URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2020, 18:26

Iohannis a anunţat scenariile pentru educaţie: Autorităţile judeţene vor decide, pentru fiecare şcoală în parte, dacă orele se vor ţine fizic sau online (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că anul şcolar va debuta pe 14 septembrie, pentru învăţământul preuniversitar, iar „pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la şcoală”.

Şeful Statului a explicat că fiecare şcoală va funcţiona după trei scenarii, verde, galben şi roşu, urmând să ţină toate orele fizic, online sau într-o combinaţie în funcţie de media zilnică a îmbolnăvirilor cu Covid-19, raportat la mia de persoane, din localitatea respectivă.

„Pentru a ţine cont de impactul pandemiei, în fiecare şcoală au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste trei scenarii sunt: verde, în localităţile unde este mai puţin de o persoană detectată cu Covid-19, în medie în ultimele 14 zile, scenariul doi înseamnă galben, între 1 şi 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, roşu, când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi”, a declarat preşedintele.

În scenariul verde, toţi elevii vor merge la cursuri la şcoală, în scenariul galben vor merge cei din învăţământul preşcolar şi primar, alături de elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, şi alţi colegi de-ai lor, cu condiţia ca şcoala să dispună de suficiente spaţii pentru a-i distanţa, iar în scenariul roşu toţi elevii stau acasă şi vor participa la lecţii online.

Înainte de debutul anului şcolar, fiecare unitate de învăţământ va propune un scenariu după care va funcţiona, iar autorităţile judeţene vor decide dacă aprobă sau nu sugestia şcolii. „Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de judeţ. În funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul unu - verde, doi galben cu risc mediu, sau trei, roşu, adică şcoala se închide de tot”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că scenariul va rămâne în vigoare atâta timp cât numărul de bolnavi de Covid-19, care a stat la baza lui, rămâne neschimbat. Altfel spus, o şcoală care va funcţiona în scenariul verde pe 14 septembrie ar putea trece la galben sau chiar la roşu, dacă în localitatea respectivă „explodează” numărul de bolnavi.

„Pentru fiecare şcoală în parte, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, însemnând că toţi elevii merg fizic la şcoală, sau roşu, când nimeni nu merge la şcoală şi totul se desfăşoară online, sau scenariul galben, risc mediu, care înseamnă că o parte din activităţi se ţin în şcoală şi o parte online”, a spus Iohannis. În prezent, majoritatea localităţilor din România se încadrează la scenariul verde, a mai spus preşedintele.

Şeful Statului a mai adăugat că Ministerul Sănătăţii va elabora norme sanitare speciale, care vor stabili ce măsuri vor trebui să ia şcolile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Tu confunzi PNL cu PSD.
Postat 07 August 2020, 00:21 de Sandu2100
Cu alte cuvinte ...
... dacă "guvernul meu" nu e în stare să gândească, precis că reprezentanții lui din teritoriu au ceva mai mult în cap. Fals, de principiu ... așa că vedem acum, cum se produce la PNL fuga de răspundere, după avertismentul ONU privind învățământul la scară planetară.
Postat 05 August 2020, 19:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON