URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2018, 10:51

Schimbări importante în actul de justiţie: Intră în vigoare modificările Legii privind organizarea judiciară

Schimbări importante în actul de justiţie: Intră în vigoare modificările Legii privind organizarea judiciară (sursa foto: glaserebbs.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 20 iulie a.c., Preşedintele României a emis decretul de promulgare a Legii nr. 207/2018, pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Este vorba, practic, de prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public.

Întrucât atât Preşedintele, cât şi partidele din opoziţie au epuizat toate căile de atac, iar Curtea Constituţională a respins toate sesizările de neconstituţionalitate, şeful statului a fost obligat să promulge legea de modificare, care va intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Dincolo de aspectele politice discutate în spaţiul public, noua lege aduce modificări importante cu impact direct asupra actului de justiţie.

În primul rând, se prevede că justiţia se îndeplineşte numai prin judecători, vechea lege necuprinzând o astfel de formulare, fapt care însemna că şi procurorii ar fi putut să fie consideraţi autori ai actului de justiţie. Conform noii reglementări, justiţia se înfăptuieşte de către judecători în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

În acelaşi sens se prevede că însăşi configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor, adică procurorul nu trebuie să stea mai sus decât avocaţii.

Conform noii reglementări, hotărârile judecătoreşti trebuie motivate în termen de 30 de zile de la data pronunţării, text care se regăseşte atât în codul de procedură civilă, cât şi în cel de procedură penală. În plus, însă, se prevede că în cazuri temeinic motivate acest termen poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, ceea ce înseamnă că neredactarea hotărârii în mai mult de 90 de zile, indiferent de circumstanţe, constituie abatere disciplinară pentru judecător.

Se revine la vechea competenţă a tribunalelor şi a curţilor de apel în materie comercială, noua reglementare prevăzând posibilitatea înfiinţării de complete sau secţii specializate în aşa numitele litigii cu profesionişti.

Cea mai importantă modificare vizează faptul că apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători (în loc de doi, ca până acum), iar contestaţiile în materie penală se soluţionează în complete de doi judecători (faţă de unul, ca până acum).

Deşi această modificare este primită cu reticenţă de sistemul judiciar, din cauza numărului redus de judecători comparativ cu volumul de activitate al instanţelor, în perspectivă este o modificare foarte bună, de natură a creşte calitatea actului de justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legea șanselor
Suplimentarea asta e că sa crească șansele instalării in complet a unui judecător de-al lor. Deci tot pentru ei s-a dar. Oriunde in lume judecătorul sta mai sus din punct de vedere locational sau fizic. Și am văzut vreo 3 sau 4 procese în diferite tari, că deh, oricine poate participa la procese. Dar pentru ai noștri comisia de la Veneția e o gloată de prosti ce nu își văd de treaba lor. Curios sunt până unde va ajunge circul asta de 2 bani. Sau de 100 de lei per latrator.
Postat 26 Iulie 2018, 11:34 de poiu
!!!!
Opinia mea: 1. La data de 20 iulie 2. ...despre prima lege.... Absolut corecte modificările ! PS: știu niște avocați care făceau un fel de show la intrarea în sala de judecată! Salută în latină, alta povestea cum a stat într-un local....lume pestriță!
Postat 26 Iulie 2018, 11:17 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON