URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2015, 12:06

Saci noi, pentru tot anul: În locul sacilor galbeni refolosibili, orădenii de la case vor primi o rolă cu 25 de saci de unică folosinţă

Saci noi, pentru tot anul: În locul sacilor galbeni refolosibili, orădenii de la case vor primi o rolă cu 25 de saci de unică folosinţă ARUNCAŢI AICI! Sacii galbeni pe care RER Ecologic Service îi vor oferi clienţilor, persoane fizice, sunt dedicaţi exclusiv colectării deşeurilor reciclabile - PET-uri, hârtie, carton, metale, sticlă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate al Oradiei e ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, orădenii să-şi trimită deşeurile la reciclat, iar oraşul să-şi atingă obiectivele privind revalorificarea acestora. Ca atare, RER Ecologic Service caută neîncetat îmbunătăţirea sistemului implementat în 2010.

Săptămâna viitoare, orădenii care stau la case vor primi câte o rolă de saci galbeni în care vor trebui să adune reciclabilele. Spre deosebire de cei primiţi până acum, cei noi sunt însă de unică folosinţă. În acelaşi timp, odată cu sacii, orădenii vor primi şi câte un ghid al colectării, pentru ca fiecare să înţeleagă "care-i treaba" cu reciclarea...

Gratis şi pentru toţi

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor presupune că orădenii trebuie să arunce fracţia umedă, adică gunoiul menajer, separat de fracţia uscată, adică de deşeurile ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, cutii de conserve ori de lapte şi orice alte materiale care pot deveni materie primă pentru fabricarea de noi produse. Pentru reuşita colectării selective, care este obligatorie în toată statele UE, RER Ecologic Service a pus la dispoziţia clienţilor infrastructura necesară, fără să le perceapă nicio taxă, ceea ce în alte ţări nu se întâmplă.

Concret, în Oradea, cetăţenii care locuiesc la bloc au containere galbene rezervate fracţiei uscate, iar cei care stau la case au primit tot la trei luni câte un sac galben, numai pentru deşeurile reciclabile. În plus, fie că stau la bloc ori la case, toţi orădenii pot folosi recipientele tip clopot amplasate în oraş: cele verzi sunt pentru sticlă, cele albastre pentru hârtie şi carton, iar cele galbene pentru plastic şi metal. Şi, la fel, indiferent unde locuiesc, la bloc ori la case, niciunul nu plăteşte niciun leu pentru colectarea reciclabilelor, RER asigurând gratis acest serviciu.

Rola şi anul

Sacii galbeni refolosibili pe care orădenii de la case i-au primit periodic s-au dovedit, însă, nu neapărat cea mai bună soluţie. Mulţi cetăţeni s-au plâns operatorului de salubritate că sacii le-au dispărut, că s-au murdărit ori că s-au rupt la colectarea deşeurilor şi astfel au devenit greu de folosit pentru următoarea colectare. În plus, muncitorii pierdeau timp important golind în maşini fiecare sac în parte.

Din aceste motive, conducerea RER Ecologic Service a decis să facă o nouă schimbare în sistemul de colectare a reciclabilelor. Concret, în locul sacilor reutilizabili, operatorul va oferi orădenilor de la case câte o rolă cu 25 de saci, tot galbeni, dar de unică folosinţă. Evident, rola va trebui să ajungă unei familii pentru 25 de colectări, adică 50 de săptămâni, ţinând cont că reciclabile sunt colectate de la case cu o frecvenţă bilunară. La colectarea fracţiei uscate, deşeurile vor fi luate de muncitorii de la salubritate cu saci cu tot.

Ghidul reciclării

Noii saci sunt confecţionaţi din plastic reciclat şi sunt mult mai subţiri, fiind astfel concepuţi ca să susţină doar greutatea deşeurilor reciclabile. Aşadar, cine va arunca în ei deşeuri menajere riscă să rămână cu gunoiul în braţe.

Fiecare sac este marcat cu sigla operatorului de salubritate, dar e inscripţionat şi cu o descriere a deşeurilor pentru care e destinat. Prin mesajul de pe el, orădenii află că e recomandat să strivească PET-urile înainte de a le arunca şi să plieze cartoanele, ca să ocupe cât mai puţin spaţiu. Sacii sunt prevăzuţi şi cu un şnur cu care să fie legaţi.

Pe fiecare sac este însemnat, de asemenea, nivelul minim de umplere. Astfel, orădenii care nu adună o cantitate de reciclabile care să justifice colectarea ar trebui să îşi ţină sacul în casă, pentru a-l umple, şi să-l scoată în stradă abia peste alte două săptămâni. Sacii vor fi distribuiţi pe 18 şi 20 august, odată cu colectarea deşeurilor menajere. Cei aproximativ 18.000 de clienţi RER Ecologic Service care stau la case vor primi rolele gratuit.

Odată cu acestea, orădenii vor primi şi un ghid al colectării selective, din care pot afla de ce trebuie să colecteze selectiv, cum funcţionează sistemul şi unde este locul fiecărui tip de deşeuri. Aşa încât nimeni să nu mai poată pretinde că n-a ştiut ori că n-a putut să respecte regulile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON