URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2021, 12:40

Scene de film mafiot în Onești: Doi muncitori luați ostatici și uciși, de fostul proprietar al unui apartament care nu s-a împăcat cu gândul (VIDEO)

Scene de film mafiot în Onești: Doi muncitori luați ostatici și uciși, de fostul proprietar al unui apartament care nu s-a împăcat cu gândul (VIDEO) foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scene de necrezut, desprinse parcă dintr-un film mafiot, s-au petrecut luni seară în municipiul Oneşti din județul Bacău. Doi muncitori care lucrau la reabilitarea unui apartament au fost luaţi ostatici şi ulterior ucişi de fostul proprietar al locuinţei care nu s-a împăcat cu gândul că l-a pierdut. Cazul a ridicat numeroase întrebări în spaţiul public, după ce agresorul a negociat cu poliţiştii mai bine de 4 ore, la capătul cărora i-a înjunghiat pe cei doi muncitori. Atacatorul a fost apoi împuşcat.

Agresorul, nemulțumit că a pierdut apartamentul

Potrivit Digi24.ro, muncitorii, de 36 și 52 de ani, au mers luni dimineaţă în apartament pentru o renovare. Agresorul de 68 de ani ar fi fost anunţat de vecini că cei doi bărbați sunt în apartament, iar acesta ar fi intrat peste ei, i-a culcat la pământ şi i-a legat cu coliere de plastic de mâini. Soţia sa se afla şi ea în bloc, la etajul patru, de unde îl informa constant pe bărbat cu privire la ce se întâmplă de-a lungul întregului incident. De altfel, ea a şi fost reţinută, ulterior, de poliţişti, după ce aceștia au găsit în poşeta ei coliere.

Conform sursei citate, primul apel la 112 a fost făcut în jurul orei 12, telefonul fiind dat chiar de atacator, care le-a transmis poliţiştilor că i-a sechestrat pe cei doi muncitori şi că i-a legat. Bărbatul era nemulţumit că pierduse apartamentul în instanţă. De altfel, mai arată sursa citată, acesta publicase în 2018 o înregistrare video, în care ameninţa că se va răzbuna pentru pierderea apartamentului, dacă nu i se dă curs plângerilor penale numeroase pe care le făcuse. "Cu armă de foc voi face dreptate", transmitea acesta.

Negociatorul a venit după 2 ore!

Digi24 mai arată că echipele de poliţie au ajuns la faţa locului în câteva minute, însă au decis să cheme un negociator de la Bacău, care a ajuns după mai bine de două ore de la apel, în jurul orei 14:45!

Atacatorul le-a solicitat poliţiştilor documente ale instanţei prin care a pierdut apartamentul, suma de 300.000 de euro şi o cameră de filmat, potrivit unor surse din anchetă, citate de site-ul menţionat.

În tot acest timp, bărbatul se afla pe balcon, între cele două victime legate, de unde a discutat pentru câteva ore cu forţele de intervenţie.

În ciuda seriozității cazului, polițiștii „râdeau de parcă își spuneau glume”

Imaginile surprinse de cetăţeni arată o atitudine degajată a poliţiştilor, în timp ce bărbatul ameninţă că "bag cuţitul în ei". Acesta spunea că nu se linişteşte până nu vede hotărârea judecătorească în baza căreia a pierdut apartamentul. "Nu mă liniştesc deloc, nu mă calmez deloc", le-a transmis forţelor de ordine.

Potrivit martorilor, poliţiştii stăteau lângă bloc şi "nu se simţea de parcă ar fi încercat să îl calmeze". Poliţiştii râdeau "de parcă îşi spuneau glume", susţine un martor. 

Surse din anchetă au declarat la Digi24.ro că momentul care a declanşat dubla crimă a fost când unul dintre muncitori ar fi încercat să acţioneze pentru a se salva şi l-a lovit pe agresor cu piciorul. În acel moment, negociatorii poliţiei ar fi adus deja documentul şi camera de filmat solicitate. "Totul părea că merge ok", susţin sursele citate. 

Muncitori înjunghiați, sub ochii polițiștilor

Lovit de muncitorul sechestrat, atacatorul l-a înjunghiat pe acesta în inimă, victima murind pe loc. A urmat a doua victimă, pe care a înjunghiat-o cu 8 lovituri de cuţit. Bărbatul a murit la spital.

Cei doi nu au avut nicio şansă să se apere, fiind legaţi cu mâinile la spate.

A fost şi momentul în care, după 5 ore de la apelul telefonic la 112, forţele de ordine au decis să intervină, mai scrie Digi24.ro.

În imaginile suprinse de martori se aude comanda "Interveniţi!" şi se văd poliţişti care aleargă spre intrarea blocului.

Această intervenție a avut loc în jurul orei 17:00, când poliţiştii au forţat uşa blocată şi au tras mai multe focuri de armă în bărbatul agresor care avea în mână cuţitul cu care i-a înjunghiat pe cei doi muncitori. 

Bărbatul a fost rănit în picior şi în abdomen şi se află acum internat în spital. Soţia sa a fost reţinută pentru complicitate. Potrivit primelor informaţii, femeia se afla la etajul patru al aceleiaşi clădiri, cu un etaj mai sus faţă de apartamentul groazei. Poliţiştii au găsit în geanta ei mai multe coliere din plastic.

S-a pierdut foarte mult timp

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, pensionat, a explicat la Digi24 că s-a acționat târziu și că, așa cum s-a procedat și în cazul Caracal, s-a așteptat inutil până să se dea ordin să se intervină.

"S-a pierdut foarte mult timp. Când ai de-a face cu un astfel de individ cu probleme psihice grave, nu ai ce negocia. Negociatorul își dă seama dacă e monolog sau dialog. Dacă el vede că agresorul cere luna de pe cer, trebuie să dea voie forțelor de ordine să intervină rapid. Nu stai cinci ore să auzi un monolog. Asta a înrăutățit situația, el nu răspundea la nicio solicitare a forțelor de ordine. Cu oameni de genul acesta trebuie să intervii în forță, să îți dai seama că e un individ cu probleme psihice. Intri pe geam, spargi ușa. Poate poliția nu s-a mai confruntat cu astfel de situații, dar un astfel de caz trebuie să tragă un semnal de alarmă. S-au așteptat aprobări și s-a pierdut timp. Se așteaptă în maniera retro să dea ordin. Ca la Caracal. Stau la poartă să vină ordinul. Trebuie să lași polițiștii să acționeze după instinct, după experiență", a declarat Liviu Chesnoiu la Digi24.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sa nu incurcam rolul politiei
Duminica seara.Ora 19. Vine o rubedenie intr-o vizita scurta.Parcheaza pe alee intre blocuri,n-ai unde la ora aia. Ora 20.30.La revedere.Surpriza.Un ravas de la d-l birta.100 lei pentru ceva exproprieri viitoare sau penalizari mai vechi.Lovise 2 masini,deci 200.Un dement,obsedat,face poze zilnic cu spatele blocului,fata blocului,strazi laterale, whatever pe Oradea City Report.Da,aia unde reclama oradenii apa rosie de la robinet.Medicina nu poate face nimic pentru el.Petitie rezolvata,s-au luat masurile legale (amenda),va multumim.Petitia fusese la 18.42. Deci,se poate,chiar duminica seara fiind.Chiar daca politia locala a trecut in subordinea politiei nationale,odata cu pandemia.Pentru orice alte probleme,nu deranjati.Am uitat,daca vedeti o casiera cu masca sub nas,sunati imediat la 112.Faceti poze cu telefonul din dotare.Asteptati interventia trupelor speciale.Succes...
Postat 02 Martie 2021, 21:58 de excalibur
demisia de urgenta si schimbarea din temelii a valorilor politiei!
esec catastrofal al politiei in combinatie cu trupele speciale. se impune demisia la nivelul judetului Bacau, cel putin. in astfel de situatii se vede putreziciunea politiei infratita cu interlopii si infractorii - in afara de gainarii, nu pot actiona "cu responsabilitate si luciditate" - vezi cazul acesta, cazul derbedeului micula, etc.
Postat 02 Martie 2021, 21:24 de roger
Simplu
În cazul unei luari de ostatici era obligatorie intervenția iei echipe antitero a SRI , negociatorul in primele 5 minute trebuia sa rezolve treaba , daca acesta nu putea un lunetist din echipa o rezolva f usor , distanta de tragere nu era mai mare de 30m din ceea ce se vede. Cam asta e procedura in cazul luării de ostatici. F prost a coordonare si pregatire ! Ai ambi ostatici victime, si agresorul rănit! Mai ales că toți trei erau in câmpul vizual si se putea rezolva f usor problema. Dacă se dorea lichidarea agresorului se ținea capul, daca se dorea capturarea acestuia se lovea partea de umar/clavicula iar in urmatoarea secundă se intra in casa pt imobiliare. Lovititura globului l ar fi aruncat câțiva metri timp in care s ar fi putut intra in locuinta acesta fiind debusolat din cauza șocului si ranii provocate. Asta înseamnă incompetenta imi formare profesionala a MAI
Postat 02 Martie 2021, 18:59 de Adrian_Preda
.
sunt curios pana la urma de acea hotarare judecatoreasca. Din ce motiv ar fi fost scos din apartament? pentru ca adevarul e undeva la mijloc in aceasta tara jegoasa pana la urma. Pacat de acei muncitori nevinovati. Cei pe care trebuia sa ii taie sunt cei pe care i-o enumerat in filmare.
Postat 02 Martie 2021, 12:58 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON