, că merg bine lecţiile aşa", spune Alex Trandafir, absolvent de a XII-a.

Simulare pentru examene 

Indiferent că vor continua lecţiile faţă în faţă sau pe internet, toate şcolile vor fi controlate, promite noul inspector şcolar general, Virgil Blage (foto). "Vom verifica cum se desfăşoară aceste lecţii, chiar şi cele online", spune şeful IŞJ Bihor, instalat în funcţie chiar joia trecută.

Înainte de a fi numit inspector şcolar general, Blage a pregătit revenirea la şcoală la Colegiul Economic "Partenie Cosma", unde a fost director din 2012 până acum. "Am făcut traseele, am amenajat sălile în care se vor întoarce 235 de elevi din totalul de 250. Aceste zile vor fi o simulare pentru examenele naţionale, care probabil se vor organiza în aceleaşi condiţii", spune Blage. Vrând-nevrând, profesorii şi elevii vor trebui să se obişnuiască cu noile condiţii. Cine ştie, ar putea fi noul "normal", cel puţin o vreme... 


ABSOLVIRE... DE ACASĂ
"Generaţia Covid" 

Anul şcolar s-a încheiat, vinerea trecută, pentru elevii de clasa a VIII-a şi cei de-a XII-a, dar din cauza pandemiei nu au putut sărbători acest moment cu fast. Gojdiştii au marcat momentul, însă, chiar şi de la distanţă. Fiecare absolvent de liceu s-a îmbrăcat în robă şi s-a postat, alături de părinţi, în faţa laptopului, pentru o ultimă oră de dirigenţie online. 

"Iniţial, am fost sceptic, mă gândeam că va trece pe lângă noi momentul. Dar s-a transmis emoţia şi prin ecran", spune Alex Trandafir. El însuşi a profitat de cadrul informal şi a sărbătorit absolvirea alături de părinţi, cu pisica în braţe (foto). 

Adolescenţii au însă un mare regret: în loc să rămână în istorie ca "generaţia 100", deoarece Colegiul lor a sărbătorit centenarul în toamnă, sunt "generaţia Covid"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON