URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2021, 13:35

Scanează fața și-ți măsoară pulsul și respirația: O echipă de IT-iști din Oradea, premiată pentru o aplicație revoluționară (VIDEO)

Scanează fața și-ți măsoară pulsul și respirația: O echipă de IT-iști din Oradea, premiată pentru o aplicație revoluționară (VIDEO) (Foto: generic, sursa: Ehealthromania.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de orădeni a fost premiată la Gala premiilor din industria IT a Asociaţiei patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), pentru crearea unei aplicaţii care măsoară pulsul, rata respiratorie şi în curând şi nivelul oxigenului în sânge, după scanarea feţei pentru doar 40 de secunde!

Aplicaţia viitorului

Cei zece IT-işti, de la compania Qubiz din Oradea, au început să lucreze la crearea aplicaţiei numite "Life light" din luna februarie a anului trecut, aceasta urmând să fie vândută, la finalizare, firmei britanice XimLtd.

"A fost o adevărată aventură. Am lucrat ore întregi, am folosit foarte multe programe, pentru a ajunge la o asemenea performanţă, dar acum suntem mulţumiţi. Am dezvoltat aplicaţia pentru XimLtd, care se află în colaborare cu Institutul Naţional de Măsurare al Regatului Unit, deci va fi folosită în spitale", a explicat Alex Oancea, IT-ist la Quibiz, pentru BIHOREANUL.

Cei mai buni

Mândri de creaţia lor, IT-iştii de la Qubiz au înscris "Life light" la Gala premiilor ANIS, unde la finalul lunii trecute au reuşit să câştige cea mai importantă distincţie "The R&D Project of the Year" (Proiectul anului). Deşi gala s-a desfăşurat online, organizatorii le-au trimis câştigătorilor o cupă, ciocolată şi şampanie.

Echipa orădeană a concurat cu firma Adobe care a creat aplicaţia "Neuronal Filters", o platformă ce permite aplicarea unor funcţii avansate de filtrare în cadrul Adobe Cloud, şi cu Tremend, care a concurat cu aplicaţia "HumanoIT", o platformă care verifică autenticitatea documenteor şi verifică identitatea unei persoane.

Vezi premierea aplicaţiei:

În dezvoltare 

În prezent, aplicaţia reuşeşte să identifice pulsul şi rata respiratorie după ce scanează faţa unei persoane timp de 40 de secunde, dar IT-iştii lucrează ca în curând aceasta să detecteze şi nivelul oxigenului în sânge.

Chiar dacă a fost creată pentru a fi folosită cu ajutorul unui smartphone, aplicaţia nu este disponibilă încă în Google Play sau AppStore, decizia apariţiei urmând să fie luată de firma care a cumpărat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON