URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2018, 17:06

Salvamont: Anul trecut, în Bihor au avut loc 203 accidente montane, cei mai mulţi dintre răniţi erau echipaţi corespunzător (FOTO)

Salvamont: Anul trecut, în Bihor au avut loc 203 accidente montane, cei mai mulţi dintre răniţi erau echipaţi corespunzător (FOTO) foto: Salvamont-Salvaspeo Bihor

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor a prezentat bilanţul activităţilor din 2017, arătând că salvatorii au intervenit la 203 accidente petrecute în munţii din judeţ. Dintre răniţi, 71 au fost persoane rătăcite în munţi.

În cele mai multe dintre cazuri, mai precis 136, turiştii erau echipaţi corespunzător. Ceilalţi 76 turişti răniţi erau îmbrăcaţi neadecvat pentru plimbările pe munte.

Accidente în cifre

Statisticile Salvamont Bihor mai arată că, din cei 203 de turişti asistaţi, 175 erau cetăţeni români şi 28 străini, 145 au fost bărbaţi, iar 58 femei. În privinţa vârstei răniţilor, cei mai mulţi – 115 la număr – au avut peste 30 de ani, în timp ce 51 aveau între 21 şi 30 de ani, câte 15 între 16 şi 20, respectiv 9 şi 15 ani, iar 5 răniţi au fost copii mai mici de 8 ani. Doi turişti nu şi-au declarat vârsta.

Cele mai multe dintre accidentele montane (127) s-au petrecut pe timpul verii, în timp ce numărul accidentărilor pe timp de iarnă este redus aproape la jumătate (76).

În privinţa locurilor în care s-au petrecut accidentele montane, Salvamont Bihor arată că 179 au fost în Munţii Bihor, 19 în Munţii Pădurea Craiului, iar 5 în Munţii Codru Moma.

Cel mai adesea, turiştii accidentaţi în munţi au fracturi la mâini şi picioare, entorse şi plăgi. 35 din totalul turiştilor pentru care au intervenit salvamontiştii au fost transportaţi de echipaje SMURD sau ale Ambulanţei la spitale.

La drumeţie cu QR

Pe de altă parte, Salvamont-Salvaspeo Bihor mai arată că, în 2017, angajaţii acesti serviciu au patrulat în principalele zone cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial crescut de producere a accidentelor turistice montane, şi anume în Vârtop, Stâna de Vale, Vadu Crişului şi Padiş.

Tot în 2017, salvamontiştii bihoreni au instalat 166 de indicatoare bilingve cu QR Code (săgeţi direcţionale) pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi (74 săgeţi), Defileul Crişului Repede – Şuncuiuş (2 săgeţi), Stâna de Vale (13 săgeţi), Vârtop (43 săgeţi), Muntele Şeş (33 săgeţi), Codru-Moma (1 săgeată).

Ei au mai amenajat 3 trasee turistice în colaborare cu Parcul Natural Apuseni şi Primăria Aleşd, mai precis Traseul Vârtop–Vârful Tătăroaia-Varful Giunasu – Sat Chişcău, Masivul Bihor, Traseul Pădurea Neagră – Castelul Zichy – Cetatea Piatra Şoimului, Muntii Plopiş şi Circuitul Cetăţii Piatra Şoimului, Muntii Plopiş.

Totodată, anul trecut, opt salvamontişti bihoreni au participat la cursurile obligatorii ale Şcolii Naţionale Salvamont.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON