URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2021, 12:27

Sărbătoarea iubirii la români. Tradiţia spune că fetele care nu sunt sărutate de Dragobete vor fi singure tot anul

Sărbătoarea iubirii la români. Tradiţia spune că fetele care nu sunt sărutate de Dragobete vor fi singure tot anul (Sursa foto: Stirilekanald.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Dragobetelui, din 24 februarie, face parte din tradiţia poporului român şi în funcţie de regiune poartă diverse denumiri precum "Cap de primăvară", "Logodnicul Păsărilor", "Dragostitele", "Sânt Ion de primăvară" sau "Granguru".

Dragobete este considerat un duh al iubirii, al bunei dispoziţii, deschizător al primăverii şi fiul chipeş al Babei Dochia, aminteşte News.ro.

Tradiţia spune că fetele şi femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. De aceea, în urmă cu mai mulţi ani, în jurul prânzului tinerele obişnuiau să alerge spre sat, în timp ce băieţii încercau să le prindă şi să le sărute.

Fetele necăsătorite mai obişnuiau să strângă puţină zăpadă netopită care se mai găsea pe câmpuri, numită şi "zăpada zânelor". Apa apărută în urma topirii acesteia ar fi avut proprietăţi magice şi era folosită pentru descântece de iubire, dar şi în ritualuri de înfrumuseţare. Conform datinilor străvechi, această zăpadă apărea în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea fetele obişnuiau să îşi clătească chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase ca fiinţele fermecate.

Feciorii, care erau prieteni de nedespărțit, obişnuiau să îşi cresteze braţul în forma unei cruci şi apoi să îşi atingă tăieturile, rostind jurământul de a rămâne toată viaţa fraţi de sânge.

În seara de Dragobete, sărutul era echivalent cu logodna, eveniment care se anunţa adesea în cadrul comunităţii satului, iar plânsul era interzis pentru că urma să aducă necazuri în următoarele luni.

Când Dragobete se potrivea într-o zi friguroasă, ningea sau plouă, tinerii din sat se întâlneau într-o casă unde petreceau.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, permisă este curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

În prezent, tradiţiile de Dragobete nu prea mai sunt respectate, unii români preferând să sărbătorească iubirea în 14 februarie, de Sfântul Valentin (Valentine's Day), o sărbătoare occidentală împrumutată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON