URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2018, 10:51

Schimbări importante în actul de justiţie: Intră în vigoare modificările Legii privind organizarea judiciară

Schimbări importante în actul de justiţie: Intră în vigoare modificările Legii privind organizarea judiciară (sursa foto: glaserebbs.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 20 iulie a.c., Preşedintele României a emis decretul de promulgare a Legii nr. 207/2018, pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Este vorba, practic, de prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public.

Întrucât atât Preşedintele, cât şi partidele din opoziţie au epuizat toate căile de atac, iar Curtea Constituţională a respins toate sesizările de neconstituţionalitate, şeful statului a fost obligat să promulge legea de modificare, care va intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Dincolo de aspectele politice discutate în spaţiul public, noua lege aduce modificări importante cu impact direct asupra actului de justiţie.

În primul rând, se prevede că justiţia se îndeplineşte numai prin judecători, vechea lege necuprinzând o astfel de formulare, fapt care însemna că şi procurorii ar fi putut să fie consideraţi autori ai actului de justiţie. Conform noii reglementări, justiţia se înfăptuieşte de către judecători în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

În acelaşi sens se prevede că însăşi configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor, adică procurorul nu trebuie să stea mai sus decât avocaţii.

Conform noii reglementări, hotărârile judecătoreşti trebuie motivate în termen de 30 de zile de la data pronunţării, text care se regăseşte atât în codul de procedură civilă, cât şi în cel de procedură penală. În plus, însă, se prevede că în cazuri temeinic motivate acest termen poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, ceea ce înseamnă că neredactarea hotărârii în mai mult de 90 de zile, indiferent de circumstanţe, constituie abatere disciplinară pentru judecător.

Se revine la vechea competenţă a tribunalelor şi a curţilor de apel în materie comercială, noua reglementare prevăzând posibilitatea înfiinţării de complete sau secţii specializate în aşa numitele litigii cu profesionişti.

Cea mai importantă modificare vizează faptul că apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători (în loc de doi, ca până acum), iar contestaţiile în materie penală se soluţionează în complete de doi judecători (faţă de unul, ca până acum).

Deşi această modificare este primită cu reticenţă de sistemul judiciar, din cauza numărului redus de judecători comparativ cu volumul de activitate al instanţelor, în perspectivă este o modificare foarte bună, de natură a creşte calitatea actului de justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legea șanselor
Suplimentarea asta e că sa crească șansele instalării in complet a unui judecător de-al lor. Deci tot pentru ei s-a dar. Oriunde in lume judecătorul sta mai sus din punct de vedere locational sau fizic. Și am văzut vreo 3 sau 4 procese în diferite tari, că deh, oricine poate participa la procese. Dar pentru ai noștri comisia de la Veneția e o gloată de prosti ce nu își văd de treaba lor. Curios sunt până unde va ajunge circul asta de 2 bani. Sau de 100 de lei per latrator.
Postat 26 Iulie 2018, 11:34 de poiu
!!!!
Opinia mea: 1. La data de 20 iulie 2. ...despre prima lege.... Absolut corecte modificările ! PS: știu niște avocați care făceau un fel de show la intrarea în sala de judecată! Salută în latină, alta povestea cum a stat într-un local....lume pestriță!
Postat 26 Iulie 2018, 11:17 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON