URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2018, 13:00

Scandalul legumelor congelate contaminate cu o bacterie periculoasă a ajuns în România: Produsele "Greenyard", retrase de pe piaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul legumelor congelate contaminate cu o bacterie periculoasă a ajuns şi în România.

Produsele congelate aparţinând companiei "Greenyard" au fost retrase de la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv pe cea din România, deşi nu figurează pe lista de distribuţie a legumelor congelate contaminate cu bacteria Listeria Monocytogenes şi nici nu a primit vreo notificare oficială referitoare la această alertă alimentară, anunţă Digi24.ro, citând Agerpres.

"În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri Agerpres.

Reprezentanţii Autorităţii precizează că nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate joi de ANSVSA, care să implice şi România. De asemenea, nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească.

Totuși, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

Măsura vine în contextul în care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Experţii vor folosi secvenţierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care iniţial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate, mai scrie sursa citată.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Siguranţa alimentelor şi multele ei moaşe. Bine retribuite. Legume congelate infestate cu Listeria monocytogenes
I. ”Reprezentanţii Autorităţii precizează că nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate joi de ANSVSA, care să implice şi România. De asemenea, nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească.” 1. Întrebări pertinente pentru numiții politic şi responsabilii SA de la DSVSA Bihor: a) în perioada ianuarie 2016÷mai 2018, câte prelevări (conforme/funcție de suspiciune risc mediu/ridicat) de probe din sortimentele depistate cu Listeria monocytogenes s-au făcut inopinat în cadrul Programului strategic anual la DSVSA Bihor? b) Faptul că nu aţi primit informaţii oficiale ”mură în gură” de la alţii, nu vă scuteşte de obligaţia de a acţiona preventiv și constant. Mai ales că nu lucraţi pentru un salariu minim pe economie, respectiv la capitolul DMH (”Direcția mișcării hârtiilor”) stați de la FB în sus; c) De când produsele Greenyard Frozen Hungary kft se comercializează în România? 2. Un subiect de SIGURANŢĂ NATIONALĂ reală, pentru Guvernului României: Prea multe neconformități semnalate pe linie de siguranța alimentelor, prea multe îmbolnăviri, dar prea puține alerte rapide declanşate la nivel ANSVSA/DSVSA Bihor. A tot pune ”batista pe țambal” dăunează grav sănătăţii românilor! II. ”Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies)” 1. Pentru reducerea riscurilor, mai ales în cazul unor produse congelate provenite din comerţ intracomunitar/import, consumatorul final are MARE nevoie de inspectori/consilieri superiori (SV)SA conformi cu fișa postului. Fără a umfla organigrama. III. În loc de concluzii: Mare noroc are consumatorul final român cu cei de la EFSA! PS Comentariu demn şi de atenţia Preşedintelui PSD Bihor şi (fostei?) consilierei sale de la OJPC Bihor. Cea care s-a ocupat, aşa cum s-a ocupat, şi de verificarea corelaţiei: preţ la raft-casă de marcat, respectiv de gramajul produselor food, aspecte care nu ţin de responsabilitatea celor de la DSVSA. Şi buzunarul meu ştie de ce. Szervusztok!
Postat 07 Iulie 2018, 20:01 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON