URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
14 Aprilie 2020, 15:11

Scandaluri în izolare: Mai multe cazuri de violenţă în familie în România, în luna martie

Scandaluri în izolare: Mai multe cazuri de violenţă în familie în România, în luna martie (sursa foto: Puterea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Română a anunţat că în luna martie s-au înregistrat scăderi ale furturilor, tâlhăriilor şi infracţiunilor stradale, iar tentativele de omor au scăzut cu 50%. În schimb s-au înmulţit cazurile de violenţă în familie.

Victime în izolare

Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române arată că față de aceeași perioadă a anului trecut a scăzut numărul accidentelor rutiere cu 31%, al persoanelor decedate cu 1%, iar al răniţilor grav cu 37%.

Scăderi s-au înregistrat și în rândul faptelor penale. "Infracţiunile contra patrimoniului sunt, în luna martie, în scădere cu 17,1%. Astfel, infracţiunile de furt au scăzut cu 19,8%, iar tâlhăriile cu 20%. Faptele de loviri sau alte violenţe au scăzut cu 9,4%, infracţiunile stradale cu 26,7%, iar tentativa la omor a scăzut cu 50%", se arată în comunicat.

În schimb, datele IGPR arată că numărul cazurilor de violență în familie a crescut.

"În ceea ce priveşte faptele penale în domeniul violenţei în familie, în luna martie 2020, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, a crescut numărul infracţiunilor sesizate cu 2,3%. Astfel, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze faptele poliţiei a crescut. Din totalul faptelor de violenţă în familie ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violenţe", se mai arată în comunicat. 

Un fenomen mondial 

În toate ţările afectate grav de pandemie se înregistrează o creştere a violenţei domestice, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONU.

Potrivit Libertatea.ro, în Marea Britanie autorităţile vorbesc despre o creştere de 65%. În provincia chineză Hubei, epicentrul pandemiei de Covid-19, numărul cazurilor de violență domestică anchetate de poliție s-a triplat de la instalarea carantinei. De la 47 de cazuri raportate în tot anul trecut, în numai o lună și jumătate de izolare la domiciliu s-a ajuns la 162 de cazuri.

"Pentru multe femei şi fete, ameninţarea este cea mai mare acolo unde ele ar trebui să fie în siguranţă, în casele lor. În ultimele săptămâni, pe măsură ce presiunea economică şi socială şi frica au crescut, am observat o creştere oribilă la nivel global a violenţei domestice", a spus Antonio Guterres, secretar general ONU, potrivit The Guardian.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON