Momente tensionate, jucători îmbrăcaţi elegant, o masă asemănătoare celei de biliard şi multe bile roşii. Cam asta ştiu neiniţiaţii despre snooker, de la campionatele transmise la TV.
În ultimii ani, acest sport s-a dezvoltat şi în Oradea după ce un grup de pasionaţi au pus bazele unei asociaţii sportive care a devenit cel mai mare din ţară, şi ai cărei membri îşi şlefuiesc abilităţile în competiţii locale, naţionale şi chiar cu participare internaţională, organizate la Oradea.
Sportul ofiţerilor
Extrem de popular în ţări precum Anglia, Irlanda, Canada ori Australia, unde jucătorii profesionişti adună câştiguri de milioane de euro, snooker-ul a început să se dezvolte şi în România. În ultimii ani, ademeniţi de meciurile difuzate de televiziunile de nişă, tinerii pasionaţi de biliard au trecut şi la "categoria grea".
Snooker-ul este un sport dezvoltat din biliard şi a fost practicat iniţial de ofiţerii britanici staţionaţi în secolul XIX în India. Cuvântul "snooker" înseamnă, în argoul armatei, militar în primul an. La început, acesta a fost folosit pentru a descrie începătorii jocului, iar apoi jocul în sine.
"Pare uşor dacă nu ştii prea multe despre el, dar snookerul e un sport complex, care necesită tehnică, precizie, concentrare şi strategie", povesteşte Sorin Avram, cel mai bun jucător orădean, vicepreşedintele Asociaţiei Sportive Black & White, înfiinţate în urmă cu doi ani.
Bile ascunse
De atunci, asociaţia s-a tot dezvoltat, pentru că membrii acesteia au reducere la mese, astfel încât pot să-şi perfecţioneze jocul. "E foarte important ca mesele să fie de calitate. Pe cele de la Black&White s-au jucat meciuri de Campionat European şi Mondial", precizează Sorin.
Regulile jocului nu sunt tocmai simple. Pe masa acoperită cu postav special sunt 15 bile roşii, şase colorate şi una albă. După ce, prin tragere la sorţi, se stabileşte cine loveşte primul, jucătorul trebuie să introducă alternativ bile roşii cu bile colorate într-unul dintre cele şase buzunare ale mesei. Fiecare bilă reprezintă un număr diferit de puncte, iar dacă jucătorul greşeşte trebuie să-i cedeze locul la masă adversarului. Specialiştii spun că fiecare joc e decis de strategie.
"Când, la un moment dat, nu eşti în poziţia potrivită pentru a introduce bila corespunzătoare într-unul din buzunare, trebuie totuşi să loveşti astfel încât să ascunzi bila, să-i laşi adversarului o poziţie cât mai dificilă, pentru a nu o introduce el", explică Sorin. Ştie ce spune, pentru că a participat şi la competiţii în străinătate, jucând chiar şi împotriva fostului campion mondial Peter Ebdon,. La final, după un joc care poate dura chiar şi o oră, cel care a acumulat cele mai multe puncte e declarat câştigător. Fiind considerat un sport nobil, în snooker jucătorii nu au voie să discute între ei şi trebuie să respecte o ţinută elegantă.
Jucători cu iniţiativă
În Oradea, clubul de snookerul a organizat în ultimii doi ani mai multe competiţii, inclusiv cu participare naţională şi internaţională. "La cele mai recente au participat cei mai buni jucători din ţară. De asemenea, am avut şi concurenţi din Ungaria", spune Sorin.
De altfel, una dintre întrecerile Black&White a şi fost transmisă în direct de Digi Sport 3. Cum şefii asociaţiei s-au implicat în promovare, snooker-ul are cel mai mare număr de membri din ţară, circa 60. Se reunesc lunar pentru a concura între ei, în mai multe competiţii, piramidale ori pe grupe, şi se pregătesc pentru alte competiţii din ţară.
"Mulţi jucători din alte oraşe şi-au deschis şi ei cluburi după ce au participat la concursurile noastre", zice Sorin, mândru de reuşită. Anual, la începutul lunii decembrie, orădenii pasionaţi de snooker participă şi la o cupă caritabilă, donând încasările din taxele de participare către asociaţii care îngrijesc copii nevoiaşi. De anul viitor, snooker-iştii au ambiţii mari. "Vrem să-i atragem şi pe elevi spre acest sport, organizând competiţii interşcolare. Îi va ajuta să-şi dezvolte capacitatea de concentrare, nu degeaba i se spune şahul cu bile", spune Sorin. Cine nu crede poate încerca oricând să vadă că aşa e...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.