Pentru al patrulea an consecutiv, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius organizează sâmbătă, 3 iunie, Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.
Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuştii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes naţional, mai precis o rezervaţie naturală cu suprafaţa de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz şi Curăţele.
Astfel, bihorenii sunt aşteptaţi la Coada Lacului (vizavi de Vila Sanda), unde sunt programate mai multe evenimente dedicate copiilor şi familiilor. În prim-planul sărbătorii se vor afla elevii şi natura. 144 de elevi bihoreni vor participa la un concurs interşcolar, iar pentru iubitorii de mâncăruri tradiţionale vor fi amenajate standuri cu bucate şi preparate locale, specifice judeţului Bihor.
În prim planul sărbătorii se află elevii și natura. În timp ce elevii se vor întrece la diferite probe fizice, de îndemânare, orientare în teren sau memorie turiștii și vizitatorii au la dispoziție standuri cu mâncăruri tradiționale și produse locale.
De asemenea va exista și un stand cu materiale informative și de promovare turistică din Bihor organizat de Centrele de Informare și Promovare Turistică din Aleșd și Bulz. Cele mai atractive momente dedicate participanților vor fi concursul de gătit la ceaun și traseul tematic intitulat "O zi din viața unui păstrăv".
Traseul tematic conține 8 panouri informative trilingve (română, maghiară și engleză), cu legătură între ele, referitoare la păstrăv, o specie umbrelă pentru apele montane la nivel național, cu trimitere către speciile protejate din aria protejată Valea Iadului.
Premiile care le vor lua câştigătorii concursurilor sunt oferite de pensiunile din zonă, de operatorii economici şi de către partenerii din proiect. Acestea vor consta în cazare şi masă, plus acces în zonele de agrement de la pensiunile din zonă, dulciuri, vouchere, produse tradiţionale şi tricouri personalizate.
Această ediţie a sărbătorii este organizată în cadrul proiectului "Arii protejate pentru viitor" finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Primăria Comunei Bulz şi Primăria Comunei Curăţele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.