URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2020, 12:26

Scandal pe "lumină". Preşedintele Klaus Iohannis le cere lui Orban şi lui Vela să anuleze acordul cu Biserica Ortodoxă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce măsura luată de Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română, pentru distribuirea Paştilor sfinţite şi luminii de Înviere, a iscat un val de nemulţumire, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la prânz că le va cere premierului Ludovic Orban şi ministrului Marcel Vela să revină asupra deciziei. 

"Vom avea înmormântări"

Într-o scurtă declaraţie susţinută la prânz, preşedintele României a criticat "aşa zisul acord" între Biserica Ortodoxă şi Ministerul de Interne.

"Ca să fie foarte clar, poate nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, cuvântul de ordine este "Staţi acasă!". Este regretabil să observăm şi în viaţa noastră şi în viaţa publică că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa zis acord între Biserica Ortodoxă şi Ministerul de Interne. Mulţi români au înţees că e cazul să ne relaxăm. Nu este cazul", a afirmat Klaus Iohannis.

"Peste câteva minute voi începe o şedinţă cu premierul Orban, ministrul Vela. În cadrul acestei şedinţe, voi solicita premierului Orban şi ministrului de Interne să revină asupra acestui acord. Să găsească, dacă vor, o formulă care să respecte principiul "Staţi acasă" şi să se încadreze perfect în starea de urgenţă şi să respecte toate ordonanţele militare", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a repetat mesajul transmis şi marţi: "Dragi români, indiferent ce vă spun unii şi alţii, eu vă spun acelaşi lucru pe care vi-l spun şi medicii, experţii şi OMS: staţi acasă!". Iohannis a avertizat apoi foarte dur: "Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări". 

Protocol periculos

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară că MAI a încheiat un protocol cu Patriarhia Română, care prevede, între altele, că pâinea binecuvântată şi Lumina de Înviere vor fi duse credincioşilor cu sprijinul forţelor MAI, adică poliţişti dar şi jandarmi ori angajaţi ai ISU.

Practic, conform înţelegerii, românii vor putea ieşi din case pentru a merge până la biserici, în locuri special amenajate, pentru a lua Paşti. 

"Între BOR si MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, între 7 şi 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie, exact ca la magazinele comerciale. În declaraţia pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea "pentru ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective", a anunţat Vela.

Potrivit acestuia, pentru cei bolnavi şi pentru persoanele peste 65 de ani, paştele va fi distribuit la domiciliu, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti, cu respectarea măsurilor de protecţie. 

Vela a mai spus că distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20. "Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomeraţiei, păstrând restricţia de maximum 3 persoane", a mai spus Vela.

Criticat, Vela a susţinut că preşedintele a fost de acord

După ce măsura a fost criticată de mai multe persoane, inclusiv din cadrul Guvernului, potrivit unor surse din presa centrală, Marcel Vela a declarat la Digi24 că preşedintele României a ştiut de măsură şi a fost de acord cu aceasta. "Domnul preşedinte întotdeauna a fost de acord şi a fost de acord şi cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului".

Mai mult, în intervenţia televizată, ministrul de Interne a susţinut că avea informaţii că primari PSD pregăteau "diversiuni gen 10 august" de Paşti, adică stârneau credincioşii să asalteze bisericile. 

"Pentru sâmbătă, sunt suficient de mulţi cetăţeni de bine din alte partide care vor să facă diversiuni şi să strânească mici diversiuni gen 10 august. Nu am vrut ca biserica să devină un subiect de ştiri care să facă înconjurul lumii din cauza unor primari pesedişti. Am informaţii sigure că mulţi eroi politici care se urcă pe valul pandemiei şi vor să aducă puncte electorale se folosesc de acest eveniment sacru. Pentru a evita asemenea gânduri incorecte ale unor politicieni care stârneau credincioşii să asalteze bisericile, am convenit cu BOR să găsim o cale de mijloc, cu înţelepciune, cu celeritate", a afirmat Marcel Vela.

PSD: Ministrul Vela răspândeşte informaţii false

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat printr-un comunicat în care spune că "ministrul Vela încearcă să-şi acopere incoerenţa măsurilor adoptate prin ordonanţele militare aruncând, din nou, vina pe PSD".

"Este ruşinos să vii să invoci ZVONURI pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial. Ministrul Vela decredibilizează total Ministerul pe care îl reprezintă, aruncând bârfe în spaţiul public. (...) Îi atragem atenţia domnului ministru Vela că răspândirea de informaţii false constituie infracţiune. De aceea, îl somăm public să aducă dovezi pentru cele afirmate, altfel credibilitatea sa, care oricum lasă de dorit, va fi egală cu ZERO", a precizat Ciolacu.

Paşte cu viruşi?

Dacă pe unii credincioşi decizia privind împărţirea luminii şi paştelor i-a mulţumit, mai multe voci au criticat măsurile anunţate de Marcel Vela. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat că, prin acestea, Vela şi Orban vor să câştige voturi din partea credincioşilor, arătându-se "amicii" acestora.

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a avertizat la Digi24 că trimiterea poliţiştilor în misiunile menţionate este o măsură extrem de periculoasă şi că a fost sunat de mai mulţi angajaţi ai MAI care au criticat decizia.

Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, a evitat să se exprime direct pe marginea deciziei, însă a spus că - evident - în cazul în care există mai multe contacte creşte riscul de creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat încă de marţi seara că a militat pentru "continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării" când a fost consultat în privinţa măsurilor de Paşte. 

"Este un moment deosebit, un moment religios, dar şi un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufleteşti, cât şi cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanţare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacţilor, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toţi pacienţii care se prezintă sunt suspecţi de coronavirus", a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

UPDATE: La loc comanda!

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, corectarea acestor măsuri, în urma unei discuţii cu Patriarhul Daniel. În esenţă, oamenii nu mai sunt invitaţi să iasă din case pentru a merge după Paşti şi poliţiştii şi alţi angajaţi ai MAI nu mai sunt deloc implicaţi în transportul şi distribuirea Luminii Sfinte, Paştile urmând să fie distribuite  de angajaţi şi voluntari.

Detalii în articolul ”Vela, la loc comanda: Credincioşii nu mai ies din case pentru a primi Paştile, iar polițiștii nu le vor mai duce Sfânta Lumină (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@Toata lumea
Eu cred ca multi nici nu citesc articolul de mai sus. Treaba e destul de simpla de inteles si corect organizata: ---1) Sfintele Pasti "vor fi distribuite credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, între 7 şi 17 în toate parohiile din patriarhia română. Adica ai 20 de ore (in 2 zile) ca sa mergi pana la Biserica cea mai apropiata sa poti sa le iei. Ce cozi asa imense se pot forma? Pe langa faptul ca sunt deci destule locuri unde oamenii pot sa mearga sa le ia, cred ca acesti oameni (da, e vb aceeasi oameni care in marea lor parte stau cuminti in case de cand s-au introdus masurile de distantare sociala chair daca nu au putut intampina cum se cuvine Intrarea Domnului in Ierusalim aka "Floriile" si au renuntat sa mearga la cimitire in Sambata lui Lazar) au dovedit ca pot sa faca asta intr-un mod civilizat si sigur. ---2) Legat de Sfanta Lumina "distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20. Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc". In zonele de case, asta se poate face fara problema. In zonele mai dense, cartierele de blocuri, e mai ccomplicata treaba, dar din nou, ca si pana acum, acelasi bun simt care a fost aratat de marea parte a ortodocsilor is va face simtita prezenta. Atentie! Am specificat "marea parte", asa ca nu sariti pe mine. Cele bune si Pasti fericite la toata lumea, fara ura si pizma!
Postat 15 Aprilie 2020, 22:35 de And
oradeaveche
E stare de urgență în regim de război, e mai greu cu demisul și plimbatul cățelului. Cat despre Velea , își face treabă bine, și amenzi multe pt proști.
Postat 15 Aprilie 2020, 22:31 de Sandu2100
oradea1234
Vino cu ceva original când mă ataci. Unu, sânt greco-catolic, imbecil cum ești nu ți-ai dat seama după discursul cu episcopi. Doi, fiind greco catolic nu sânt ungur. Ce să-i faci, ne-a iubit Maria Tereza de ne-a acceptat religia asta...
Postat 15 Aprilie 2020, 19:56 de oradeaveche
Sandu
Sper să aibă suficientă autoritate să scoată legea asta și să-l demită pe Velea, legea îi discriminatoare din mai multe puncte de vedere.
Postat 15 Aprilie 2020, 19:32 de oradeaveche
Oradea1234
Da tristule pentru că atunci n-a venit nimeni cu inițiativa asta, s-a făcut discriminare din rațiuni electorale, îi nevoie de masa de votanți ortodocși. Când episcopii noștri mureau în pușcării pentru principii, ai voștri se plimbau cu Cadillacu...
Postat 15 Aprilie 2020, 19:26 de oradeaveche
Intoleranti primitivi, batuti in cap
Ati observat ca la Pastele reformatilor si catolicilor, nimeni nu a comentat nimic negativ, iar la Pastele ortox, intolerantii isi varsa ura si veninul peste tot ?
Postat 15 Aprilie 2020, 18:24 de Oradea2020
Vorbesti prostii
Faptul ca stau la poarta si primesc sfanta Lumina nu te poate imbolnavi.Dar esti prea ateu sa-ti dai seama de acest lucru Oricat ar incerca unii sa inlature credinta din noi,nu o vor putea
Postat 15 Aprilie 2020, 15:12 de benz
Benz
Bine ai venit pe la noi. Președintele e LUTERAN de religie. Stai acasă, și nu vorbii prea mult
Postat 15 Aprilie 2020, 13:46 de Sandu2100
@benz
Din cate stiu, presedintele NU este catolic. Apartine unei religii occidentale si nu orientale, dar nu este catolic. Insa, indiferent de religie, trebuie sa fii IMBECIL sa accepti ce doreste BOR. De ce au intrat sute de mii in somaj tehnic??? De ce sunt sute de mii amendati??? De ce am stat o luna inchisi in case??? Ca sa stricam totul cu UN OBICEI MEDIEVAL???? DA. Sa aiba voie dar apoi toti care au participat sa semneze CA RENUNTA la orice tratament medical in urmatoarele luni respectiv sa fie in mod OBLIGATORIU CARANTINATI pe banii LOR in urmatoarea LUNA.
Postat 15 Aprilie 2020, 13:43 de sasi
Ma miram sa fie Iohanis de acord
Cum ati crezut ortodocsilor ca neamtu catolic o sa fie de acord cu masurile pentru romanii ortodocsi?
Postat 15 Aprilie 2020, 13:31 de benz
unde traim?
Pe ce lume traim? Acum pe bune, asta e important ca BOR sa nu-si piarda din enoriasi si acestia sa nu se decompenseze de la dogma??? Chiar atat tupeu ? Enoriasii de orice confesiune au pierdut locuri de munca, au pierdut venituri si unii chiar si afaceri. Ce kko facem acum? Sa faca BOR o minune sa dispara virusul si atunci e liber le flendureala. Ce zice biserica ? Se baga?
Postat 15 Aprilie 2020, 13:23 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON