URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
01 Iunie 2014, 13:21

Santé, bonheur, champagne! Cavaleri-sabreri au deschis sticle de şampanie cu sabia la restaurantul Graf (FOTO/VIDEO)

România a intrat în asociaţia Frăţia Sabiei de Aur (La Confrerie du Sabre d'Or) ce reuneşte iubitori de şampanie care vor să păstreze tradiţia veche a deschiderii sticlelor cu ajutorul unor săbii speciale.

Aşa-zisa ambasadă a Frăţiei Sabiei de Aur a fost inaugurată, sâmbătă seara, pe terasa restaurantului Graf, în prezenţa unui număr restrâns de circa 30 de invitaţi, printre care şi marele maestru al Confreriei, Philippe Brugnon, precum şi alţi reprezentanţi ai asociaţiei din alte ţări, care au purtat veşminte de cavaleri.

În cadrul evenimentului a fost investită prima locaţie membră din România (Graf) şi au fost înnobilaţi mai mulţi cavaleri-sabreri care, pentru a-şi primi titlul, au făcut demonstraţii de deschidere a sticlelor de şampanie cu ajutorul sabiei, spre deliciul celor prezenţi.

Procedeul constă în lovirea gâtului sticlei de şampanie, care trebuie să fie cât mai rece, cu lama unei săbii, într-un anumit unghi, de 30-45 de grade, şi cu o anumită putere fără a face cioburi. Gâtul tăiat, cu tot cu dop, cade, iar băutura se toarnă din sticla retezată.

Tradiţia sabrării şampaniei s-a născut în vremea războaielor lui Napoleon. După victoriile izbutite pe câmpul de luptă, armata împăratului francez sărbătorea cu şampanie deschisă cu ajutorul săbiilor.

Printre primii sabreri din România se numără Marian Timofti, care a fost investit drept ambasadorul sabrer al ţării, precum şi Septimiu Crişan, somelierul Restaurantului Graf. Şampania deschisă de curajoşi în aplauzele participanţilor a fost servită apoi acestora din urmă, cu urarea "Santé, bonheur, champagne!" (sănătate, fericire, şampanie, n.r.).

Sâmbătă seara, invitaţii restaurantului au mai participat la degustări de vinuri de la Casa Cotnari şi la lansarea unui nou număr al revistei Vinul.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
DA
ÎNTR-ADEVĂR E MARE NEVOIE DE CAVALERI ŞI ÎN ORADEA !!!!!!!!!!
Postat 02 Iunie 2014, 08:34 de ADINA
Re: SEPTIMIU CRISAN
Iar primul spărgător-şef de sticle din zonă nu mai e "plutaş" pe Criş ci "rafting guide" !?! Nu te lua prea tare în serios maestre, că aici e Forumul Bihoreanul, nicidecum "Enciclopedia Britanica" ... !?!
Postat 01 Iunie 2014, 19:34 de Carp III
SOMMELIER SI CONSULTANT RESTAURANT GRAF
Va rog mult sa corectati ceea ce va rugam in mesajul precedent. De asemenea Jean Claude Jalloux sa fie inlocuit cu PHILIPPE BRUGNON. vA MULTUMESC FRUMOS
Postat 01 Iunie 2014, 17:50 de SEPTIMIU CRISAN
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON