Folosite de-a lungul secolelor ca mijloace de apărare şi de distrugere, zeci de arme albe şi de foc au fost expuse, joi, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Între acestea se numără spada de secol XIX care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcută din oţel de Toledo, cea a generalului Gheorghe Magheru şi chiar o sabie din a doua jumătate a secolului XVI, făcută într-un atelier otoman şi atribuită lui Sinan Paşa.
Arme istorice
Expoziţia "Arme", formată din obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor, a fost vernisată, joi după amiază, la noul sediu al MŢC din str. Armatei Române nr. 1, în prezenţa preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, care a anunţat că "peste două luni" va fi finalizat şi vivariul noului muzeu.
Cele câteva zeci de persoane prezente la vernisaj au putut admira 48 de obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României, inclusiv unele piese din categoria tezaur. Între acestea sunt 28 de săbii originale, câteva dintre acestea fiind atribuite unor personalităţi istorice importante precum Alexandru Ioan Cuza, Sinan Paşa, Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Bibescu şi Regele Mihai I, în cazul acestuia fiind prezentată o sabie care i-a fost oferită de ofiţerii unui regiment.
Tunuri şi flinte
De la Bucureşti au fost aduse şi 20 de arme de foc de mai multe tipuri: pistoale cu cremene, flinte, revolvere, carabine, puşti şi piscoale mitralieră, muschete şi pistoale cu capsă. Atelierele din care provin acestea sunt franceze, germane, cehoslovace, româneşti, italiene, americane, etc. De asemenea, sunt prezentate trei tunuri de secol XVII şi XIX, unul fiind utilizat de Avram Iancu.
Din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor sunt prezentate 37 de piese, între care 25 de săbii, spade şi halebarde de secol XV-XVIII, o cămaşă de zale, o armură uşoară de cavaler, respectiv 8 pistoale, flinte şi puşti din secolele XVII-XIX.
Expoziţia "Arme" va putea fi vizitată – de marţi până duminică - în sala mare a noului Muzeu al Ţării Crişurilor până pe 27 octombrie. Preţul unui bilet este 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii, elevi şi pensionari.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.