URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2017, 11:43

Scandal: Un pastor adventist, fost candidat al ALDE Bihor, a fost pus director al Institutului Limbii Române

Scandal: Un pastor adventist, fost candidat al ALDE Bihor, a fost pus director al Institutului Limbii Române (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pastorul adventist George-Ovidiu Doca a candidat, fără succes, în 2016, primul pe lista ALDE Bihor pentru Camera Deputaţilor. Acum, însă, acesta a primit din senin postul de director al Institutului Limbii Române.

Membrii Consiliului de Coordonare al ILR îi cer ministrului Educaţiei, Liviu Pop, să readucă "normalitatea" şi să numească un director cu pregătire, căci actualul nu are "calificare filologică, experienţă managerială şi performanţe ştiinţifice".

Demascat pe Facebook

Despre George-Ovidiu Doca nu se ştiu prea multe. Acesta nu a fost un politician activ la nivelul judeţului Bihor. El este pastor adventist şi a avut o singură ieşire publică la evenimentul de prezentare a candidaţilor ALDE pentru alegerile parlamentare din 2016.

Numirea lui, făcută discret, a fost adusă în atenţia publicului de europarlamentarul Cristian Preda, profesor la Universitatea din Bucureşti.

"Aţi auzit de George-Ovidiu Doca? Eu nu ştiam nimic despre el, până să aflu că e noul director al Institutului Limbii Române. Dom’ director are un CV cam subţire. E doctorand în drept penal la un stabiliment privat. Îl recomandă asta pentru a conduce acest institut? Nu. Să fi fost atunci numit întrucât e predicator al Bibliei? Nici asta nu-l califică. Eu pun pariu că a primit poziţia fiindcă e membru ALDE Bihor. Tăriceanu pierde încă o şansă de a afla când se zice "care" şi când e musai să spui "pe care"", a scris Preda pe Facebook.

Specialiştii "îngrijoraţi"

Ulterior, membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Române i-au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Liviu Pop, pe care-l acuză că a făcut numirea fără concurs.

Scrisoarea a fost trimisă sub semnatura prorectorului Universitatii din Bucureşti, Liviu Papadima, presedintele Consiliului, şi a celorlalţi membri, profesori universitari de prestigiu.

Potrivit hotnews.ro, în scrisoarea deschisă, membrii Consiliului de Coordonare subliniază cî de la infiinţare, în 1999, şi până în prezent, ILR "a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba şi literatura română in universităţi din cele mai diverse puncte ale globului şi să gestioneze un larg program de cursuri şcolare destinate copiilor de origine română din străinătate".

"Ne exprimăm ca atare nedumerirea şi îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenţei, fără măcar o minimă consultare a Consiliului de Coordonare în privinta oportunităţii acestei schimbări. Informaţii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de găsit în spaţiul public. Întelegem, totuşi, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experienţă managerială, nici performantţe ştiintifice sau didactice, condiţii indispensabile ocupării unui post care are, în actuala configuraţie a Institutului, atribuţii nu numai executive, ci şi decizionale", se arata în scrisoarea deschisă adresată Ministrului Educaţiei.

Numit pe lege? 

Mai mult, semnatarii îşi exprima "nedumerirea faţă de eludarea căilor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca".

"Dupa cum se ştie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. În calitatea pe care o avem, am urmărit îndeaproape activitatea Institutului şi nu vedem niciun motiv justificat de derogare în acest caz", spun membrii Consiliului de Coordonare al ILR.

Ca atare, ministrului Liviu Pop i se cere să readucă în "normalitate" ILR, "unul dintre principalii mesageri ai culturii române dincolo de graniţe".

De asemenea, ei spun că instituţia trebuie "condusă de o persoană de prestigiu, calificată în domeniu şi care să-şi fi obţinut postul prin indeplinirea riguroasă a cerinţelor legale şi profesionale".

Scrisoarea este semnata de toti membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane: Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte, Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj; Ana Borca, Institutul Cultural Roman, Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov, Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara, Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da, dar e frumos!
si asortat si la mana are un ceas de masa!!!
Postat 21 Decembrie 2017, 13:14 de ADINA
Nu va mirati, in alde sunt cazuri mult mai grave!
Georgeta Gavris si Daniel Meze, Radio Transilvania, 27 iunie 2007, Georgeta Gavris: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia? T.B.: Nu stiu sa va spun... Carol, Mihai... Daniel Meze: Au mai fost Carol II si Ferdinand... Georgeta Gavris: Ultima carte citita si autorul ei? T.B.: Eu de obicei citesc Biblia, va spun sincer. Indiciu ajutator pt. identificarea personajului: azi T.B. da ordine culturii bihorene!!!
Postat 21 Decembrie 2017, 12:42 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON