URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2020, 15:50

Sărbători... cu limitări: Cum arată oferta de Crăciun şi de Revelion în anul pandemiei, în Bihor

Sărbători... cu limitări: Cum arată oferta de Crăciun şi de Revelion în anul pandemiei, în Bihor FĂRĂ ADUNĂRI, FĂRĂ ARTIFICII. Anul acesta, orădenii nu vor avea parte nici de Târg de Crăciun, nici de focuri de artificii în centrul Oradiei. Piaţa Unirii va fi goală la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, căci după ora 23 circulaţia rămâne în continuare interzisă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără Târg de Crăciun, fără focuri de artificii spectaculoase pe cerul Oradiei, fără seri festive cu concerte în sălile de evenimente, sărbătorile de iarnă vor fi, cam ca mai tot anul 2020, altfel. Ba mai mult, românii sunt sfătuiţi de autorităţi nici să nu iasă la colindat din casă-n casă...

În aceste condiţii speciale, hotelurile şi pensiunile din Bihor îşi aşteaptă, totuşi, clienţii de Crăciun şi de Revelion cu pachete axate în principal pe bunătăţi culinare şi relaxare. Oamenii sunt, însă, mai reticenţi ca-n alte dăţi...

Vacanţă cu restricţii

De sărbători, printre zonele preferate de bihoreni se numără Stâna de Vale şi Arieşeni-Vârtop, în staţiunea din urmă fiind deschisă şi pista de ski şi săniuş cu zăpadă artificială. În timp ce unii şi-au rezervat cabane unde să petreacă în gaşcă, alţii au preferat camere la hoteluri. Totuşi, emulaţia nu e cea din anii trecuţi, când la început de decembrie, în unele cazuri chiar din octombrie, aproape toate locurile din zonele turistice erau antamate.

Şi este lesne de înţeles de ce. Autorităţile au stabilit prelugirea, din 14 decembrie, a stării de alertă în România şi menţinerea restricţiilor. Asta înseamnă - dacă nu va veni vreo nouă reglementare - că sunt în continuare interzise petrecerile în aer liber şi în spaţii închise, fie ele prilejuite de aniversări sau de sărbători.

Operatorii din turism au pregătit totuşi pachete pentru cei care vor să schimbe peisajul de Crăciun şi de Revelion. Spre exemplu, pentru Crăciun, hotelul Four Seasons din Vârtop a pregătit un pachet de 5 zile, respectiv 4 nopţi de cazare la preţul de 1.500 lei pe persoană, cu mâncare cât cuprinde, dar şi cu băuturi tradiţionale şi vinuri premium. "E dificil să operezi în turism în această perioadă. În anii trecuţi, până acum ar fi fost toate camerele rezervate. Acum mulţi iau decizia last minute, există multă incertitudine", spune Bogdan Chirodea, reprezentantul resortului.

Acesta adaugă că e greu să pregăteşti servicii alese fără a şti, din timp, câţi turişti vei găzdui: "E vorba de marfă perisabilă, de angajaţi. Or, cum nu pretindem avans, e greu de ştiut câţi vor fi până la urmă".

Revelion fără tam-tam

La pensiunea Skipass din Arieşeni, bihorenii şi nu doar ei au rezervat deja locurile pentru Revelion şi, în parte, pe cele pentru Crăciun (la preţuri între 1.450 şi 2.200 lei pentru 5 nopţi, pe persoană, în funcţie şi de tipul camerei alese).

"Avem rezervări mai puţine decât anii trecuţi în această perioadă, dar totuşi le avem. Este un sezon atipic, nici noi nu ştim exact ce vom putea organiza de sărbători, nici turiştii. Cei care au acceptat să vină, au acceptat să o facă fără acces la partea SPA şi fără petrecere de Revelion", spune administratorul Adrian Varga. Asta pentru că şi pensiunile, ca hotelurile, trebuie să respecte tot soiul de restricţii, inclusiv să nu organizeze petreceri, să nu ţină restaurantele deschise noaptea târziu, să ţină mesele distanţate...

Fără petreceri somptuoase vor trece sărbătorile şi în staţiunile de lângă Oradea. Spre exemplu, la President, în Băile Felix, care găzduieşte mai ales turişti de prin alte judeţe, gazdele spun că, într-un an obişnuit, pachetele erau vândute din septembrie-octombrie. "Acum avem rezervat undeva la 60-70%. Nu vom putea vorbi de mese festive, dar vom putea, respectând distanţarea, să oferim bucate tradiţionale şi să organizăm tăierea porcului în aer liber", spune Dumitru Fechete, directorul complexului, adăugând că, în principal, oamenii vin pentru tratamente (balneare, masaj etc.) şi beneficiile apei termale din Felix. Piscinele exterioare ale complexului se vor redeschide, după o revizie, din 22 decembrie.

Ca la bunica

Şi în alte zone ale judeţului, se fac rezervări pentru ieşiri de sărbători, dar nu cu prea mult elan. "Suntem în tratative cu clienţi pentru Crăciun şi Revelion. Lumea a aşteptat să vadă care vor fi reglementările", spune Sebastian Lascu, proprietarul pensiunii Gradia din Şuncuiuş.

La Grotta Resort din Vadu Crişului - cu mai multe căsuţe şi vile - a pregătit pentru clienţi mese cu bucate tradiţionale, a rezervat câteva camere, dar n-a cerut avans. "Respectând legislaţia, vom putea face totuşi nişte focuri de tabără, la fel şi mese cu produse specifice de sărbători pentru clienţii cazaţi. Avem şi un ciubăr cu apă sărată, care se poate rezerva", spune Szabo Csaba, administratorul complexului. În ceea ce priveşte focurile de artificii, acestea ar putea fi considerate teoretic evenimente. "Aşteptăm clarificări în acest sens", adaugă acesta. La Grotta pachetul de Crăciun cu pensiune completă costă 700 lei pe persoană pentru 3 nopţi, iar copiii cu vârste sub 5 ani beneficiază de gratuitate.

La Pensiunea Apuseni Wild din Remeţi (unde pachetul de Crăciun se ridică la 1.200 lei pe persoană), la fel ca-n alte părţi, nu e totul rezervat încă. "În mod normal, în Ajun venea Moş Crăciun pentru copiii cazaţi, aveam colindători şi cină festivă. Acum va trebui să respectăm regulile. Poate vom reuşi să facem aşa numita pomană a porcului, în aer liber", spune Anişoara Geczi, managerul unităţii.

Pe tradiţie mizează şi pensiunea Muma Codrului din Coleşti, care are doar 7 camere. Gazdele îi ademenesc aici pe turişti cu împodobirea bradului, cozonaci, mers la colindat şi bucate tradiţionale, pachetul de 4 nopţi costând 1.200 lei pe persoană. Un "Crăciun simplu, ca la bunica", zic organizatorii. Cum, de altfel, vrând-nevrând, vom avea mai toţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mare logică...
Deci: acasă cu neamuri și persoane cunoscute, total interzis! La hotel, cabane, stațiuni, cu alte persoane total străine sau, în cel mai bun caz, tot cu neamuri și persoane cunoscute: permis! Mare logică mai au unii în ziua de azi...
Postat 16 Decembrie 2020, 17:37 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON