URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2017, 22:54

Scandalul din DNA: Ţuluş şi Iorga, revocaţi cu avizul CSM, acuză abuzurile lui Kovesi

Scandalul din DNA: Ţuluş şi Iorga, revocaţi cu avizul CSM, acuză abuzurile lui Kovesi foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, cererea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, la solicitarea şefei DNA, dar la ieşire cei doi au făcut presei declaraţii acuzatoare.

Pro şi contra

Avizul dat de secţia pentru procurorori este unul consultativ, însă face parte din procedurile legale de revocare. Mai departe, decizia CSM va fi transmisă procurorului-şef DNA, care va semna documentele de revocare. Cei doi nu au fost daţi afară din magistratură, ei urmând să revină la unităţile de parchet de care au aparţinut anterior.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că motivele pentru care a cerut revocarea Mihaelei Iorga şi a lui Doru Ţuluş au legătură cu două dosare penale în curs.

Cei doi procurori anticorupţie afirmă, în schimb, că acuzele nu sunt justificate. După ce a avut loc audierea lor în cadrul Secţiei de procurori, ei au făcut mai multe precizări legate de motivele revocării lor şi câteva declaraţii tăioase.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”.

„S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(...) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate”, a spus Moraru Iorga.

În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută de şefa DNA pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”. Mai exact, lui Doru Ţuluş i se reproşează faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri - Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.

„În cererea de revocare nu se scrie că eu nu am fost la acea vânzare, nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru. A fost soţia mea acolo. Noi am avut atunci nevoie urgentă şi am pierdut jumătate… A fost un fel de frenezie a magistraţilor de a şi le vinde (drepturile litigioase salariale - n.red.). Unii au reuşit, alţii nu au reuşit şi erau persoane care se ocupau cu aşa ceva. Deci nu l-am văzut niciodată pe Rotaru, a fost o afacere pe care noi am desfăşurat-o în pagubă, nu aveam dosare cu el, am verificat eu, eram şef de secţie. L-am informat pe Daniel Morar, am făcut şi o adresă la contabilitate cu CNP-ul cumpărătorului ca să fie totul în regulă…”, a explicat Ţuluş, după ce a ieşit de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Presiuni pentru arestarea Elenei Udrea

Procurorul Doru Ţuluş a declarat, la ieşirea de la CSM, că Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns "o caricatură, o instituţie caricaturală", precizând că discuţiile au fost aprinse în cadrul şedinţei.

"De iubit nu m-a iubit foarte tare niciodată, dar după ce au apărut înregistrările alea în presă, a prins ocazia să epureze pe criterii exclusiv subiective. Nu sunt singurul care a refuzat (poligraful-n.r.). O dată pentru că mi-a luat o declaraţie pe formular, de martor, a doua pentru că am văzut cum un participant la şedinţă face anchetă. Asta e un fel de «Voi sunteţi nişte sclavi, voi sunteţi neica nimeni, avem persoane mai presus de orice bănuială". Nu e ok. Şi alta e modalitatea prin care am fost chemat, telefonic. «Excelenţă, hai jos că am adus aparatul". Deci atâta umilinţă nu o poate să suporte. Lucrez de 23 de ani", a declarat, la ieşirea de la CSM, Doru Ţuluş.

La rândul său, procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, ”chiar şi pentru o noapte”, deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci ”totul era doar un circ mediatic”.

”În situaţia privind dosarul Elenei Udrea în care Parlamentul a dat aviz pentru reţinere, nu şi pentru arestare, şi în care am ieşit şi am spus clar la acel moment ca atât timp cât nu avem arestare, nu se impune reţinerea că ar însemna să facem doar un circ mediatic. Am închis telefonul, am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi consider că a fost o măsura corectă având în vedere avizul Parlamentului. Nu mi-a spus în mod direct, pentru că nu procedează niciodată în mod direct. Sună, întrebă sau efectiv intervenea printr-un procuror şef adjunct care era coordonatorul secţiei a doua. Mi-a spus ca opinia conducerii este ca ar trebui reţinută pentru că există aviz de reţinere. A fost mesajul doamnei procuror şef . Chiar şi pentru pentru o noapte. Ceea ce mi s-a părut bizar. Şi este motivul pentru care în noaptea aia mi-am inchis telefonul”, a declarat Mihaela Moraru Iorga, care a mai spus că tensiunea dintre ea şi Kovesi era de mult timp fiind ”determinată probabil de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări”, susţine procurorul.

Cine mai poate restabili legalitatea?

Elena Udrea a transmis, după acuzaţiile aduse de procurorul Mihaela Iorga la adresa procurorului-şef DNA, că este clar că a fost arestată la comanda Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Florian Coldea, întrebându-se retoric "cine mai poate restabili legalitatea în funcţionarea justiţiei?".

"Astăzi, procurorul DNA Mihaela Iorga Morar a declarat public că i s-a cerut de către Kovesi să mă aresteze, la a treia încercare de arestare, respinsă de Parlament, în toamna lui 2015!!!... Ce mai e necesar să aflăm ca să fie clar tuturor că am fost arestată la comanda lui Kovesi şi Coldea, că am fost şi sunt ţinta acestora, că dosarele mele sunt rezultatul planului lor de a mă scoate din politică şi de a mă reduce la tăcere? Aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în cazurile altora, în alte dosare, dar faţă de care cei doi au acţionat cu mai puţină patimă. Iar procurorii aceştia care au avut într-un final curajul să vorbească, să arate abuzurile şefei DNA, au fost revocaţi din funcţii de către CSM, la cererea lui Kovesi!", a scris Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru se întreabă cine mai poate restabili legalitatea în funcţionarea justiţiei, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis "îi girează pe aceşti oameni şi le aprobă acţiunile mafiote".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON