Schimbare bizară de optică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În condiţiile în care până acum se spunea că noul coronavirus este dificil de stăpânit şi că marea problemă e că virusul poate fi răspândit foarte uşor de aşa-numiţii purtători asimptomatici, acum oficialii îşi nuanţează poziţia.
"Se pare că este foarte rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice", a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferinţă de presă, conform Digi24.ro.
Digi24 mai notează că oficiali OMS spun că deşi un asimptomatic poate răspândi virusul, totuşi nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite. De aceea, răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea şi izolarea persoanelor cu simptome şi pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, a mai spus dr. Van Kerkhove.
Aceasta a recunoscut că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar a precizat că este nevoie de mai multă cercetare şi de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.
Dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicaţiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi uriașe.
Totuşi, populaţia este sfătuită să nu lase garda jos, pentru că pandemia provocată de Covid-19 este încă în creştere, avertizează specialiştii. Duminică a fost înregistrat cel mai mare număr zilnic de noi cazuri la nivel global - peste 136.000. Cu toate că situaţia din Europa şi din Statele Unite s-a îmbunătăţit, centrul de greutate al pandemiei s-a mutat acum în America Latină şi Asia.
OMS a mai făcut, însă, o afirmaţie care pare să intre în contradicţie cu ceea ce se declara până acum, şi anume că participarea la o adunare de masă - ca de pildă protestele - nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav. E de recomandat totuşi ca persoanele care participă la adunăru numeroase să-şi ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări.
Digi24 mai notează că, până acum, OMS şi-a schimbat de mai multe ori poziţia în recomandările făcute în pandemie. Dar medicii spun că este firesc, dat fiind că avem de-a face cu un virus nou, care încă nu este pe deplin cunoscut şi care îşi dezvăluie cu timpul potenţa sau slăbiciunile.
UPDATE:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a retras, marţi, oficial, după câteva ore declaraţiile conform cărora infectaţii cu Covid-19, care nu au simptome, ar transmite "foarte rar" virusul. "A fost o neînţelegere", a spus doctoriţa Maria Van Kerkove, cea care a făcut declaraţia anterioară, arătând că afirmaţia epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susţină.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.