URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2022, 11:55

Șantier neautorizat la Palatul Ullmann! Primăria Oradea a început lucrări ilegale, Direcția pentru Cultură le-a oprit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai impozante clădiri din Oradea, Palatul Ullmann a fost „abuzat” chiar de Primărie.

O echipă de muncitori angajată de municipalitate a început luni să reabiliteze fațada monumentului istoric, distrugând plăcile de faianță de la parter, însă fără să aibă autorizațiile necesare din partea Direcției pentru Cultură Bihor.

Au început autorizarea și... atât

Sesizați de orădeni, inspectorii de la Cultură au sistat lucrările și au amendat Primăria pentru aceste intervenții neautorizate.

„Lucrările au început fără să respecte condițiile din avizul DTAC (n.r. documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție). Acest aviz prevedea că trebuie să revină cu proiectul de detalii, ceea ce nu s-a întâmplat, dar au demarat lucrările. Ieri (n.r. luni) am fost acolo, în urma unei sesizări, și am oprit lucrările. Azi vom transmite și procesul verbal de contravenție”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, Adriana Ruge, directoarea Direcției pentru Cultură Bihor.

Potrivit acesteia, inițiatorul lucrării, adică Primăria Oradea, a primit o amendă de 5.000 de lei.

Faianță la pământ

Până ca inspectorii Direcției pentru Cultură să sisteze șantierul, muncitorii angajați de Primărie au apucat să dea jos o parte din plăcile de faianță de culoare albastră, de la parterul clădirii monument istoric. De altfel, în imaginile făcute de BIHOREANUL la fața locului, se vede cum plăcile au fost sparte și aruncate pe jos, fără nicio intenție de a fi refolosite.

Multe din aceste bucăți de faianță erau originale, puse de constructorii care au ridicat clădirea în urmă cu mai bine de 100 de ani, și n-ar fi trebuit îndepărtate, ci doar reabilitate, spun specialiștii. Singura veste bună este că șantierul a fost oprit înainte ca toate plăcile să fie distruse.

Acum, Primăria Oradea trebuie să finalizeze documentația pe care să o supună aprobării Direcției pentru Cultură Bihor, pentru a putea continua lucrările.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul municipalității, execuția lucrărilor de reabilitare a fațadei și acoperișului Palatului Ullmann a fost atribuită de Primărie firmei Euras SRL, la prețul de 4,6 milioane de lei.

BIHOREANUL a solicitat Primăriei Oradea un punct de vedere legat de această situație, dar până la publicarea articolului, instituția nu a transmis niciun răspuns.

Finalizat în 1913

Situat pe strada 1 Decembrie 1918, Palatul Ullmann este o clădire monument istoric, construită în stilul secessionului vienez, după proiectul arhitectului Lobl Ferenc.

Conform informaţiilor prezentate de Peter I. Zoltan în volumul „Nagyvarad muemlek epuletei” (2008), terenul pe care s-a construit palatul aparţinea comunităţii evreieşti ortodoxe, care l-a scos la licitaţie în februarie 1911. „Aşa a ajuns terenul de pe colţul sudic în proprietatea societăţii pe acţiuni Kurlander şi Ullmann”, scrie Peter I. Zoltan.

Directorul general, Ullmann Sandor, intenţiona să ridice aici un centru comercial monumental. Modul de compartimentare a sălilor a fost proiectat la Berlin, iar faţada în capitala Austriei, palatul în sine fiind construit însă de firme din Oradea.

UPDATE: Aviz scos de la naftalină

În urma solicitării BIHOREANULUI, Primăria Oradea a transmis că lucrările la Palatul Ullmann au demarat în baza autorizației de construire eliberată de municipalitate pe 19 aprilie 2022.

„La emiterea autorizației s-a ținut cont de documentația tehnică la faza DTAC elaborată de arhitect Cristian Pușcaș și de Avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor nr. 13/M/17.01.2018, aviz favorabil. Lucrările de refacere a placajelor din faianță smălțuită la parterul clădirii fac parte integrantă din avizul DJC și Autorizația de construire, fiind incluse și în documentația tehnică aferentă obținerii avizului menționat”, a transmis Primăria.

Informarea nu precizează dacă avizul din 2018 era valabil și în prezent sau nu, la fel cum Primăria nu a lămurit de ce nu a transmis proiectul detaliat, așa cum susține Direcția pentru Cultură că trebuia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
"Ne putem astepta la un incendiu , in perioada urmatoare"
@adi13...ai zis-o!
Postat 11 August 2022, 12:02 de excalibur
Sa nu fim tot anti-biserica pana ne trezim iar in comunism
Daca era vinovat BOR, doar Coruptie, Delapidare si Scandal Major era
Postat 11 August 2022, 09:26 de unu
Retoric
Amenda o plateste vinovatul sau tot din impozitele prostilor?
Postat 10 August 2022, 06:28 de scarbit
Nu va puneti cu Primaria
Acum ca a fost blocata Primaria sa-si bata joc de palat cum vrea ea. Ne putem astepta la un incendiu , in perioada urmatoare.
Postat 09 August 2022, 19:20 de adi13
nu e cu toate...
Cineva nu e cu toate....."placile de faianta pe casa". Cum sa faci asa ceva? Daca nu va pricepeti la monumente istorice, constructii si reabilitari..... de ce va bagati? Adunati-va sculele, hartiile si plecati din orice pozitie, locatie sunteti.
Postat 09 August 2022, 14:11 de Christa
Ullmann
Nici nu arata bine faianta aia albastra. Dupa cum nici tencuiala noua nu va fi ca in 1900, nici faianta nu poate fi ca in acel an....deci se poate inlocui cu faianta sau chiar gresie actuala, care se semene cu originalul : sunt sute de modele....Nimeni nu ar obserca ca nu e identica cu cea originala....Plus ca cea veche e distrusa in mare parte si nu se poate repara....
Postat 09 August 2022, 12:45 de cosmin5z
Oportuna interventia forului de cultura
Nu este permisa imixtiunea administratiei fara aprobarea celor care vegheaza la pastrarea monumentelor in starea initiala. Pe de alta parte, aceste placi ceramice sunt oribile, dar sunt oribile original, asa cum au fost concepute de reputati arhitecti.
Postat 09 August 2022, 12:34 de marginan
Dna Totorean,
ma gandesc ca simultan cu articolul ati scris si un denunt catre parchetarii de pe langa judecatoria Oradea! La randu-le, parchetarii se pot (daca vor!) sa se sesizeze din oficiu.
Postat 09 August 2022, 12:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON