URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2021, 08:00

Scandal cu bătaie... lungă: O încăierare la un majorat din Bihor s-a lăsat cu dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist (VIDEO)

Scandal cu bătaie... lungă: O încăierare la un majorat din Bihor s-a lăsat cu dosare penale, inclusiv împotriva unui poliţist (VIDEO) CHEF CU PUMNI. Daniel Sala (foto) nu îşi mai aminteşte decât vag de bătaia pe care a încasat-o în faţa căminului cultural din Budureasa. "Tot ce-mi aduc aminte este că au venit la mine părinţii fetei, organizatorii majoratului, să îmi spună să nu sun pe nimeni ca să nu stric cheful"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Petrecerea de majorat a unei tinere din Budureasa, sărbătorită în iarna lui 2018 în căminul cultural din comună, s-a terminat cu un scandal de pomină. Unul dintre invitaţi a fost bătut măr de un grup de tineri şi a ajuns la spital cu traumatisme, vânătăi şi escoriaţii.

Autorii nu au fost traşi, însă, la răspundere. Povestea n-a fost lămurită nici până azi, la mai bine de 2 ani de la întâmplare, părinţii victimei indicându-l ca responsabil pe poliţistul care a început cercetările, şef de post în Budureasa, din dosarul căruia ar fi dispărut probe...

De la bal, la spital 

Scandalul s-a produs în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2018. Victima, Daniel Sala, acum în vârstă de 20 de ani, susţine că bătaia s-a iscat din senin, într-un moment în care a ieşit din clădirea unde se ţinea petrecerea, să ia puţin aer. Un individ pe care nu îl cunoştea s-ar fi legat de el şi i-a tras o palmă. Câteva minute mai târziu, agresorul s-a întors cu mai mulţi tineri care au tăbărât pe el. Doi l-au ţinut, iar alţi doi l-au lovit până când şi-a pierdut cunoştinţa. 

După ce şi-a revenit din leşin, tânărul şi-a sunat tatăl, care a vrut să apeleze 112, dar au intervenit părinţii sărbătoritei, cerându-i să nu strice petrecerea. "M-or minţit şi mi s-o spus că copilul n-are absolut nimic, că el e de vină şi că şi-o meritat ce-o făcut. L-am luat acasă, iar dimineaţa, când şi-o revenit, l-am dus direct la spital, că era tot umflat", explică Viorel Sala (foto), tatăl tânărului.

Dosar la plimbare

Ancheta a fost începută de şeful de post Andrei Bolcaciu. S-au făcut audieri şi, totodată, au fost ridicate imaginile camerelor de supraveghere. "Am fost şi eu, şi poliţiştii, şi avocatul meu de atunci; am văzut înregistrarea. Se vedea clar că erau mai mulţi care îmi loveau copilul", zice Viorel Sala. 

Cazul părea o banală încăierare între tineri, însă ancheta s-a complicat după ce, în timpul audierilor, s-a descoperit că printre suspecţi se află şi un soldat. Ca atare, dosarul a fost declinat la Parchetul Militar Cluj. Aici, însă, procurorii n-au găsit dovezi suficiente pentru a-l trimite în judecată pe militar, motiv pentru care, în octombrie 2020, au clasat acuzaţiile faţă de el, iar faţă de ceilalţi patru suspecţi, civili, au decis ca ancheta să fie continuată acolo de unde a plecat, la Parchetul Beiuş.

Uite proba, nu e proba

Intrigat de soluţia procurorilor militari, Sala a cerut o copie după dosarele de urmărire penală, atât după cel de la Cluj, cât şi de la Beiuş. Aşa a descoperit, susţine el, că dispăruseră declaraţiile luate "la cald" protagoniştilor, proceduri la care a fost de faţă şi avocatul lor, în locul lor apărând alte depoziţii, de care avocatul nu ştia nimic.  

"În noile declaraţii, toţi dădeau vina pe copilul meu, că era băut şi pus pe scandal. Militarul, care iniţial a admis că i-a dat o palmă şi apoi l-a lovit cu piciorul în spate, nega tot, pretinzând că doar a discutat cu unul dintre agresori". Mai ciudat, spune tot tatăl victimei, era că din înregistrarea video de mai bine de jumătate de oră, la dosar a mai rămas un filmuleţ mult mai scurt, de maximum 15 minute, care nici nu a surprins întregul scandal. 

Poliţişti în audieri

Revoltat, Sala a contestat soluţia Parchetului Militar în instanţă, cerând în timpul dezbaterilor să fie depusă la dosar filmarea originală şi, în paralel, l-a reclamat pe şeful de post din Budureasa pentru abuz în serviciu. 

"Poliţistul m-a tot căutat, mă liniştea, să nu mă stresez, că va pune înapoi filmarea, că totul va fi bine. Când colo, n-a făcut nimic. La cererea noastră, au fost audiate deja mai multe persoane care au vizionat înregistrarea, inclusiv colegi de-ai poliţistului. Toţi susţin că filmuleţul a fost mai lung. Sunt curios dacă se va mai găsi originalul", zice Sala. 

"Nu-mi convine" 

Poliţistul reclamat neagă acuzele. "Eu mi-am făcut datoria. Ştiu că dl Sala mi-a scos o grămadă de vorbe prin comună şi nu am să las în aer povestea, nu-mi convine", a declarat Andrei Bolcaciu (foto)

El susţine că există documente care dovedesc faptul că filmarea e întreagă la dosar, însă nu poate explica de ce martorii audiaţi, inclusiv colegi de-ai lui, îşi aduc aminte că filmarea ar fi fost mai lungă. "Eu nu ştiu ce e în dosarul acela în care dl Sala m-a reclamat. Nu mi s-a adus la cunoştinţă nimic, nu am fost chemat, audiat", a închis agentul discuţia.

Cine are dreptate? Rămâne să o stabilească procurorii din Beiuş. Cert este că povestea e încă departe de sfârşit, iar insistenţa cu care familia îşi caută dreptatea le-a atras supărare în comunitate. Nu atât pentru că s-au luat de "omul legii", ci pentru că agresorii, la fel ca victima, sunt deja studenţi, iar o eventuală "pată" în cazier le-ar strica viitorul. Pentru nişte pumni...

Vezi mai jos câteva fragmente din imaginile surprinse pe camerele de supraveghere!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON