URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2021, 13:49

Centrul drive-through de vaccinare anti-Covid din Oradea se închide. Vor fi trimise echipe mobile în satele din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe fondul scăderii ritmului de vaccinare anti-Covid, Direcția de Sănătate Publică Bihor a decis schimbări radicale în această activitate. Centrul de tip drive-through din Oradea, de pildă, va fi închis, iar o parte din celelalte vor lucra cu un program redus la șase ore pe zi. În schimb, DSP va redirecționa personalul vaccinator pentru formarea de echipe mobile care să se deplaseze în mediul rural și le cere medicilor de familie să se alăture campaniei de vaccinare.

Deciziile adoptate de DSP Bihor au fost făcute publice vineri, printr-un comunicat ce invocă necesitatea „optimizării procesului de vaccinare, utilizării raționale și justificate a resurselor angrenate în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a accelerării campaniei în mediul rural și scăderea adresabilității pentru vaccinare la centrele de vaccinare fixe”.

Cu alte seruri

Una dintre măsurile luate este modificarea și adăugarea a noi tipuri de vaccinuri, pentru care au fost înregistrate cereri, la anumite centre de vacccinare, cum ar fi: transformarea fluxuliui cu ser Moderna în flux cu Pfizer la centrul care funcționează în sala de sport din Sântandrei, nr. 449, și transformarea fluxului cu ser Moderna în flux Johnson & Johnson la centrul de vaccinare de la parterul internatului Colegiului Tehnic Traian Vuia Oradea din str. Tudor Vladimirescu nr. 82 (unde procesul de vaccinare continuă cu serurile Johnson & Johnson și AstraZeneca), precum și transformarea unui flux cu vaccin Pfizer în flux Johnson & Johnson la centrul din incinta Orășelului Copiilor Oradea (unde continuă și administrarea serului Pfizer).

Program redus

Pe de altă parte, DSP Bihor a decis „eficientizarea activității centrelor de vaccinare” prin „adaptarea programului de lucru în funcție de adresabilitate”, ceea ce înseamnă că mai multe centre vor funcționa doar 6 ore pe zi de luni până vineri, între orele 14.00 – 20.00, atât pentru realizarea vaccinării persoanelor programate, cât și a celor care se prezintă fără programare.

Este vorba despre centrele amenajate la Maternitatea Oradea, în sala de sport a Liceului Tehnologic Nicolae Jiga din Tinca, la Căminul Cultural din Tileagd, în fostul sediu al Primăriei Oșorhei, în Căminul Cultural Bratca, în fostul dispensar medical din Sălard, la Sala Comunitară din Popești, în Spitalul Orășenesc Aleșd și în sala de sport din Sântandrei.

În afara intervalului orar 14.00 - 20.00, inclusiv sâmbăta și duminica, vaccinarea se va realiza prin intermediul echipelor mobile care se vor deplasa în unitățile administrative-teritoriale arondate, pentru vaccinarea beneficiarilor de la sate. 

Cu echipe mobile

Tot pentru „eficientizarea activității de vaccinare”, DSP Bihor a decis crearea de echipe mobile care vor realiza vaccinarea la sate, în zone izolate și greu accesibile, la beneficiari vulnerabili și cu ocazia unor evenimente locale la care se pot prezenta multe persoane.

„În scopul derulării în condiții optime a acestui demers, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor au fost notificați toți primarii din județul Bihor, urmând să fie contactați de către coordonatorii centrelor de vaccinare la care au fost arondați, în scopul informării și mobilizării eficiente a cetățenilor din mediul rural care doresc să se vaccineze și al organizării procesului de vaccinare în condiții optime”, precizează comunicatul DSP Bihor.

Centre închise

Pe de altă parte, DSP anunță suspendarea activității cu publicul a centrului de vaccinare de la Spitalul Municipal din Salonta, care va funcționa doar pentru pacienții cronici internați. Cetățenii care trebuie să efectueze doza II (rapel) cu vaccinul Pfizer se vor adresa centrului de vaccinare de la Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta.

Din data de 14 iunie, adică de luni, va fi închis și centrul de tip drive-through amenajat cu șase săptămâni în urmă în parcarea centrului comercial ERA Shopping Park din Oradea, motivul fiind adresabilitatea tot mai redusă.

„Persoanele vaccinate cu doza I Pfizer în acest centru se vor prezenta pentru rapel la centrul de vaccinare modular din Piața Emanuil Gojdu sau la oricare centru de vaccinare unde se utilizează cu acest tip de vaccin”, lămurește DSP Bihor.

Mobilizare a medicilor de familie

Pe de altă parte, DSP subliniază că în fiecare centru de vaccinare rămas deschis în Oradea va avea loc o „adaptare a numărului de personal”, iar personalul excedentar va fi organizat în echipe mobile care vor desfășura activități de vaccinare în locații aglomerate sau cu ocazia unor evenimente care se desfășoară în oraș.

De asemenea, DSP transmite că va încerca „impulsionarea înscrierii medicilor de familie din județul Bihor în campania de vaccinare”.

În prezent, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se face cu serul Johnson & Johnson, dar și cu Pfizer, care este disponibil la cererea acestora.

„Direcția de Sănătate Publică va demara o serie de întâlniri în format online cu medicii de familie din județul Bihor, în scopul informării și clarificării anumitor aspecte logistice, precum și a impulsionării înscrierii acestora în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2”, afirmă comunicatul instituției.

În ultima lună, ritmul vaccinării a scăzut și în Bihor de la circa 2.000 de doze administrate în medie pe zi la aproximativ 1.000, fiind administrate 226.507 doze de ser, dintr-un total de 244.031 primite, iar 104.231 persoane fiind complet imunizate (cu ambele doze).

Pe de altă parte, s-au pierdut în total 435 doze față de sub 100 înainte ca vaccinarea să se desfășoare „la liber”, fără programare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON