Premierul Mihai Tudose susţine că "nici nu poate fi vorba" despre autonomia Ţinutului Secuiesc, clamată de maghiari, afirmând că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag". În replică, UDMR îl acuză că mesajul său este unul "de ev mediu", care "a ameninţat comunitatea maghiară" şi îi solicită să îşi ceară scuze public.
"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a spus, miercuri seară, Mihai Tudose la Realitatea TV.
Hotnews.ro notează că declaraţia a stârnit reacţia UDMR. Porcsalmi Balint, presedintele executiv al Uniunii, a scris, pe Twitter, că mesajul lui Tudose este "caracteristic evului mediu", iar prin el, "premierul Tudose a jignit si a amenintat comunitatea maghiara din Secuime". "Domnia sa poate sa nu fie de acord cu un proiect politic insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere", a spus el.
De asemenea, pe pagina oficiala a presedintelui UDMR Kelemen Hunor a aparut un mesaj, tot al lui Porcsalmi Balint, in care i se cere lui Tudose sa isi ceara scuze public.
Ulterior, într-o altă declaraţie, pe Facebook, Tudose a spus că refuză orice dialog legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, deoarece "este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român". "Discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", afirmă premierul.
Declaraţiile vin în contextul în care luni, la Cluj Napoca, a fost semnată – de către cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) – rezoluţia privind obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.
Rezoluţia arată că Ţinutul Secuiesc ar trebui să devină "o regiune autonomă în limitele sale istorice", cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. Liderii politici maghiari arată că "administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti".
"La o sută de ani după adoptarea Rezoluţiei de la Alba Iulia, maghiarii din România au rămas o comunitate naţională puternică şi generatoare de valori, care doreşte să îşi păstreze identitatea naţională şi patrimoniul cultural, în ciuda politicilor de asimilare a majorităţii guvernelor româneşti din diferitele perioade istorice", scrie în Rezoluţia comună a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, semnată la Cluj-Napoca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.