URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2014, 18:36

"Şahişti" cu bile: Cea mai mare asociaţie de snooker din ţară activează în Oradea

"Şahişti" cu bile: Cea mai mare asociaţie de snooker din ţară activează în Oradea LA MILIMETRU. În snooker fiecare milimetru contează, aşa că loviturile jucătorilor trebuie să fie foarte precise. Ei pot să se aplece deasupra mesei pentru a lovi bilele, dar trebuie să aibă tot timpul măcar un picior pe podea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Momente tensionate, jucători îmbrăcaţi elegant, o masă asemănătoare celei de biliard şi multe bile roşii. Cam asta ştiu neiniţiaţii despre snooker, de la campionatele transmise la TV.

În ultimii ani, acest sport s-a dezvoltat şi în Oradea după ce un grup de pasionaţi au pus bazele unei asociaţii sportive care a devenit cel mai mare din ţară, şi ai cărei membri îşi şlefuiesc abilităţile în competiţii locale, naţionale şi chiar cu participare internaţională, organizate la Oradea.

Sportul ofiţerilor

Extrem de popular în ţări precum Anglia, Irlanda, Canada ori Australia, unde jucătorii profesionişti adună câştiguri de milioane de euro, snooker-ul a început să se dezvolte şi în România. În ultimii ani, ademeniţi de meciurile difuzate de televiziunile de nişă, tinerii pasionaţi de biliard au trecut şi la "categoria grea".

Snooker-ul este un sport dezvoltat din biliard şi a fost practicat iniţial de ofiţerii britanici staţionaţi în secolul XIX în India. Cuvântul "snooker" înseamnă, în argoul armatei, militar în primul an. La început, acesta a fost folosit pentru a descrie începătorii jocului, iar apoi jocul în sine.

"Pare uşor dacă nu ştii prea multe despre el, dar snookerul e un sport complex, care necesită tehnică, precizie, concentrare şi strategie", povesteşte Sorin Avram, cel mai bun jucător orădean, vicepreşedintele Asociaţiei Sportive Black & White, înfiinţate în urmă cu doi ani.

Bile ascunse

De atunci, asociaţia s-a tot dezvoltat, pentru că membrii acesteia au reducere la mese, astfel încât pot să-şi perfecţioneze jocul. "E foarte important ca mesele să fie de calitate. Pe cele de la Black&White s-au jucat meciuri de Campionat European şi Mondial", precizează Sorin.

Regulile jocului nu sunt tocmai simple. Pe masa acoperită cu postav special sunt 15 bile roşii, şase colorate şi una albă. După ce, prin tragere la sorţi, se stabileşte cine loveşte primul, jucătorul trebuie să introducă alternativ bile roşii cu bile colorate într-unul dintre cele şase buzunare ale mesei. Fiecare bilă reprezintă un număr diferit de puncte, iar dacă jucătorul greşeşte trebuie să-i cedeze locul la masă adversarului. Specialiştii spun că fiecare joc e decis de strategie.

"Când, la un moment dat, nu eşti în poziţia potrivită pentru a introduce bila corespunzătoare într-unul din buzunare, trebuie totuşi să loveşti astfel încât să ascunzi bila, să-i laşi adversarului o poziţie cât mai dificilă, pentru a nu o introduce el", explică Sorin. Ştie ce spune, pentru că a participat şi la competiţii în străinătate, jucând chiar şi împotriva fostului campion mondial Peter Ebdon,. La final, după un joc care poate dura chiar şi o oră, cel care a acumulat cele mai multe puncte e declarat câştigător. Fiind considerat un sport nobil, în snooker jucătorii nu au voie să discute între ei şi trebuie să respecte o ţinută elegantă.

Jucători cu iniţiativă

În Oradea, clubul de snookerul a organizat în ultimii doi ani mai multe competiţii, inclusiv cu participare naţională şi internaţională. "La cele mai recente au participat cei mai buni jucători din ţară. De asemenea, am avut şi concurenţi din Ungaria", spune Sorin.

De altfel, una dintre întrecerile Black&White a şi fost transmisă în direct de Digi Sport 3. Cum şefii asociaţiei s-au implicat în promovare, snooker-ul are cel mai mare număr de membri din ţară, circa 60. Se reunesc lunar pentru a concura între ei, în mai multe competiţii, piramidale ori pe grupe, şi se pregătesc pentru alte competiţii din ţară.

"Mulţi jucători din alte oraşe şi-au deschis şi ei cluburi după ce au participat la concursurile noastre", zice Sorin, mândru de reuşită. Anual, la începutul lunii decembrie, orădenii pasionaţi de snooker participă şi la o cupă caritabilă, donând încasările din taxele de participare către asociaţii care îngrijesc copii nevoiaşi. De anul viitor, snooker-iştii au ambiţii mari. "Vrem să-i atragem şi pe elevi spre acest sport, organizând competiţii interşcolare. Îi va ajuta să-şi dezvolte capacitatea de concentrare, nu degeaba i se spune şahul cu bile", spune Sorin. Cine nu crede poate încerca oricând să vadă că aşa e...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Snooker
Vă așteptăm pe toți cu drag și împreună să descoperim tainele acestui minunat sport! Ne bucurăm și ne simțim privilegiați că Oradea se află printre puținele orașe din România în care este promovat acest sport și orice iubitor de snooker are posibilitatea de a descoperi și practica acest minunat sport.
Postat 16 Noiembrie 2014, 22:02 de Sorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON