URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2020, 18:26

Iohannis a anunţat scenariile pentru educaţie: Autorităţile judeţene vor decide, pentru fiecare şcoală în parte, dacă orele se vor ţine fizic sau online (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că anul şcolar va debuta pe 14 septembrie, pentru învăţământul preuniversitar, iar „pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la şcoală”.

Şeful Statului a explicat că fiecare şcoală va funcţiona după trei scenarii, verde, galben şi roşu, urmând să ţină toate orele fizic, online sau într-o combinaţie în funcţie de media zilnică a îmbolnăvirilor cu Covid-19, raportat la mia de persoane, din localitatea respectivă.

„Pentru a ţine cont de impactul pandemiei, în fiecare şcoală au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste trei scenarii sunt: verde, în localităţile unde este mai puţin de o persoană detectată cu Covid-19, în medie în ultimele 14 zile, scenariul doi înseamnă galben, între 1 şi 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, roşu, când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi”, a declarat preşedintele.

În scenariul verde, toţi elevii vor merge la cursuri la şcoală, în scenariul galben vor merge cei din învăţământul preşcolar şi primar, alături de elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, şi alţi colegi de-ai lor, cu condiţia ca şcoala să dispună de suficiente spaţii pentru a-i distanţa, iar în scenariul roşu toţi elevii stau acasă şi vor participa la lecţii online.

Înainte de debutul anului şcolar, fiecare unitate de învăţământ va propune un scenariu după care va funcţiona, iar autorităţile judeţene vor decide dacă aprobă sau nu sugestia şcolii. „Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de judeţ. În funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul unu - verde, doi galben cu risc mediu, sau trei, roşu, adică şcoala se închide de tot”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că scenariul va rămâne în vigoare atâta timp cât numărul de bolnavi de Covid-19, care a stat la baza lui, rămâne neschimbat. Altfel spus, o şcoală care va funcţiona în scenariul verde pe 14 septembrie ar putea trece la galben sau chiar la roşu, dacă în localitatea respectivă „explodează” numărul de bolnavi.

„Pentru fiecare şcoală în parte, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, însemnând că toţi elevii merg fizic la şcoală, sau roşu, când nimeni nu merge la şcoală şi totul se desfăşoară online, sau scenariul galben, risc mediu, care înseamnă că o parte din activităţi se ţin în şcoală şi o parte online”, a spus Iohannis. În prezent, majoritatea localităţilor din România se încadrează la scenariul verde, a mai spus preşedintele.

Şeful Statului a mai adăugat că Ministerul Sănătăţii va elabora norme sanitare speciale, care vor stabili ce măsuri vor trebui să ia şcolile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Tu confunzi PNL cu PSD.
Postat 07 August 2020, 00:21 de Sandu2100
Cu alte cuvinte ...
... dacă "guvernul meu" nu e în stare să gândească, precis că reprezentanții lui din teritoriu au ceva mai mult în cap. Fals, de principiu ... așa că vedem acum, cum se produce la PNL fuga de răspundere, după avertismentul ONU privind învățământul la scară planetară.
Postat 05 August 2020, 19:17 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON