URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2020, 14:30

Scandal pe şcoala online: Ministerul Educaţiei îi obligă pe elevi şi părinţi să semneze declaraţii că nu vor înregistra orele online

Scandal pe şcoala online: Ministerul Educaţiei îi obligă pe elevi şi părinţi să semneze declaraţii că nu vor înregistra orele online sursa foto: schooleducationgateway.eu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără consultări publice sau măcar o explicaţie coerentă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a introdus două declaraţii pe propria răspundere pentru şcoala online, prin care îi obligă pe profesori, elevi şi părinţi să nu înregistreze lecţiile ţinute pe internet şi să nu distribuie imagini din aceste ore.

Este pentru prima oară când Ministerul vrea să oblige toţi părinţii şi elevii să semneze un asemenea act.

Obligaţia există deja

Potrivit edupedu.ro, formularul a fost deja transmis tuturor şcolilor din România şi prevede că fiecare părinte, elev şi profesor se obligă să respecte câteva reguli: „să nu înregistrez prin niciun procedeu activităţile didactice şi să nu le multiplic sub nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”, dar şi „să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”.

În formulare se menţionează că semnatarii cunosc articolul 326 din Codul Penal, privind falsul în declaraţii, conform căruia cel care comite această infracţiune riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Nu se precizează, însă, ce se întâmplă cu cei care nu semnează declaraţia.

Această obligaţie de a nu înregistra orele online există deja, motiv pentru care decizia MEC de a introduce acum aceste declaraţii este cel puţin bizară. În Legea 1/2011 se prevede că „înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”, articol de altfel invocat în declaraţiile transmise acum de Ministerul Educaţiei.

De altfel, prevederea din lege a şi stârnit dezbateri în spaţiul public, încă din precedentul an şcolar, când elevii şi părinţii au acuzat că unii profesori sunt depăşiţi de tehnică şi nu sunt apţi pentru a susține ore online.

Declaraţie MEC

Ministerul, "campion la plimbat hârtii"

Reprezentanţii organizaţiilor de elevi şi părinţi contestă măsura Ministerului de a transmite aceste declaraţii în şcoli. Consiliul Naţional al Elevilor a cerut explicit MEC să elimine „aceste declaraţii inutile” şi să monitorizeze „îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene,  activitatea didactică online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

„În timp ce situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziţia către educaţia online a multor unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării devine campion naţional la plimbat hârtii. Aceste declaraţii sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menţionate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori, părinţi. E mult mai uşor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câţi elevi care nu au acces la internet vor completa această declaraţie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele CNE, pentru edupedu.ro.

Totodată, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a anunţat că „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării” şi că angajamentul cu pricina nu ar avea nicio valoare juridică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Drepturi de Autor ?!?
Nu e voie să înregistrezi și să publici ... ca să nu-i faci de râs cât de caraghioși sunt unii !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 17:49 de CrisDumi
Incompetenii cu studii pe post de dascali
Incopentenii pe post de dascali incearca sa isi protejeze prostia. Scoliti la apelul bocancilor, fara chemare spre meseria de dascal incearca sa se , sa isi ascunda lacunele scolastice, educationale, culturale, ligvistice in spatele unor declaratii ale copiilor! Rusine tuturor guvernelor si ministrilor invatamantului din ultimii 30 de ani, toti ar trebui anchetati pentru subminarea invatamantului national, ocnele de sare, la bezna fizica a ocnelor ar trebui sa stati pana la sfarsitul vostru!
Postat 28 Octombrie 2020, 16:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON