URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2021, 08:48

Şcoală... afară: Nouă licee din Bihor vor trimite elevii la stagii de practică în Uniunea Europeană

Şcoală... afară: Nouă licee din Bihor vor trimite elevii la stagii de practică în Uniunea Europeană sursa foto: www.rfi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşteptând ziua în care vor putea relua proiectele de mobilitate, nouă colegii şi licee din Bihor au obţinut acreditarea necesară pentru a derula proiecte Erasmus+, în cadrul cărora elevii vor putea face stagii de pregătire în străinătate.

Este pentru prima oară când şcolilor li se solicită această acreditare, înainte de a demara proiecte de mobilitate, ca o regulă a exerciţiului financiar 2021-2027 al Uniunii Europene.

Potrivit listei publicate de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, din Bihor au primit acreditarea pentru proiecte de formare profesională Liceul Tehnologic Dobreşti, Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei, Liceul Tehnologic Horea, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Naţional Teodor Neş Salonta şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş.

De asemenea, trei şcoli -  Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş - au primit certificarea necesară pentru a derula proiecte şi în programul "Educaţie şcolară", prin care pot participa la stagii de pregătire şi schimburi de experienţă şi profesorii şi personalul nedidactic din şcoli.

Ucenici la companii IT

Directorii şcolilor spun că an de an vor trimite la pregătire în străinătate zeci de elevi. "Graţie acestei acreditări, în următorii şapte ani, din fiecare clasă de matematică-informatică vor pleca la un stadiu de formare câte 16 elevi", a declarat Iulius Timar, directorul Colegiului Onisifor Ghibu. Elevii vor lucra, timp de două săptămâni, la companii IT din străinătate, acumulând experienţă în acest domeniu. La întoarcerea acasă, ei le vor împărtăşi colegilor tot ce au învăţat. "Acţiunea finală a fiecărui proiect presupune diseminarea informaţiilor acumulate", a mai spus Timar.

Lor li se vor adăuga alte câteva zeci de elevi, care vor fi cuprinşi în proiectele de educaţie şcolară. De pildă, 84 de elevi vor fi incluşi într-un proiect de educaţie ecologică, iar alţi 49 într-unul despre cyberbullying. Şcoala urmează să identifice, pentru fiecare proiect, un partener în străinătate.

Pe cont propriu

Pe lângă că vor avea ocazia să deprindă abilităţi concrete, liceenii vor socializa cu semeni de-ai lor din alte ţări şi vor exersa şi autogospodărirea.

"Vor primi un buget pe care vor trebui să-l drămuiască pentru perioada stagiului, să se autogospodărească. Este un bun prilej pentru ei să se acomodeze cu viitoarea lor viaţă de studenţi, departe de părinţi", a explicat Cristian Andru, directorul Colegiului Avram Iancu din Ştei.

Şi de la această şcoală, vor participa la mobilităţi elevii din clasele de mate-info, pentru că o condiţie a programului Erasmus+ de formare profesională este ca elevii să susţină, la finalul liceului, un examen de atestare a abilităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON