URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2020, 15:50

Scandal în Cărpinet: sătenii au ieşit cu furcile să-şi apere un teren pe care ar urma să fie construită o parcare în marginea DN 76 (VIDEO)

Scandal în Cărpinet: sătenii au ieşit cu furcile să-şi apere un teren pe care ar urma să fie construită o parcare în marginea DN 76 (VIDEO) captură Facebook / Horia Dumitraș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de aproximativ 20 de săteni din Cărpinet a protestat vineri dimineaţă pe marginea DN76 Oradea – Deva împotriva intenţiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România de a amenaja o parcare pe terenuri despre care nu ştiau că le-au fost expropriate încă din 2012. Pentru că oamenii erau nervoşi şi ameninţători, a fost necesară intervenţia Poliţiei.

„Revoluţia pământului”

Localnicii, între care şi femei în vârstă cu furci şi bâte, s-au adunat pe marginea DN76 în jurul orei 11, unde se afla şi primarul comunei Cărpinet, Petru Curta, căruia i-au spus că sunt nemulţumiţi fiindcă li s-au „furat terenurile” de către constructorii care reabilitează tronsonul Ştei-Vârfurile al DN76 (asocierea de firme Drum Asfalt, Trameco, Ile Viorel Construct şi Vahostav SK din Slovacia).

Mai mulţi angajaţi ai acestor firme au ajuns vineri dimineaţă în Cărpinet, dar oamenii nu au vrut să-i lase pe terenurile lor, aflate pe marginea şoselei.

„Să facem o revoluţie a pământului! În 89 tineretul şi-a vărsat sângele să ne deie pământurile, amu’ ni le iau înapoi”, s-a plâns o săteancă, în timp ce alţii îl înjurau pe fostul primar, Gheorghe Ienciu, spunând că a făcut o „escrocherie”, în sensul că în 2012, în calitate de preşedinte al unei comisii de expropriere, i-a lăsat fără terenuri şi nu le-a spus că au fost expropriaţi pentru construirea unei parcări, iar apoi au plătit şi impozite pe ele.

După aproape o oră de răzmeriţă, Poliţia a fost chemată la faţa locului pentru a calma spiritele, iar localnicii s-au risipit pe la casele lor.

„Nu ştiau”

Actualul primar al comunei Cărpinet, Petru Curta, a explicat BIHOREANULUI că viitoarea parcare de pe marginea DN 76 ar urma să aibă o lungime de 200 metri şi o lăţime de 50 metri, iar sătenii nu ştiau despre acest lucru până la mijlocul săptămânii.

„Miercuri au venit la Primărie reprezentanţi ai grupului Selina, să ne comunice că au câştigat licitaţia pentru reabilitarea DN76 pe tronsonul Ştei - Vârfuri şi că în calitate de primar trebuie să aduc la cunoştinţa oamenilor că vor veni cu utilaje şi să elibereze terenurile. Când am mers să le spun, oamenii s-au supărat, că nu ştiau nimic despre asta. Azi-dimineaţă, când au ajuns aici angajaţii Selina, au venit şi ei să protesteze”, a spus edilul.

Acesta a adăugat că Poliţia le-a cerut constructorilor să părăsească terenurile în dispută şi să revină ulterior, dar cu documente care să ateste că au fost expropriate pentru realizarea parcării.

Rugăminte la CNAIR

Primarul Petru Curta a mai declarat BIHOREANULUI că în Primărie a găsit documente ce atestă că în 2012 sătenii au fost expropriaţi, dar predecesorul său, Gheorghe Ienciu, nu le-a adus la cunoştinţă acest lucru şi nici nu le-a comunicat cuantumul sumelor de bani pe care ar fi urmat să-i primească în schimbul terenurilor.

Pe de altă parte, edilul a afirmat că zilele trecute s-a adresat secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale şi Regionalei Cluj de Drumuri şi Poduri (din subordinea CNAIR) pentru a le sugera ca viitoarea parcare de pe marginea DN76 să fie construită nu în sat, pe terenurile apărate vineri de localnici, ci la unul dintre cele două capete ale localităţii, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Adevarul doare
Daca cineva ar veni in casa ta sau pe pamantul tau sa il ia abuziv si tu l ai face hot? Nu am facut pe nimeni hot,nu am jignit familia nimanui asa cum faci tu,mi am spus punctul de vedere ca un om decent. Bunicul meu,la fel ca altii au muncit din greu acele pamanturi pentru a avea ce pune pe masa. Daca dl primar nu mai e printre noi de ce se continua escrocheria propusa de el,cine are interes sa continue,stiind ca tot e un fals?
Postat 06 Martie 2021, 19:07 de Justagirl
@justagirl
Faptul ca postezi cu un nick de fata, nu inseamna ca ai dreptul sa fii nesimtita. Hoata esti tu cu familia ta. Nu face tu hot pe toata lumea. Nu sunt toti ca si voi. Daca fostul primar a fost escroc, el trebuie sa plateasca. Oamenii au ramas fara cuvinte cand au vazut ca vin unii sa se instaleze pe terenurile lor. Ce au furat oamenii acestia ? Unul singur (primarul) i-a lasat pe ei fara terenuri. P.S. justagirl; Nu ti-e rusine ? Intrebare retorica. Daca ti-ar fi rusine nu ai face scrie astfel de mizerii.
Postat 06 Martie 2021, 08:11 de B90
Sa plateasca cu functia toti cei care sunt in spatele acestei marsavii
O tara de hoti si de incompetenti. Sa ai titlu de proprietate asupra unui teren si sa platesti impozitul la zi iar cineva sa il ia cu forta numai pentru ca are o functie. Si da,bunicii nostri si au dat viata pentru un petic de pamant ,D zeu le va plati celor care au o minte bolnava si vor sa il ia abuziv.
Postat 05 Martie 2021, 15:50 de Justagirl
cnari-cnadr, sau cu mama saraciei s'o mai fi chemat..
La asemenea evenimente se vede ce hram poarta firma asta de gropi si hopuri care proiecteaza drumurile in tara. Alveolele de intrare iesire din localitati te pun sa franezi si pe sensul de iesire din localitati lucru doar la prostii din cnair. Sa pui o ditamai parcare a unui drum national in mijlocul satului si nu undeva in extravilan denota o prostie totala, or fi confundat prostovanii comunitatea locala cu o sursa de cur... prostituate pentru soferii in tranzit. Sa le puna si becuri rosii la intrare in parcare ca sa stie soferii unde se afla. Ca cum proiecatanti ca cam asa si drumurile. Porcoi de bani pe lefuri la incompetenti si prosti, drumuri din parti!
Postat 17 Iulie 2020, 16:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON