URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2021, 12:16

Sala din... parc: Pasionaţii de sport au găsit soluţii pentru continuarea antrenamentelor, şi cu sălile închise (FOTO)

Sala din... parc: Pasionaţii de sport au găsit soluţii pentru continuarea antrenamentelor, şi cu sălile închise (FOTO) FĂRĂ SCUZE! "No more excuses!", acesta este mesajul inscripţionat pe geaca unei tinere care s-a dus să facă un antrenament la prima sală outdoor din Oradea. Îi ţin isonul şi alţi orădeni, care se antrenează în zonele verzi ale oraşului 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul lunii martie, sportivi, amatori de mişcare şi patroni de săli deopotrivă s-au revoltat când aleşii au decis să pună lacăt pe centrele de fitness în localităţile în care incidenţa Covid-19 depăşeşte 4 cazuri la mia de locuitori, restricţia putând fi ridicată doar după ce incidenţa scade sub 3,5. 

După primul şoc, mulţi dintre orădeni, fie instructori, fie învăţăcei, s-au reorientat şi au găsit câteva soluţii, primii pentru a-şi continua activitatea profesională, iar ceilalţi pentru a se menţine în formă... 

Soluţii de criză 

Măsura închiderii sălilor de fitness a fost şi este contestată. Motivul? Este absurd să frânezi activităţile sportive în numele sănătăţii, spun cei din lumea fitnessului. "Lucrez mai mult pe slăbire, cu persoane obeze. După primul lockdown, clienţii au venit înapoi la sală cu 10-15 kilograme în plus. Acestea nu sunt măsuri sănătoase", spune un instructor. 

Nu este un secret şi că închiderea sălilor i-a afectat financiar pe toţi cei implicaţi în acest business. "În afară de şomajul tehnic pentru angajaţi, nu ni s-a acordat niciun sprijin. Sălile au de plătit chirii, angajaţi. Or, cifra de afaceri este zero...", spune Titus Rădulescu, fondatorul studioului Evolution Fitness.  

La aparate, în parc 

Pentru a-şi continua exerciţiile, orădenii au descins, când vremea a permis-o, în parcuri şi în alte spaţii verzi. 12 dintre aceste zone au fost dotate în ultimii ani de primărie cu aparate de fitness în aer liber. 

Deşi nu sunt nici moderne, nici complexe, cum sunt cele de prin sălile "de top", aparatele din parcuri au fost folosite la maximum în ultimele săptămâni, în special de bărbaţi, care se axează pe antrenamentele de forţă. Unii instructori au ieşit chiar ei la mişcare alături de "elevi" şi le-au pus la dispoziţie elastice, greutăţi şi alte accesorii pentru un antrenament eficient. 

Să simţi pământul... 

În după amiezile senine, orele, care altfel s-ar ţine online, se organizează în parcurile orădene. Între acestea, lecţii de kangoo jumps, yoga şi pilates. Două dintre locurile cele mai căutate sunt parcurile Brătianu şi Olosig, iar instructorii cer, de regulă, înscrieri în prealabil pe paginile lor de Facebook. "E minunat să simţi pământul, să vezi cerul şi să respiri aerul din parc", a conchis, după o oră de pilates cu instructoarea Klara Kalman în Olosig, una dintre participante.

Instructorul de yoga Ertsey Zsolt (foto) ţine, în această perioadă, lecţii online pentru cursantele sale, dar, măcar o dată pe săptămână, le convoacă în zona Silvaş, mai retrasă faţă de parcurile centrale. "Toată lumea doreşte o conexiune. De altfel, yoga înseamnă şi conexiune. Orele online sunt un chin pentru mine, nu pot să simt energia oamenilor", spune el, care consideră zona Silvaş ideală pentru yoga, căci se aude doar susurul râului. "Problema este că suntem dependenţi de vreme. Dacă e vremea rea, nu avem încotro...". 

Totuşi, sportul în parc nu este o soluţie pentru toată lumea. "Sunt persoane cu multe kilograme în plus care nu se simt confortabil să facă mişcare în aer liber şi nu le este indicat să alerge. Acestea au nevoie de săli cu echipamente şi instructori personali", spune un specialist. 

Oxygen outdoor 

O sală de fitness inaugurată în 2020 pe strada Ogorului, Oxygen Gym, a găsit o soluţie să rămână "in business". Managerul Stelian Brozban a decis să investească rapid în aparate speciale care pot fi folosite în aer liber şi să creeze o sală outdoor (foto), în parcarea sălii originale. "Sunt aparate mai speciale, mai hardcore, aduse de la Mens Mentis (n.r. - unul dintre cei mai mari furnizori de aparate în România). Nu sunt doar de forţă, ci şi cardio, cum ar fi stepper, rowing machine sau bandă de alergat. Avem şi platforme de powerlifting, dar şi accesorii, cum ar fi elastice, kettlebell, slam ball".

Deschisă în timp record, pe 16 aprilie, sala outdoor este unică în Oradea şi una dintre puţinele din România de acest fel. La Oxygen Gym, gazdele au pus pe jos un gazon sintetic, au protejat zona cu un tavan şi au pus sisteme de iluminare şi sonorizare. "Avem dezinfectanţi, se respectă normele de igienă", spune Stelian. O oră de antrenament costă 25 lei. 

Cu toate soluţiile de avarie, antrenorii şi pasionaţii de fitness aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea sălilor. "Sportul este cea mai puternică armă contra bolilor", spune Stelian. Doar că, în vremurile acestea, nu prea primeşte muniţie... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitari ptr initiativa
bravos harnicilor care nu cedeaza
Postat 27 Aprilie 2021, 17:40 de unu
culturismul nu e sport
Sport poti face la aer liber fara echipamente de sala.. sport! nu sala! sport!
Postat 27 Aprilie 2021, 14:13 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON