URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2018, 16:00

Scandalul Cambridge Analytica: Fiul fostului ministru Ioan Avram Mureșan lucra pentru controversata companie!

Scandalul Cambridge Analytica: Fiul fostului ministru Ioan Avram Mureșan lucra pentru controversata companie! foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apar noi dezvăluiri în scandalul Cambridge Analytica. Fiul fostului ministru țărănist al agriculturii, Ioan Avram Mureșan, Dan Mureșan – care a fost găsit mort în camera sa de hotel în Kenya în 2012 – era angajat al companiei și lucra la campania președintelui kenian Uhuru Kenyatta.

Informaţiile au fost făcute publice de nation.co.ke şi preluate de HotNews.ro.

Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a declarat ca Dan Mureşan a fost predecesorul său în funcţie. "Când m-am angajat nu mi-am dat seama ... el (Dan) tocmai fusese găsit mort in camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber", a spus Wylie, potrivit publicatiei kenyene citate.

Wylie a refuzat să spună cum a murit românul: "Nu pot afirma că a fost ucis. A murit în camera sa de hotel".

La vremea respectivă, Dan Mureşan avea 32 de ani şi lucra pentru firma britanică de consultanţă politică ce a pus la punct strategii electorale în ţări din Africa, sud-estul Asiei și Europa de Est.

Potrivit HotNews, acesta era coordonator al campaniilor electorale pentru clienţii firmei britanice în care activa. În calitate de expert în comunicare politică, a coordonat campanii electorale în Texas, Virginia şi în ţări din estul Europei si Africa. Dan Mureşan a absolvit London School of Economics şi George Washington University, unde a obţinut un masterat în management politic şi naţionalism.

După cum se știe, Cambridge Analytica se află în centrul unui scandal de proporţii, compania fiind acuzată că a folosit, fără consimţământ, datele a nu mai puţin de 50 de milioane de utilizatori ai Facebook, pentru a elabora un soft care să prezică şi să influenţeze voturile alegătorilor în diverse campanii electorale. Datele au fost colectate prin intermediul unei aplicaţii de teste psihologice concepută de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a născut în Moldova şi a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în SUA.

Într-un interviu la CNN, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a recunoscut că inclusiv compania are o vină în acest scandal. "A fost a încălcare majoră a încrederii şi îmi pare foarte rău că s-a întâmplat. Responsabilitatea de bază este să protejăm datele utilizatorilor şi, dacă nu putem să facem asta, nu merităm să avem oportunitatea să servim cetăţenii. Responsabilitatea noastră de acum este ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Facem mai multe lucruri ca să restricţionăm în viitor accesul dezvoltatorilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu există alte Cambridge Analytica", a declarat fondatorul Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON