URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2018, 12:55

Sărbătoarea Referendumului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 6 - 7 octombrie 2018 poporul român este chemat la referendum, pentru a-și exprima dorința cu privire la schimbarea articolul 48, care definește familia în Constituția României. Pentru unii dintre compatrioții noștri, acest moment istoric este un motiv de tulburare, însă pentru mine referendumul este o ocazie de sărbătoare! 

Sărbătoresc referendumul pentru că exemplifică spiritul civic al democrației românești; pentru că dorește să clarifice o legislație evazivă și interpretabilă și pentru că dorește să reafirme istoria și tradiția creștină a națiunii noastre.

Într-un mod greșit, cei mai mulți cred că tirania sau anarhia sunt dușmanii care distrug democrația. Ele însă apar doar ca rezultat a neimplicării politice. Ca urmare, cea mai periculoasă maladie pentru tânăra noastră democrație este apatia politică și socială. De aceea, sărbătoresc un referendum, care încurajează dialogul politic și social și salut implicarea a câtor mai mulți români, indiferent de preferință.  

Biruința supremă pentru nația noastră va fi ziua când vom avea 100% din electorat informat, educat, implicat și prezent la vot. Istoria universală ne învață faptul că „obiceiul implicării” este cea mai importantă trăsătură a unei democrații mature și cultivarea acestui obicei merită investiția de timp și bani.

Din nefericire, țara noastră a moștenit un cadru legislativ alambicat și evaziv. În ultimele trei decenii, mulți experți și evaluatori externi ne-au atras atenția asupra faptului că această realitate este unul dintre motivele pentru care experimentăm dezbinare socială, retard economic și corupție pe mai multe niveluri. Referendumul dorește să clarifice un paragraf din Constituția României, iar eu am speranță că pe viitor, întreaga legislație românească va fi clarificată și vom elimina polemica și confuzia din cadrul legislativ românesc.

În final, sărbătoresc referendumul pentru că este o oportunitate să ne reafirmăm credința și valorile creștine. Într-un mod eronat, unii cred faptul că „libertatea” și „toleranța” sunt valorile supreme ale creștinismului. Într-adevăr, creștinismul afirmă că Dumnezeu l-a creat pe om liber și cu valoare intrinsecă, însă chintesența învățăturii creștine, articulată de mântuitorul Cristos este „să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău”. Creștinii adevărați dovedesc dragostea de Dumnezeu prin ascultarea poruncilor și principiilor Lui, enunțate în Sfintele Scripturi.

Din perspectiva învățăturii Biblice și din realitatea biologică, familia este elementul principal al oricărei societăți, ea fiind singura dătătoare de viață.  Oricât și-ar dori unii o alternativă la acest principiu lăsat de Dumnezeu prin Sfintele Scripturi și legea naturală, ca societate riscăm să intrăm în neascultare de învățătura creștină și să pierdem avantajele istorice ale creștinismului.

În ciuda derapărilor nefericite din ultimele trei decenii, țara noastră a experimentat o îmbunătățire economică vizibilă și unică în istoria României. Ca politolog-economist creștin, cred că această prosperitate economic-socială a avut și o dimensiune spirituală și s-a datorat faptului că am respins ideologia ateist-comunistă și am îmbrățișat „frica de Dumnezeu și rușinea de oameni” valori creștine românești. Sper să continuăm în spiritul creștin și în următoarea etapă a țării noastre.

Personal, voi sărbători referendumul cu un vot „DA” și vă invit și pe voi să sărbătoriți împreună cu mine implicarea politică, clarificarea legislativă și articularea valorilor creștine.

conf. univ. dr. Sebastian Văduva, MBA


Sebastian Văduva este directorul facultății de management din cadrul Universității Emanuel din Oradea, profesor invitat la UBB - Cluj și Concordia Texas. Deține un prim doctorat în antreprenoriat de la ASE București în colaborare cu The University of Akron și un al doilea doctorat în politologie de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Adevaratele mize ale Referendumului
“Ce se va întâmpla ulterior referendumului din România? Avem de-a face cu un ultim capitol al acestei bătălii în Europa. Continentul s-a divizat între Vest şi Est pe această temă, graniţele dintre ţările care acceptă sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex fiind aproximativ identice cu graniţele între ţări intens secularizate şi ţări în care se remarcă fenomenul invers secularizării. Mai mult ca sigur, bătălia între grupările religioase şi cele seculariste pe tema căsătoriei va continua. Se va muta însă în Asia de Sud-Est, în China, etc. Miza acestei confruntări este cât anume din sacralitatea căsătoriei mai poate fi recunoscută de stat într-o modernitate care neagă rolul religiei în spaţiul public. Lupta nu este neapărat pentru câştigarea unor drepturi în plus, ci este legată de confruntarea între secularizare şi reversul acesteia.” Radu Carp
Postat 05 Octombrie 2018, 08:42 de cetateanbihorean
Aiureli...
Mentalitati medievale dovedeste necunoastere si ignoranta, nu omenie. In Sua, de exemplu, de unde a pornit totul, existat o lupta apriga intre 2 tabere care a divizat sicietatea: tabara secularista care era pro casatoria pers de acelasi sex VS tabara traditionala reprezentata de cultul neoprotestant. Pana la clasarea cazului Obergefell c. Hodges din 2015, a existat aceasta lupta in soc americana. Erau atunci americanii mai primitivi? Mai inapoiati ca acum doar pentru ca au legalizat incepand cu 2003 in Massachusetts casatoriile gay??!!!
Postat 05 Octombrie 2018, 08:32 de cetateanbihorean
de unde apar toti astia?
De unde a mai aparut si vaduva asta care considera referendumul o sarbatoare? de ce i lasati pe toti defectii sa scrie la voi in ziar? pentru bani?
Postat 04 Octombrie 2018, 23:26 de TanarSiNelinistit
dreptul la opinie
Este dreptul lor să se exprime, să cumpere spaţiu publicitar şi să-şi promoveze propriile idei.
Postat 05 Octombrie 2018, 00:14 de Moderator
Mai da mult va roade in c*r de altii
Chiar nu sunt alte probleme in societatea asta? Asta merita atata atentie? Toti invocati crestinismul, mai presus de gay/lesbiene/lgbt sau cum pana mea vreti sa ii mai numiti, sunt OAMENI. Egali in drepturi toti. Si atunci o mana de penali cu niste diavoli ce se cred popi vor sa schimbe asta? Prosti or fi de nu or merge la CEDO si la Haga sa isi apere drepturile. Sunt casatorit, hetero, am copil dar sper sa nu creasca in mentalitatea asta medievala. Fiti crestini, ortodocsi, pocaiti, reformati, catolici sau ce mai vreti, da fiti oameni ca asa va invata si crestinismul, mahomedanismul, budismul, hinduismul sau altele (daca am ratat vreo religie/confesiune nu e cu intentie!)
Postat 04 Octombrie 2018, 20:04 de poiu
Nu ai dreptate
Faci o legatura inexistenta intre legiferarea casatoriei intre aceste persoane si adoptarea copiilor orfani. E o motivatie prea slaba si doar probabila in ce ai zis tu. Pentru un bine cat de mic, avem dreptate sa dam niste drepturi nefiresti unor categorii foarte scazut numeric si reprezentativi in societate. Dar raul potentila cu aceste drepturi acordate l-ai calculat? Cand vei putea tu sa cuantifici cat castigam din drepturile acordate vs cadtigul unui micut adoptat de o familie de gay atunci vei putea sa-ti sustii concret parerea, pana atunci faci doar o teorie a probabilului ignorand efectele acestei legi in societatea romaneasca.
Postat 04 Octombrie 2018, 16:06 de cetateanbihorean
@cetateanbihorean
Unde vezi tu in comentariul meu scris ca un copil adoptat de un cuplu gay va fi mai bine ingrijit decat de un cuplu heterosexual? Faceam doar o comparatie intre viata unui copil in orfelinat si una oferita de o familie gay. Si mai zici ca eu manipulez, cand tu imi pui vorbe in gura! Stii ce e cel mai interesant? Poti vorbi cu o foarte mare detasare despre speta asta daca nu esti nici gay, nici copil orfan care poate ar avea o sansa la o familie. Mergem pe principiul ca in orice razboi mai mor si oameni nevinovati? Hai sa-ti zic ceva: procentele alea nu stiu de unde le-ai scos, nu au nicio acoperire, dar si UN SINGUR copil, care poate primi cadou de la viata o familie gay versus sa dormiti voi "credinciosii" linistiti noaptea si tot merita sa se legalizeze casatoria intre persoane de acelasi sex.
Postat 04 Octombrie 2018, 12:44 de Kid
sansele
Sansele matematice ale unui orfan abandonat de a fi adoptat de o familie din aceasta de care zici tu este foarte mica, mai exact de sub 1%, poate 0,1%. la 1000 de familii una poate fi fe acest fel! Foarte putine probabilitati. Ceea ce faci tu se considera manipulare, prin faptul ca incerci sa induci ca aceste familii vezi, ii va ocroti, oferi vista mai buna decat una trafitionala, ceea ce nici tu nu stii, si ceea ce este o simpla presupunere. Sistemul nostru de ingrijire al copilului in orfelinate este cum este, si asta nu are de-a face cu adoptia copilului de catre familii. Nu dand drepturi la casatorie familiilor acestea vom apara si ridica calitatea vietii orfanilor. Nu dand aceste drepturi, vom imbunatati calitatea ingrijirii copiilor din orfelinate. Aceste probleme sunt distincte si nu au legatura una cu cealalta. Ca in strainstate pot fi adoptati in familii din acestea, asta este alta problema. Eu vreau ca lumea noastra traditionala in care amcrescut sa ramana neinfluentata de un grup de 0,1%din populatia tarii, pentru mine, ca si crestin casatoria reprezinta ceva, pentru ei doar o afirmare si o hartie cel mult. Teoriile conspiratiei sunt o vanatoare de fantome, raul exista pe planeta, indiferenta si ignoranta noastra sunt cei mai buni aliati ai acestuia
Postat 04 Octombrie 2018, 10:35 de cetateanbihorean
@cetateanbihorean
Sa zicem ca e cum zici tu si ca e ok sa incercam sa luam doar ce e bun in vest. Sunt adept al teoriei conspiratiei asa ca pt mine este foarte usor sa accept ca o mana de oameni vor sa schimbe lumea in care traim. M-am gandit insa la ceva si am o intrebare pt tine, si pt ceilalti sustinatori cu "da" pe forum, inclusiv pentru nenea care a scris articolul asta ultramanipulator, bazat pe adevaruri stiintifice: ati prefera ca un copil abandonat sa creasca intr-o casa de copii (hai sa-i zicem lelentz) sau adoptat de o pseudo familie formata din 2 lesbiene sau 2 homosexuali. Incercati sa raspundeti fara a lua in considerare, cum zic unii, ca acel copil va fi abuzat sexual in acea familie. Incercati sa raspundeti gandindu-va la ce au ajuns copii adoptati peste hotare, din lelentz-urile lui Ceausescu si ce au ajuns cei care au ramas, chiar frati fiind. Incercati sa raspundeti facand apel la ratiune si altruism si nu punandu-va pe voi pe primul loc. Multumesc!
Postat 04 Octombrie 2018, 06:36 de Kid
Banii folositi
La referendum sunt o investitie cu bataie lunga. Putem lamuri problema casatoriei odata pentru totdeauna, printr-un simplu vot, Comisia Europeana lasa la latitudinea fiecarei tari cum sa abordeze problema. Pe candnproblemele de care pomenesti tu Sandule, economia, coruptia, mentalitatea se cladesc in interval lung de timp, cu efort sustinut. Dureaza generatii. Si apoi democratia costa, nimeni n-a zis ca e pe gratis, cand intervine o problema de importanta- aici sunt cele 3mil de voturi, trebuie ascultata si respectata initiativa cetateneasca. De aia avem alegeri parlamentare, prezidentiale, europarlamentare, locale samd. Si toate astea costa. Ai facut un calcul cam cat costa astea? Sau propui dictatura cu o economie de bani intr-adevar mare fara alegeri?
Postat 04 Octombrie 2018, 00:31 de cetateanbihorean
Ref
Traim intr-o Lume interdependenta cu componente care se influenteaza, e gresita gandirea strutului aici, lasa ca-mi vad de ale mele si nu voi fi lovit de influente. Le dai un deget si-ti iau mana. Le dai un drept vor cere alte 3. Nu se vor opri pana ce vor schimba din temelii lumea in care traim, asta asa ca sa stii cum e treaba cu ce avem noi cu ei, noi cu ale noastre, ei cu ale lor. Dovada experienta tarilor vestice. Noi nu trebuie sa copiem ca prostii tot ce aproba vestul, avem si noi principiile noastre, sa luam ce este bun din vest, daca mai avem repere morale sanatoase inca despre ce inseamna bun si rau.... Cum pot influenta lumea noastra in care traim, ei? De exemplu, la gradinita. Copiii lor vor fi “discriminati” prin modul de educatie primita de cadre. De ce se foloseste mama si tata? Este o discriminare pentru o familie formata din doua femei spre exemplu. Vor ataca in instanta si poate vor reusi sa modifice modul de educatie oferit in toate gradinitele din tara. Sau, de ce la scoala apar imagini doar cupluri formate din barbat-femeie? E discriminant! Exemplele pot continua....
Postat 03 Octombrie 2018, 23:51 de cetateanbihorean
@moderator
La voi, la ziar, chiar poate oricine sa scrie orice? @sandu, jur pe rosu ca asta e cel mai inteligent comentariu al tau! @scortosul, din comentariile tale anterioare (la alte articole) am tras concluzia ca esti un tip foarte inteligent si informat. Ce nu inteleg eu e cum de un tip inteligent ca tine se uita in ograda altuia. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre. Ce-i asa de dificil?
Postat 03 Octombrie 2018, 20:13 de Kid
Cu banii de referendum + fonduri europene
Oare cate drumuri și școli se puteau face??
Postat 03 Octombrie 2018, 19:01 de Sandu1206
Nici una..
Nici una din biserici nu isi asuma initierea. Initierea a fost facuta de catre un grup de oameni de diverse confesiuni care s-au asociat intr-o organizatie civica care a promovat si sustinut actiunea care s-a concretizat in acest referendum. Da, la aceasta asociere civica au suscris aproape toate cultele din Romania cu exceptia cultului Evanghelic care se dezice, asa imi explic dece Iohahanis a tergiversate 9 luni acest referendum pana a ajuns acu dracu dracnea sa isi faca campanie cu el.
Postat 03 Octombrie 2018, 17:32 de scortosul
TomaAlimos
Tot n-ai inteles despre ce e vorba aici. Bisericile au inteles, indiferent de confesiune, plus ca voteaza DA si destui care nu au nici o treaba cu dogmele religioase.
Postat 03 Octombrie 2018, 17:27 de Alcor
@Alcor
Nu e vorba de ura ci de tristete. Parca eram un stat laic...
Postat 03 Octombrie 2018, 16:43 de TomaAlimos
TomaAlimos
Lasa halucinogenele si ura. BOR, nici macar nu a initiat acest referendum, insa, a imbratisat ideea, ceea ce e un lucru bun. Mai citeste o data comentariul meu de mai jos.
Postat 03 Octombrie 2018, 16:21 de Alcor
Si nici nu stim cat de mici am ajuns sa fim!
Sa ataci acest referendum al normalitatii cu atata violenta si vulgaritate cum se intampla in zilele de azi nu pot a crede; in toata media si pe retelele de socializare! Atata minciuna si dezinformare despre acest act de stabilire in Constitutie a unei normalitati este cu totul de neinteles. Definirea casatoriei asa cum a statuato Dumnezeu la creatie(casatorirea si familia sunt doua lucruri statuate de Dumnezeu la creatie si nu facute de om) sa genereze asemenea val de ura, vulgaritate este de neacceptat! Sa fie toata lumea nemultumita de familia in care s-au nascut si cresut? Asa de mult va dispretuiti parintii naturali incat sunteti gata sa distrugeti cu miselie aceasta celula central, de baza a societatii umane? Nu vedeti ca noua oranduire mondiala vor sa va ia copiii sa-i scoata din familii si sa ii educe cum vor ei? Duminica seara la Realitatea TV o "muiere" grasa imbracata in verde explica tarii ca parintii naturali sunt niste novice si ca trebuie ca toti copiii incepand de la 4 ani sa fie inregimentati in unitati de scolarizare unde "profesionisti" ca ea sa educe copiii in spiritual noii oraganizari mondiale. Adica cu alte cuvinte casele, familiile sa fie doar niste "puielnite" ca si fostele "avicola" unde parintele 1 si cu parintele 2 sa puiezei ca apoi sa predea puii la crescatoriile de stat! O miselie gretoasa! Mai era unul care afirma ca .(,)..copii nu sunt ai parintilor, familiei ci copiii sunt ai statului... adica tot un fel de puielnite ne vor! Acum ca dracne vrea sa dezbine Romania este si asta la fel de adevarat. Ca el spurca tot pe ceea ce pune mana este adevarat. Dar tu om matur sa boicotezi acest referendum al normalitatii este o mare miselie pe care o vor plati copiii tai si din pacate si ai mei, asta daca nu trece acest referendum. Dupa unele postari se pare ca Europa incepe sa se trezesca din acest cosmar in care noi vrem sa ne ingropam acum. Toate partiedele nu isi doresc familii sanatoase, le prefera pe cele dezbinate si stricate caci membrii lor pot fi mult mai usor manipulate. Ei au nevoie doar de mase de manevra, mase pe care le poti avea usor prin dezbinare si lipsa de educatie inclusive de educatie morala. Eu zic sa MERGI LA REFERENDUM, la referendumul pentru normalitate, la referendumul pentru FAMILIE! Fii responsabil pentru ziua de maine, pentru lumea ce o lasi copiilor tai! MERGI la REFERENDUM!
Postat 03 Octombrie 2018, 16:07 de scortosul
@Alcor
Ma intreb cand urmeaza sa lanseze BOR strangerea de semnaturi pentru recunoasterea religiei ortodoxe ca unica religie in Romania... ca tot suntem cam 80% otodocsi.
Postat 03 Octombrie 2018, 15:42 de TomaAlimos
Cvorum
Referendumul va trece si in Oradea fara probleme. Sa nu uitam ca de data asta toate partidele politice (inclusiv cele maghiare), exceptie face USR, sunt pt referendum. Avand in vedere ca si Ungaria (la fel ca si Polonia), nu recunosc casatoria dintre persoanele de acelasi sex, lucrurile sunt clare. Oare Donald Trump o fi dat semnalul ?!?
Postat 03 Octombrie 2018, 15:21 de Alcor
@parker
Ce mi se pare mie mai grav este ca se face voit confuzia intre pedofilie si homosexualitate. Pentru ca da, interesele copiilor trebuiesc aparate cu orice pret, deoarece nu au discernamant, iar orice act de pedofilie trebuie pedepsit. Cat despre prezenta la referendumul unirii cu Simnartinul ai perfecta dreptate: avea o importanta infinit mai mare decat idiotenia asta crunta.
Postat 03 Octombrie 2018, 15:16 de TomaAlimos
boicotul cea mai buna optiune
personal nu cred ca e motiv sarbatoare, dimpotriva cred ca e un act de intoleranta si incitare la ura fata de niste oameni care sunt diferiti, care nu avut optiunea de a "alege" cum sa fie. nu cred ca homosexualii au ceva impotriva familiei traditionale, efectiv incearca sa traiasca in societate asa cum le este firea. homosexualitatea nu reprezinta o "boala" sau tulburare sau o amenintare la adresa societatii. acest referendum are de fapt o agenda ascunsa si urmareste alte doua chestiuni: 1 - testarea orientarii conservatoare a romanilor - nationalism, protocronism, dacaopatie, intoleranta, radicalism religios (deloc surprinzator, in paralel cu campania lui Bannon in Europa). PSD e deja negat chiar de catre socialistii europeni, asa ca in scurt timp se va reorienta iar directia este clara. iar 2 - pregatirea ROEXIT-ului prin legitimarea cu acest asa zis referendum a faptului ca suntem un "stat suveran" si nu au voie europenii sa se amestece in treburile noastre. sunt curios ce se va intampla in special in Oradea - ar fi culmea ca sa se stranga suficienti votanti pt. cvorum, iar cand a fost vorba de unirea cu Sanmartin (chestiune infinit mai importanta si cu impact pozitiv direct asupra vietii oradenilor) localnicii au fost total dezinteresati. desigur si acest lucru tradeaza atitudinea - "sa ni se dea, sa se faca". iar PSD speculeaza tocmai acest lucru, induce frica "vi se va lua daca nu votati/veti pati..." si promite exact cum ii place romanului "stati voi cu ale voastre ca ne ocupam noi...". referendumul acesta e imoral pentru ca nu pune pe tapet informatiile. desigur, nu e nici locul, nici timpul sa dezbatem, insa genetica bate cultura la acest aspect, asa ca nu poti deveni homosexual. desigur, inteleg cultele religioase, conservatoare prin excelenta - chestiunea aceasta reprezinta un pilon al principiilor lor insa ca si legea, trebuie sa tii cont si de context cateodata.
Postat 03 Octombrie 2018, 14:44 de parker
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON