URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2018, 11:25

Schimbări în materia contenciosului administrativ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent a intrat în vigoare Legea nr. 212/2018 care aduce modificări importante în materia contenciosului administrativ.

O primă modificare vizează faptul că pentru judecare va fi exclusiv competentă instanţa de la domiciliul reclamantului. Concret, persoana care se consideră vătămată printr-un act administrativ nu va mai putea să se adreseze instanţei de la sediul autorităţii respective, ci doar Tribunalului sau Curţii de Apel de la domiciliul său.

În ceea ce priveşte litigiile fiscale, pragul de competenţă între tribunale şi curţi de apel creşte de la 1 milion la 3 milioane lei şi dispare competenţa specială a curţilor de apel în litigiile privind fondurile europene. În aceste condiţii, orice act fiscal cu o valoare mai mică de 3 milioane lei va fi contestat la tribunal, doar actele cu o valoare superioară urmând a fi verificate în primă instanţă de curţile de apel, iar în recurs de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În materia contractelor administrative, instanţa de contencios administrativ rămâne competentă să soluţioneze litigiile cu privire la încheierea acestora, procesele privind executarea lor urmând să revină în competenţa fostelor secţii comerciale.

În ceea ce priveşte procedura de judecată, aceasta devine mai accelerată. Astfel, la primirea cererii, instanţa dispune citarea părţilor, fără a mai fi parcursă procedura scrisă. Autoritatea publică emitentă va comunica împreună cu întâmpinarea (care trebuie depusă în termen de 25 de zile) actul atacat împreună cu întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii lui, precum şi orice alte lucrări necesare pentru soluţionarea cauzei.

Recursul la instanţa supremă nu va mai parcurge procedura filtrului, fapt care va conduce la scurtarea timpului de aşteptare pentru soluţionarea recursului, durată care ajunsese chiar şi la 3-4 ani.

În ceea ce priveşte cererile de suspendare a aplicării actului administrativ, şi aceasta se va accelera, nemaifiind parcursă etapa regularizării acestor cereri. Astfel, întâmpinarea este obligatorie şi se depune la dosarul cauzei cu cel puţin 3 zile înainte de termenul de judecată, iar reclamantul va lua cunoştinţă de conţinutul întâmpinării de la dosarul cauzei. 

Urmează să vedem în practică dacă aceste reglementări îşi vor atinge scopul, iar durata litigiilor de contencios administrativ va fi simţitor redusă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON