URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2021, 10:33

Sâmbăta Mare: Ce e bine să faci înainte și după Înviere

Sâmbăta Mare: Ce e bine să faci înainte și după Înviere foto: Romania24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paştelui şi ziua în care, după ce patimile lui Hristos s-au consumat, creștinii așteaptă Învierea Lui.  De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, scrie România24.ro.

Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit "Mielul lui Dumnezeu", simbolizând sacrificiul său desăvârşit, explică sursa citată.

Pentru a marca sărbătoarea, gospodinele se pregătesc cum se cuvine, așteptând Învierea cu casele curate și cu bucate alese, mielul fiind nelipsit din casele celor care țin la tradiție.

Ultima zi din Postul Paştilor, Sâmbăta Mare, este ziua în care creştinii prăznuiesc îngroparea trupului lui Iisus Hristos şi pogorârea Sa la iad, prin care neamul omenesc este chemat din stricăciune şi chemat la viaţă veşnică.

După patimile suferite în zilele precedente, culminând în Vinerea Mare cu răstignirea, ziua de sâmbătă este o zi de aşteptare a glorioasei Învieri a Domnului.

O credință din popor spune că este bine să încerci să fii treaz toată ziua dacă vrei să ai noroc şi belşug în toate pe tot parcursul anului. Aşadar, nu e bine să dormi, să trândăveşti, ba chiar se pot face anumite treburi pe care le-ai lăsat baltă în Joia Mare, căci în Vinerea Patimilor nu se muncea deloc.

În bisericile creştin-ortodoxe, în Sâmbăta Mare se citesc Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, diferiţi Psalmi şi binecuvântările Învierii, iar la 12 noaptea, preoţii rostesc de trei ori "Hristos a înviat!". 

În această noapte nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise şi Domnul vede înăuntrul fiinţelor, aşa că dorinţele fiecăruia sunt mai uşor de îndeplinit.

În trecut se obişnuia ca mielul pascal să fie sacrificat în Sâmbăta Mare, iar mâncărurile tradiţionale erau preparate tot în această zi: drobul ("guşiţa"), ciorba şi friptura de miel.

Tot Sâmbăta se prepară şi Pasca, pâinea care intră în compoziţia "paştilor" primite la biserică după slujba de Înviere. Momentul frământării rituale a pascăi primeşte de multe ori valenţe mistice, prin forma care se dă aluatului (acesta poate trimite la naşterea sau la moartea lui Iisus).

O preocupare majoră a zilei din Sâmbăta Mare este primenirea hainelor pentru sărbători. Tradiţia spune că este bine ca la slujba de Înviere, oamenii să poarte haine noi: femeile trebuie să poarte cămăşi noi, cusute într-un model special pentru această ocazie, iar bărbaţii ar trebui să poarte cel puţin o pălărie nouă.

În această zi, mai ales la ţară, oamenii ung pomii cu aluat pentru ca aceştia să fie roditori şi seamănă vegetaţia din grădină.

Ca să ai noroc şi să fii ferit de boli, este bine să pui pe masă un ou roşu, o bucată de prescură sfinţită,  pască, cozonac, făină, salată de hrean, dar şi o lumânare albă. Din toate acestea se poate gusta doar după miezul nopţii, după încheierea slujbei Învierii şi după ce oamenii primesc lumina sfântă care soseşte de la Ierusalim.

Înaintea slujbei de Înviere, femeile pregătesc un coş cu mâncare, pe care urmează să îl ducă la biserică pentru a fi sfinţit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
zombieland 1.0
Articol cu informatii zero. Uittai, cateva sfaturi cu adevarat utile. (A) INAINTE: (1) inscrie-te la un curs de autoaparare/ arte martiale; (2) invata sa utilizezi arme noncontact (pistol/pusca/shotgun); (3) cauta un loc sigur, baricadat, unde te poti refugia; (4) studiaza toate documentarele in tema (recomand G.A. Romero - atentie! in cele recente s-a documentat miscarea lor mai rapida!); (5) incearca-te cu simulari (call of duty, dayz etc.) (B) DUPA: (1) fii atent la primele semne ce apar inainte de transformarea lor definitiva! inainte sa maraie tot repeta niste fraze fara sens "hristos a inviat. adevarat a inviat" (2) nu te lasa infectat! incearca sa supravietuiesti!
Postat 02 Mai 2021, 10:46 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON