URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2017, 14:25

Săbiile lui Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu şi Sinan Paşa pot fi văzute la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosite de-a lungul secolelor ca mijloace de apărare şi de distrugere, zeci de arme albe şi de foc au fost expuse, joi, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Între acestea se numără spada de secol XIX care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcută din oţel de Toledo, cea a generalului Gheorghe Magheru şi chiar o sabie din a doua jumătate a secolului XVI, făcută într-un atelier otoman şi atribuită lui Sinan Paşa.

Arme istorice

Expoziţia "Arme", formată din obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor, a fost vernisată, joi după amiază, la noul sediu al MŢC din str. Armatei Române nr. 1, în prezenţa preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, care a anunţat că "peste două luni" va fi finalizat şi vivariul noului muzeu.

Cele câteva zeci de persoane prezente la vernisaj au putut admira 48 de obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României, inclusiv unele piese din categoria tezaur. Între acestea sunt 28 de săbii originale, câteva dintre acestea fiind atribuite unor personalităţi istorice importante precum Alexandru Ioan Cuza, Sinan Paşa, Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Bibescu şi Regele Mihai I, în cazul acestuia fiind prezentată o sabie care i-a fost oferită de ofiţerii unui regiment.

Tunuri şi flinte

De la Bucureşti au fost aduse şi 20 de arme de foc de mai multe tipuri: pistoale cu cremene, flinte, revolvere, carabine, puşti şi piscoale mitralieră, muschete şi pistoale cu capsă. Atelierele din care provin acestea sunt franceze, germane, cehoslovace, româneşti, italiene, americane, etc. De asemenea, sunt prezentate trei tunuri de secol XVII şi XIX, unul fiind utilizat de Avram Iancu.

Din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor sunt prezentate 37 de piese, între care 25 de săbii, spade şi halebarde de secol XV-XVIII, o cămaşă de zale, o armură uşoară de cavaler, respectiv 8 pistoale, flinte şi puşti din secolele XVII-XIX.

Expoziţia "Arme" va putea fi vizitată – de marţi până duminică - în sala mare a noului Muzeu al Ţării Crişurilor până pe 27 octombrie. Preţul unui bilet este 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii, elevi şi pensionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON