URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2021, 08:00

Scandal cu bătaie... lungă: O încăierare la un majorat din Bihor s-a lăsat cu dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist (VIDEO)

Scandal cu bătaie... lungă: O încăierare la un majorat din Bihor s-a lăsat cu dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist (VIDEO) CHEF CU PUMNI. Daniel Sala (foto) nu îşi mai aminteşte decât vag de bătaia pe care a încasat-o în faţa căminului cultural din Budureasa. "Tot ce-mi aduc aminte este că au venit la mine părinţii fetei, organizatorii majoratului, să îmi spună să nu sun pe nimeni ca să nu stric cheful"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Petrecerea de majorat a unei tinere din Budureasa, sărbătorită în iarna lui 2018 în căminul cultural din comună, s-a terminat cu un scandal de pomină. Unul dintre invitaţi a fost bătut măr de un grup de tineri şi a ajuns la spital cu traumatisme, vânătăi şi escoriaţii.

Autorii nu au fost traşi, însă, la răspundere. Povestea n-a fost lămurită nici până azi, la mai bine de 2 ani de la întâmplare, părinţii victimei indicându-l ca responsabil pe poliţistul care a început cercetările, şef de post în Budureasa, din dosarul căruia ar fi dispărut probe...

De la bal, la spital 

Scandalul s-a produs în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2018. Victima, Daniel Sala, acum în vârstă de 20 de ani, susţine că bătaia s-a iscat din senin, într-un moment în care a ieşit din clădirea unde se ţinea petrecerea, să ia puţin aer. Un individ pe care nu îl cunoştea s-ar fi legat de el şi i-a tras o palmă. Câteva minute mai târziu, agresorul s-a întors cu mai mulţi tineri care au tăbărât pe el. Doi l-au ţinut, iar alţi doi l-au lovit până când şi-a pierdut cunoştinţa. 

După ce şi-a revenit din leşin, tânărul şi-a sunat tatăl, care a vrut să apeleze 112, dar au intervenit părinţii sărbătoritei, cerându-i să nu strice petrecerea. "M-or minţit şi mi s-o spus că copilul n-are absolut nimic, că el e de vină şi că şi-o meritat ce-o făcut. L-am luat acasă, iar dimineaţa, când şi-o revenit, l-am dus direct la spital, că era tot umflat", explică Viorel Sala (foto), tatăl tânărului.

Dosar la plimbare

Ancheta a fost începută de şeful de post Andrei Bolcaciu. S-au făcut audieri şi, totodată, au fost ridicate imaginile camerelor de supraveghere. "Am fost şi eu, şi poliţiştii, şi avocatul meu de atunci; am văzut înregistrarea. Se vedea clar că erau mai mulţi care îmi loveau copilul", zice Viorel Sala. 

Cazul părea o banală încăierare între tineri, însă ancheta s-a complicat după ce, în timpul audierilor, s-a descoperit că printre suspecţi se află şi un soldat. Ca atare, dosarul a fost declinat la Parchetul Militar Cluj. Aici, însă, procurorii n-au găsit dovezi suficiente pentru a-l trimite în judecată pe militar, motiv pentru care, în octombrie 2020, au clasat acuzaţiile faţă de el, iar faţă de ceilalţi patru suspecţi, civili, au decis ca ancheta să fie continuată acolo de unde a plecat, la Parchetul Beiuş.

Uite proba, nu e proba

Intrigat de soluţia procurorilor militari, Sala a cerut o copie după dosarele de urmărire penală, atât după cel de la Cluj, cât şi de la Beiuş. Aşa a descoperit, susţine el, că dispăruseră declaraţiile luate "la cald" protagoniştilor, proceduri la care a fost de faţă şi avocatul lor, în locul lor apărând alte depoziţii, de care avocatul nu ştia nimic.  

"În noile declaraţii, toţi dădeau vina pe copilul meu, că era băut şi pus pe scandal. Militarul, care iniţial a admis că i-a dat o palmă şi apoi l-a lovit cu piciorul în spate, nega tot, pretinzând că doar a discutat cu unul dintre agresori". Mai ciudat, spune tot tatăl victimei, era că din înregistrarea video de mai bine de jumătate de oră, la dosar a mai rămas un filmuleţ mult mai scurt, de maximum 15 minute, care nici nu a surprins întregul scandal. 

Poliţişti în audieri

Revoltat, Sala a contestat soluţia Parchetului Militar în instanţă, cerând în timpul dezbaterilor să fie depusă la dosar filmarea originală şi, în paralel, l-a reclamat pe şeful de post din Budureasa pentru abuz în serviciu. 

"Poliţistul m-a tot căutat, mă liniştea, să nu mă stresez, că va pune înapoi filmarea, că totul va fi bine. Când colo, n-a făcut nimic. La cererea noastră, au fost audiate deja mai multe persoane care au vizionat înregistrarea, inclusiv colegi de-ai poliţistului. Toţi susţin că filmuleţul a fost mai lung. Sunt curios dacă se va mai găsi originalul", zice Sala. 

"Nu-mi convine" 

Poliţistul reclamat neagă acuzele. "Eu mi-am făcut datoria. Ştiu că dl Sala mi-a scos o grămadă de vorbe prin comună şi nu am să las în aer povestea, nu-mi convine", a declarat Andrei Bolcaciu (foto)

El susţine că există documente care dovedesc faptul că filmarea e întreagă la dosar, însă nu poate explica de ce martorii audiaţi, inclusiv colegi de-ai lui, îşi aduc aminte că filmarea ar fi fost mai lungă. "Eu nu ştiu ce e în dosarul acela în care dl Sala m-a reclamat. Nu mi s-a adus la cunoştinţă nimic, nu am fost chemat, audiat", a închis agentul discuţia.

Cine are dreptate? Rămâne să o stabilească procurorii din Beiuş. Cert este că povestea e încă departe de sfârşit, iar insistenţa cu care familia îşi caută dreptatea le-a atras supărare în comunitate. Nu atât pentru că s-au luat de "omul legii", ci pentru că agresorii, la fel ca victima, sunt deja studenţi, iar o eventuală "pată" în cazier le-ar strica viitorul. Pentru nişte pumni...

Vezi mai jos câteva fragmente din imaginile surprinse pe camerele de supraveghere!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON