URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2017, 11:48

Sărbătoarea naturii: Ziua Liliacului Carpatin, la Coada Lacului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius organizează sâmbătă, 3 iunie, Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.

Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuştii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes naţional, mai precis o rezervaţie naturală cu suprafaţa de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz şi Curăţele.

Astfel, bihorenii sunt aşteptaţi la Coada Lacului (vizavi de Vila Sanda), unde sunt programate mai multe evenimente dedicate copiilor şi familiilor. În prim-planul sărbătorii se vor afla elevii şi natura. 144 de elevi bihoreni vor participa la un concurs interşcolar, iar pentru iubitorii de mâncăruri tradiţionale vor fi amenajate standuri cu bucate şi preparate locale, specifice judeţului Bihor.

În prim planul sărbătorii se află elevii și natura. În timp ce elevii se vor întrece la diferite probe fizice, de îndemânare, orientare în teren sau memorie turiștii și vizitatorii au la dispoziție standuri cu mâncăruri tradiționale și produse locale.

De asemenea va exista și un stand  cu materiale informative și de promovare turistică din Bihor organizat de Centrele  de Informare și Promovare Turistică din Aleșd și Bulz. Cele mai atractive momente dedicate participanților vor fi concursul de gătit la ceaun și traseul tematic intitulat "O zi din viața unui păstrăv".

Traseul tematic conține 8 panouri informative trilingve (română, maghiară și engleză), cu legătură între ele, referitoare la păstrăv, o specie umbrelă pentru apele montane la nivel național, cu trimitere către speciile protejate din aria protejată Valea Iadului.

Premiile care le vor lua câştigătorii concursurilor sunt oferite de pensiunile din zonă, de operatorii economici şi de către partenerii din proiect. Acestea vor consta în cazare şi masă, plus acces în zonele de agrement de la pensiunile din zonă, dulciuri, vouchere, produse tradiţionale şi tricouri personalizate.

Această ediţie a sărbătorii este organizată în cadrul proiectului "Arii protejate pentru viitor" finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Primăria Comunei Bulz şi Primăria Comunei Curăţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON