URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2020, 18:20

Schimbare de poziţie: OMS susţine acum că transmiterea Covid-19 de către asimptomatici este rară

Schimbare de poziţie: OMS susţine acum că transmiterea Covid-19 de către asimptomatici este rară foto generic: rawpixel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbare bizară de optică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În condiţiile în care până acum se spunea că noul coronavirus este dificil de stăpânit şi că marea problemă e că virusul poate fi răspândit foarte uşor de aşa-numiţii purtători asimptomatici, acum oficialii îşi nuanţează poziţia.

"Se pare că este foarte rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice", a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferinţă de presă, conform Digi24.ro.

Digi24 mai notează că oficiali OMS spun că deşi un asimptomatic poate răspândi virusul, totuşi nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite. De aceea, răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea şi izolarea persoanelor cu simptome şi pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, a mai spus dr. Van Kerkhove.

Aceasta a recunoscut că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar a precizat că este nevoie de mai multă cercetare şi de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici. 

Dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicaţiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi uriașe.

Totuşi, populaţia este sfătuită să nu lase garda jos, pentru că pandemia provocată de Covid-19 este încă în creştere, avertizează specialiştii. Duminică a fost înregistrat cel mai mare număr zilnic de noi cazuri la nivel global - peste 136.000. Cu toate că situaţia din Europa şi din Statele Unite s-a îmbunătăţit, centrul de greutate al pandemiei s-a mutat acum în America Latină şi Asia.

OMS a mai făcut, însă, o afirmaţie care pare să intre în contradicţie cu ceea ce se declara până acum, şi anume că participarea la o adunare de masă - ca de pildă protestele - nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav. E de recomandat totuşi ca persoanele care participă la adunăru numeroase să-şi ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări.

Digi24 mai notează că, până acum, OMS şi-a schimbat de mai multe ori poziţia în recomandările făcute în pandemie. Dar medicii spun că este firesc, dat fiind că avem de-a face cu un virus nou, care încă nu este pe deplin cunoscut şi care îşi dezvăluie cu timpul potenţa sau slăbiciunile.

UPDATE:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a retras, marţi, oficial, după câteva ore declaraţiile conform cărora infectaţii cu Covid-19, care nu au simptome, ar transmite "foarte rar" virusul. "A fost o neînţelegere", a spus doctoriţa Maria Van Kerkove, cea care a făcut declaraţia anterioară, arătând că afirmaţia epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susţină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON