URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2020, 14:30

Scandal pe şcoala online: Ministerul Educaţiei îi obligă pe elevi şi părinţi să semneze declaraţii că nu vor înregistra orele online

Scandal pe şcoala online: Ministerul Educaţiei îi obligă pe elevi şi părinţi să semneze declaraţii că nu vor înregistra orele online sursa foto: schooleducationgateway.eu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără consultări publice sau măcar o explicaţie coerentă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a introdus două declaraţii pe propria răspundere pentru şcoala online, prin care îi obligă pe profesori, elevi şi părinţi să nu înregistreze lecţiile ţinute pe internet şi să nu distribuie imagini din aceste ore.

Este pentru prima oară când Ministerul vrea să oblige toţi părinţii şi elevii să semneze un asemenea act.

Obligaţia există deja

Potrivit edupedu.ro, formularul a fost deja transmis tuturor şcolilor din România şi prevede că fiecare părinte, elev şi profesor se obligă să respecte câteva reguli: „să nu înregistrez prin niciun procedeu activităţile didactice şi să nu le multiplic sub nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”, dar şi „să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”.

În formulare se menţionează că semnatarii cunosc articolul 326 din Codul Penal, privind falsul în declaraţii, conform căruia cel care comite această infracţiune riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Nu se precizează, însă, ce se întâmplă cu cei care nu semnează declaraţia.

Această obligaţie de a nu înregistra orele online există deja, motiv pentru care decizia MEC de a introduce acum aceste declaraţii este cel puţin bizară. În Legea 1/2011 se prevede că „înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”, articol de altfel invocat în declaraţiile transmise acum de Ministerul Educaţiei.

De altfel, prevederea din lege a şi stârnit dezbateri în spaţiul public, încă din precedentul an şcolar, când elevii şi părinţii au acuzat că unii profesori sunt depăşiţi de tehnică şi nu sunt apţi pentru a susține ore online.

Declaraţie MEC

Ministerul, "campion la plimbat hârtii"

Reprezentanţii organizaţiilor de elevi şi părinţi contestă măsura Ministerului de a transmite aceste declaraţii în şcoli. Consiliul Naţional al Elevilor a cerut explicit MEC să elimine „aceste declaraţii inutile” şi să monitorizeze „îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene,  activitatea didactică online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

„În timp ce situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziţia către educaţia online a multor unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării devine campion naţional la plimbat hârtii. Aceste declaraţii sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menţionate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori, părinţi. E mult mai uşor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câţi elevi care nu au acces la internet vor completa această declaraţie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele CNE, pentru edupedu.ro.

Totodată, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a anunţat că „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării” şi că angajamentul cu pricina nu ar avea nicio valoare juridică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Drepturi de Autor ?!?
Nu e voie să înregistrezi și să publici ... ca să nu-i faci de râs cât de caraghioși sunt unii !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 17:49 de CrisDumi
Incompetenii cu studii pe post de dascali
Incopentenii pe post de dascali incearca sa isi protejeze prostia. Scoliti la apelul bocancilor, fara chemare spre meseria de dascal incearca sa se , sa isi ascunda lacunele scolastice, educationale, culturale, ligvistice in spatele unor declaratii ale copiilor! Rusine tuturor guvernelor si ministrilor invatamantului din ultimii 30 de ani, toti ar trebui anchetati pentru subminarea invatamantului national, ocnele de sare, la bezna fizica a ocnelor ar trebui sa stati pana la sfarsitul vostru!
Postat 28 Octombrie 2020, 16:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON