URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2021, 12:16

Sala din... parc: Pasionaţii de sport au găsit soluţii pentru continuarea antrenamentelor, şi cu sălile închise (FOTO)

Sala din... parc: Pasionaţii de sport au găsit soluţii pentru continuarea antrenamentelor, şi cu sălile închise (FOTO) FĂRĂ SCUZE! "No more excuses!", acesta este mesajul inscripţionat pe geaca unei tinere care s-a dus să facă un antrenament la prima sală outdoor din Oradea. Îi ţin isonul şi alţi orădeni, care se antrenează în zonele verzi ale oraşului 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul lunii martie, sportivi, amatori de mişcare şi patroni de săli deopotrivă s-au revoltat când aleşii au decis să pună lacăt pe centrele de fitness în localităţile în care incidenţa Covid-19 depăşeşte 4 cazuri la mia de locuitori, restricţia putând fi ridicată doar după ce incidenţa scade sub 3,5. 

După primul şoc, mulţi dintre orădeni, fie instructori, fie învăţăcei, s-au reorientat şi au găsit câteva soluţii, primii pentru a-şi continua activitatea profesională, iar ceilalţi pentru a se menţine în formă... 

Soluţii de criză 

Măsura închiderii sălilor de fitness a fost şi este contestată. Motivul? Este absurd să frânezi activităţile sportive în numele sănătăţii, spun cei din lumea fitnessului. "Lucrez mai mult pe slăbire, cu persoane obeze. După primul lockdown, clienţii au venit înapoi la sală cu 10-15 kilograme în plus. Acestea nu sunt măsuri sănătoase", spune un instructor. 

Nu este un secret şi că închiderea sălilor i-a afectat financiar pe toţi cei implicaţi în acest business. "În afară de şomajul tehnic pentru angajaţi, nu ni s-a acordat niciun sprijin. Sălile au de plătit chirii, angajaţi. Or, cifra de afaceri este zero...", spune Titus Rădulescu, fondatorul studioului Evolution Fitness.  

La aparate, în parc 

Pentru a-şi continua exerciţiile, orădenii au descins, când vremea a permis-o, în parcuri şi în alte spaţii verzi. 12 dintre aceste zone au fost dotate în ultimii ani de primărie cu aparate de fitness în aer liber. 

Deşi nu sunt nici moderne, nici complexe, cum sunt cele de prin sălile "de top", aparatele din parcuri au fost folosite la maximum în ultimele săptămâni, în special de bărbaţi, care se axează pe antrenamentele de forţă. Unii instructori au ieşit chiar ei la mişcare alături de "elevi" şi le-au pus la dispoziţie elastice, greutăţi şi alte accesorii pentru un antrenament eficient. 

Să simţi pământul... 

În după amiezile senine, orele, care altfel s-ar ţine online, se organizează în parcurile orădene. Între acestea, lecţii de kangoo jumps, yoga şi pilates. Două dintre locurile cele mai căutate sunt parcurile Brătianu şi Olosig, iar instructorii cer, de regulă, înscrieri în prealabil pe paginile lor de Facebook. "E minunat să simţi pământul, să vezi cerul şi să respiri aerul din parc", a conchis, după o oră de pilates cu instructoarea Klara Kalman în Olosig, una dintre participante.

Instructorul de yoga Ertsey Zsolt (foto) ţine, în această perioadă, lecţii online pentru cursantele sale, dar, măcar o dată pe săptămână, le convoacă în zona Silvaş, mai retrasă faţă de parcurile centrale. "Toată lumea doreşte o conexiune. De altfel, yoga înseamnă şi conexiune. Orele online sunt un chin pentru mine, nu pot să simt energia oamenilor", spune el, care consideră zona Silvaş ideală pentru yoga, căci se aude doar susurul râului. "Problema este că suntem dependenţi de vreme. Dacă e vremea rea, nu avem încotro...". 

Totuşi, sportul în parc nu este o soluţie pentru toată lumea. "Sunt persoane cu multe kilograme în plus care nu se simt confortabil să facă mişcare în aer liber şi nu le este indicat să alerge. Acestea au nevoie de săli cu echipamente şi instructori personali", spune un specialist. 

Oxygen outdoor 

O sală de fitness inaugurată în 2020 pe strada Ogorului, Oxygen Gym, a găsit o soluţie să rămână "in business". Managerul Stelian Brozban a decis să investească rapid în aparate speciale care pot fi folosite în aer liber şi să creeze o sală outdoor (foto), în parcarea sălii originale. "Sunt aparate mai speciale, mai hardcore, aduse de la Mens Mentis (n.r. - unul dintre cei mai mari furnizori de aparate în România). Nu sunt doar de forţă, ci şi cardio, cum ar fi stepper, rowing machine sau bandă de alergat. Avem şi platforme de powerlifting, dar şi accesorii, cum ar fi elastice, kettlebell, slam ball".

Deschisă în timp record, pe 16 aprilie, sala outdoor este unică în Oradea şi una dintre puţinele din România de acest fel. La Oxygen Gym, gazdele au pus pe jos un gazon sintetic, au protejat zona cu un tavan şi au pus sisteme de iluminare şi sonorizare. "Avem dezinfectanţi, se respectă normele de igienă", spune Stelian. O oră de antrenament costă 25 lei. 

Cu toate soluţiile de avarie, antrenorii şi pasionaţii de fitness aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea sălilor. "Sportul este cea mai puternică armă contra bolilor", spune Stelian. Doar că, în vremurile acestea, nu prea primeşte muniţie... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitari ptr initiativa
bravos harnicilor care nu cedeaza
Postat 27 Aprilie 2021, 17:40 de unu
culturismul nu e sport
Sport poti face la aer liber fara echipamente de sala.. sport! nu sala! sport!
Postat 27 Aprilie 2021, 14:13 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON