URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2021, 13:35

Scanează fața și-ți măsoară pulsul și respirația: O echipă de IT-iști din Oradea, premiată pentru o aplicație revoluționară (VIDEO)

Scanează fața și-ți măsoară pulsul și respirația: O echipă de IT-iști din Oradea, premiată pentru o aplicație revoluționară (VIDEO) (Foto: generic, sursa: Ehealthromania.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de orădeni a fost premiată la Gala premiilor din industria IT a Asociaţiei patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), pentru crearea unei aplicaţii care măsoară pulsul, rata respiratorie şi în curând şi nivelul oxigenului în sânge, după scanarea feţei pentru doar 40 de secunde!

Aplicaţia viitorului

Cei zece IT-işti, de la compania Qubiz din Oradea, au început să lucreze la crearea aplicaţiei numite "Life light" din luna februarie a anului trecut, aceasta urmând să fie vândută, la finalizare, firmei britanice XimLtd.

"A fost o adevărată aventură. Am lucrat ore întregi, am folosit foarte multe programe, pentru a ajunge la o asemenea performanţă, dar acum suntem mulţumiţi. Am dezvoltat aplicaţia pentru XimLtd, care se află în colaborare cu Institutul Naţional de Măsurare al Regatului Unit, deci va fi folosită în spitale", a explicat Alex Oancea, IT-ist la Quibiz, pentru BIHOREANUL.

Cei mai buni

Mândri de creaţia lor, IT-iştii de la Qubiz au înscris "Life light" la Gala premiilor ANIS, unde la finalul lunii trecute au reuşit să câştige cea mai importantă distincţie "The R&D Project of the Year" (Proiectul anului). Deşi gala s-a desfăşurat online, organizatorii le-au trimis câştigătorilor o cupă, ciocolată şi şampanie.

Echipa orădeană a concurat cu firma Adobe care a creat aplicaţia "Neuronal Filters", o platformă ce permite aplicarea unor funcţii avansate de filtrare în cadrul Adobe Cloud, şi cu Tremend, care a concurat cu aplicaţia "HumanoIT", o platformă care verifică autenticitatea documenteor şi verifică identitatea unei persoane.

Vezi premierea aplicaţiei:

În dezvoltare 

În prezent, aplicaţia reuşeşte să identifice pulsul şi rata respiratorie după ce scanează faţa unei persoane timp de 40 de secunde, dar IT-iştii lucrează ca în curând aceasta să detecteze şi nivelul oxigenului în sânge.

Chiar dacă a fost creată pentru a fi folosită cu ajutorul unui smartphone, aplicaţia nu este disponibilă încă în Google Play sau AppStore, decizia apariţiei urmând să fie luată de firma care a cumpărat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON