URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2017, 11:59

Scandal diplomatic: Ungaria suspendă pe termen nelimitat sprijinul acordat României pentru aderarea la OCDE

Scandal diplomatic: Ungaria suspendă pe termen nelimitat sprijinul acordat României pentru aderarea la OCDE foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E scandal diplomatic în toată regula, după ce Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Decizia a fost luată după ce autorităţile române au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

"Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obţine calitatea de membru", a transmis secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta, citat de Mediafax.

Ca reacţie, ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că măsura este inadecvată şi contraproductivă.

"În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă.România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală", se arată într-un comunicat.

De la DNA

Scandalul în jurul liceului Romano Catolic din Târgu Mureș a pornit de la o anchetă DNA, începută anul trecut, în urma căreia judecătorii au anulat actul de înfiinţare a instituţiei, astfel că soarta sutelor de copii care şi-au început studiile acolo este incertă.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, acuzaţi de fapte de corupţie erau atunci șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi directorul liceului. Procurorii anticorupţie susţin că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a acordat avizul pentru înfiinţarea liceului fără acordul Ministerului Educaţiei. La mijloc este şi o sumă de bani - un milion şi jumătate de lei - acordată în 2014 de Consiliul Local Târgu Mureş pentru renovarea clădirii în care urma să funcţioneze instituţia de învăţământ, spun anchetatorii.

Lucrurile s-au agravat în vară, când Tribunalul Mureş a decis că documentul de înfiinţare a liceului să fie anulat. Hotărârea nu este însă definitivă.

Scandalul a atras şi atenţia Guvernului din Ungaria, care a anunţat că îşi retrage sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, pe motiv că autorităţile de la noi ar fi decis suspendarea cursurilor.

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul vecin va dori să strice relaţiile diplomatice bilaterale şi că a cerut ministrului de Externe şi celui al Educaţiei să explice cât mai clar situaţia liceului de la Târgu Mureș.

Atac la minorități

Potrivit Mediafax, Levente Magyar a mai declarat că MAE din Ungaria a transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autorităţile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la Bucureşti, au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

"Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor ungare şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor", a spus Magyar.

Acesta susține că decizia privind activităţile şcolare va pune sute de familii din Ungaria într-o poziţie imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învăţământului maghiar din Târgu-Mureş în cel mai scurt timp posibil.

Totuși, diplomaţia de la Bucureşti a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală.

"Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile", se mai arată în comunicat.

Mediafax arată că OCDE este o organizaţie internaţională care reuneşte 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. România şi-a depus candidatura în urmă cu câţiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizaţia ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON